NAVI 8.4 update
Moderatorzy: mireks, awanturnik
-
- https://32.phpbb3styles.net
- Model: DODGE
- Silnik: INNY
- Skrzynia biegów: AUTOMAT
- Rok produkcji: 2014
- Przebieg: 0
- Dziękuję za post;: razy
Re: NAVI 8.4 update
Czołem wszystkim!
Posiadam Dodge Chargera 2014 z tym radiem z rynku USA.
Co do CTP wersji, nie mam problemu aby swobodnie upgradować, downgradować. Obecnie wrzuciłem CTP13 na poczet aktualizacji map (według instrukcji, ale czy na pewno jest to kluczowe?).
Pewnie niektórzy się domyślili - zatrzymałem się na blokadzie regionalnej --> radio oczekuje na nowsze mapy jedynie z tego samego regionu "North America").
Zastanawiam się nad dwiema opcjami:
1) Pozyskanie najnowszych kompletnych paczek Europy i przy użyciu narzędzia (np. GMapTool) edycja kluczowych identyfikatorów mapy, tj. FID, PID, MapID - po to aby sztucznie zasymulować region, który radio oczekuje. Czy ktoś już to wcześniej robił?
2) Ściągnięcie nowszych map "North America" oraz najnowszych Europy, następnie przy użyciu GMapTool połączenie tych dwóch map, gdzie mapa Ameryki będzie nadrzędna, dzięki czemu radio to "łyknie" a w środku będą zawarte również mapy Europy. Problemem tutaj będzie wielkość takiej paczki, gdyż FAT32 na Pendrive nie pozwoli na wrzucenie pliku IMG większego niż 4GB. Wydaje mi się, że radio nie odczyta Pena w NTFS i exFAT.
Co myślicie?
Czy mogę prosić eksperta o pomoc z najnowszą paczką map na Europę?
Dzięki i pozdrawiam!
Posiadam Dodge Chargera 2014 z tym radiem z rynku USA.
Co do CTP wersji, nie mam problemu aby swobodnie upgradować, downgradować. Obecnie wrzuciłem CTP13 na poczet aktualizacji map (według instrukcji, ale czy na pewno jest to kluczowe?).
Pewnie niektórzy się domyślili - zatrzymałem się na blokadzie regionalnej --> radio oczekuje na nowsze mapy jedynie z tego samego regionu "North America").
Zastanawiam się nad dwiema opcjami:
1) Pozyskanie najnowszych kompletnych paczek Europy i przy użyciu narzędzia (np. GMapTool) edycja kluczowych identyfikatorów mapy, tj. FID, PID, MapID - po to aby sztucznie zasymulować region, który radio oczekuje. Czy ktoś już to wcześniej robił?
2) Ściągnięcie nowszych map "North America" oraz najnowszych Europy, następnie przy użyciu GMapTool połączenie tych dwóch map, gdzie mapa Ameryki będzie nadrzędna, dzięki czemu radio to "łyknie" a w środku będą zawarte również mapy Europy. Problemem tutaj będzie wielkość takiej paczki, gdyż FAT32 na Pendrive nie pozwoli na wrzucenie pliku IMG większego niż 4GB. Wydaje mi się, że radio nie odczyta Pena w NTFS i exFAT.
Co myślicie?
Czy mogę prosić eksperta o pomoc z najnowszą paczką map na Europę?
Dzięki i pozdrawiam!
-
- Model: FREEMONT
- Silnik: 2.0 MJ 170 KM
- Skrzynia biegów: MANUAL
- Rok produkcji: 2012
- Otrzymał Podziękowanie: razy
Nie czytałeś wątku od początku…Niestety nie, Twoje sposoby się nie sprawdzą, nie wierzysz zawsze możesz się pobawić. Ktoś nad tym siedział sporo czasu, poświęcił trochę życia prywatnego aby mapy Europy działały pod radiami z blokadą regionalną. Nikt ( tak myślę ) nie da Tobie gotowej instrukcji przygotowania takich map. Jeśli chcesz mapy które działać będą na Twoim sprzęcie to podeślę na prywatną wiadomość kontakt. Co do CTP 13 to akurat w radiach z rynku USA gdzie ma działać Europa to nie jest to kluczowe CTP. Inaczej ma się sytuacja w Europejczykach podczas aktualizacji nowych map.
-
Druga opisana metoda działa bo właśnie ją ukończyłem. Niestety wiązało się to z okrojeniem mapy Europy jedynie na Polskę, aby się mieściła całościowo w rozmiarze poniżej 4GB. Tutaj niestety jest problem z wyszukiwaniem adresów i nawigacji bo się zwiesza. Jedynie działa ręczne wybranie punktu na mapie i nawigowanie.
Bardziej mnie ciekawiła opcja pierwsza bo na pewno radio na bazie kilku parametrów ukrytych w IMG rozpoznaje czy mapa jest pod dany region czy nie. Czemu by ich nie podmienić i tyle?
Bardziej mnie ciekawiła opcja pierwsza bo na pewno radio na bazie kilku parametrów ukrytych w IMG rozpoznaje czy mapa jest pod dany region czy nie. Czemu by ich nie podmienić i tyle?
-
Czyli nie działa szkopuł w tym aby działała jak fabryka. Uwierz, jest możliwość że działa wyszukiwanie adresów, jest polska czcionka ba nawet lektor w navi w PL tak i to w wersji USA.
Na PW odczytałem, tam rozwinąłem Tobie bardziej temat.
Na PW odczytałem, tam rozwinąłem Tobie bardziej temat.
-
- Miejsce zamieszkania: Legnica
- Przebieg: 148000
Panie i Panowie,
Konia z rzędem temu, który pomoże mi w zainstalowaniu map.
Jeżeli uda się to zamieszczę tutaj linki do najnowszych map 2025.10
Kupiłem je jednak nie mogę zainstalować ich do końca.
Zrobiłem downgrade softu CTP13 - wszytko OK
Wgrałem Mappe 2025.10 all South - wszystko OK
Przy próbie wgrania w ten sam sposób Mappe 2025.10 all North weryfikuje, robi restart, pokazuje się pasek postępu nie przesuwa się pasek i następuje restart po czym pisze ze nie mogl zainstalowac map, skontaktuj sie z roducentem map itd.
w załączeniu struktura plików Mappe 2025.10 all South oraz Mappe 2025.10 all North.
Oczywiscie wszystko jest w katalogu garmin
Nawet jeżeli wrzuce w katalogu sam plik gmapprom1.img też ta sama sytuacja. Pendrive SanDisk 16gb. Format fat32 alokacja 32K
Co mogę robić nie tak ??
Przy próbie wgrania w ten sam sposób Mappe 2025.10 all North weryfikuje, robi restart, pokazuje się pasek postępu nie przesuwa się pasek i następuje restart po czym pisze ze nie mogl zainstalowac map, skontaktuj sie z roducentem map itd.
w załączeniu struktura plików Mappe 2025.10 all South oraz Mappe 2025.10 all North.
Nawet jeżeli wrzuce w katalogu sam plik gmapprom1.img też ta sama sytuacja. Pendrive SanDisk 16gb. Format fat32 alokacja 32K
Co mogę robić nie tak ??
- Załączniki
-
- Mappe 2025.10 all South
- IMG_20240728_111509.jpg (41.79 KiB) Przejrzano 486 razy
-
- Mappe 2025.10 all North
- IMG_20240728_111531.jpg (43.29 KiB) Przejrzano 486 razy
-
Nie wiem skąd masz te pliki ale masakra Panie. Nie wiem co i jak będzie Ci działało…ale… All North instaluj tak jak masz, obraz pliku ma mieć nazwę gmapprom ( ważna wielkość liter )
Natomiast All South instaluj TYLKO obraz mapy ( WYWALASZ WSZYSTKO OPRÓCZ OBRAZU MAPY ) ale zmień nazwę na gmapsupp ( ważna wielkość liter i bez cyfry 1 )
Tylko zaznaczam, nie wiem kto to przygotowywał i jak to podziała, bo nie tak powinny wyglądać te pliki. Nie mam pojęcia pod jaki sprzęt to kupiłeś.
Generalnie cała instalacja do powtórki. Jeśli masz już CTP13 4.08 to nie musisz ponownie ładować, po prostu puść mapy.
Tylko pamiętaj że jak obraz mapy będzie skaszaniony to wywalisz mapy szczegółowe i finalnie i tak będziesz szukał poprawnych plików Jeśli nie tajemnica to napisz pod jaki sprzęt masz te pliki. Już nie ważne skąd tylko pod co sprzedający twierdzi że to jest.
Natomiast All South instaluj TYLKO obraz mapy ( WYWALASZ WSZYSTKO OPRÓCZ OBRAZU MAPY ) ale zmień nazwę na gmapsupp ( ważna wielkość liter i bez cyfry 1 )
Tylko zaznaczam, nie wiem kto to przygotowywał i jak to podziała, bo nie tak powinny wyglądać te pliki. Nie mam pojęcia pod jaki sprzęt to kupiłeś.
Generalnie cała instalacja do powtórki. Jeśli masz już CTP13 4.08 to nie musisz ponownie ładować, po prostu puść mapy.
Tylko pamiętaj że jak obraz mapy będzie skaszaniony to wywalisz mapy szczegółowe i finalnie i tak będziesz szukał poprawnych plików Jeśli nie tajemnica to napisz pod jaki sprzęt masz te pliki. Już nie ważne skąd tylko pod co sprzedający twierdzi że to jest.
madx40 pisze: ↑28 lip 2024, 10:32Panie i Panowie,
Co mogę robić nie tak ??
-
Instalowałeś ponownie ? Ciekawe bo nazwa pliku nie jest zgodna z tym co ma przyjąć nasza navi. Klasyczny Garmin jak najbardziej pójdzie.madx40 pisze: ↑29 lip 2024, 18:44Sprzedający napisał , że jest pod uconnect do freemonta.
https://www.ebay.com/itm/364705521561
-
Dzisiaj będę próbować wgrać że zmieniona nazwa. Zobaczymy. Mapy South działają więc na pewno mapy są dobre. Możliwe że o samą nazwę chodzi bo tam była jedynka w nazwie dodana. Zmienię nazwę na gmapsupp.
-
- Miejsce zamieszkania: Warszawa
- Rok produkcji: 2013
Witam.
Chciałbym zaktualizować mapy w Uconnect. Mam FF z 2013 roku. Bardzo proszę o link do najnowszych map, instrukcji i softu.
Z góry bardzo dziękuję.
Chciałbym zaktualizować mapy w Uconnect. Mam FF z 2013 roku. Bardzo proszę o link do najnowszych map, instrukcji i softu.
Z góry bardzo dziękuję.
-
- Miejsce zamieszkania: Kraków
- Przebieg: 167000
Witam,
jak mam coś takiego to konieczne jest zrobienie downgrade do ver. softu 13 CPT ????
z góry dzięki za odpowiedź.
jak mam coś takiego to konieczne jest zrobienie downgrade do ver. softu 13 CPT ????
z góry dzięki za odpowiedź.
- Załączniki
-
- uconnect.jpg (57.38 KiB) Przejrzano 404 razy
-
Tą „przypominajkę” olej. Trzeba zejść do CTP 13 ver. 4.08, zaktualizować mapy i tyle.
-
- Miejsce zamieszkania: Zawada
- Rok produkcji: 2016
Witam wszystkich!
Niedawno dołączyłem do grona użytkowników FF. Chciałbym zaktualizować sobie mapy w Uconnect.Nie jestem zbyt zaawansowany aleb ędę zobowiązany za linka do najnowszych map/instrukcji/softu. Z góry dziękuję.
Niedawno dołączyłem do grona użytkowników FF. Chciałbym zaktualizować sobie mapy w Uconnect.Nie jestem zbyt zaawansowany aleb ędę zobowiązany za linka do najnowszych map/instrukcji/softu. Z góry dziękuję.
-
Panowie. Właśnie dokonałem wgrania tych map iw wersji north
Tylko jest problem ze zniknął mi wcześniej zainstalowana wersja South.
Gdzie mogłem zrobić błąd podczas instalacji?
Tylko jest problem ze zniknął mi wcześniej zainstalowana wersja South.
Gdzie mogłem zrobić błąd podczas instalacji?
-
Udało mi się zainstalować wersję north.Kreda pisze: ↑30 lip 2024, 7:47Instalowałeś ponownie ? Ciekawe bo nazwa pliku nie jest zgodna z tym co ma przyjąć nasza navi. Klasyczny Garmin jak najbardziej pójdzie.madx40 pisze: ↑29 lip 2024, 18:44Sprzedający napisał , że jest pod uconnect do freemonta.
https://www.ebay.com/itm/364705521561
Jednak mam problem ponieważ South mi zniknęło.
Gdzie mogłem podczas tej operacji zrobić błąd bo na pewno jest jakaś błahostka podczas instalacji teraz mam wersję north a south
mi znikła.
-
North - gmapprom
South - gmapsupp
Nakładkę sobie robiłeś bo mieszałeś z nazwami plików.
South - gmapsupp
Nakładkę sobie robiłeś bo mieszałeś z nazwami plików.
-
- Miejsce zamieszkania: Mysłowice
- Rok produkcji: 2015
- Przebieg: 171
-
Siemka
Oto linki do najnowszych map. Sprawdziłem i wszystko działa.
CTP13:
https://drive.google.com/file/d/1h6qgCm ... sp=sharing
Mappe 2025.10 all South:
https://drive.google.com/file/d/1hOVfTi ... sp=sharing
Mappe 2025.10 all North:
https://drive.google.com/file/d/1QK3jGW ... sp=sharing
CTP17:
https://drive.google.com/file/d/1_dsr-Q ... sp=sharing
Oto linki do najnowszych map. Sprawdziłem i wszystko działa.
CTP13:
https://drive.google.com/file/d/1h6qgCm ... sp=sharing
Mappe 2025.10 all South:
https://drive.google.com/file/d/1hOVfTi ... sp=sharing
Mappe 2025.10 all North:
https://drive.google.com/file/d/1QK3jGW ... sp=sharing
CTP17:
https://drive.google.com/file/d/1_dsr-Q ... sp=sharing
-
Czyli wcześniej miałeś błąd w nazewnictwie plików jak widzę. Świetnie że działa. Polskie czcionki też są ?
-
W Polsce jeszcze nie sprawdzałem gdyż obecnie testuje w Chorwacji. W poniedziałek przetestuje w Polsce. W Chorwacji działa idealnie.
-
-
Panowie. Jaka najnowsza jest obecnie spolszczona wersja ? 7.09 czy jaka ? Wiem że menu nie będzie polskie ale chodzi mi o lektora PL.
-
Może i być 17-stka z lektorem PL. Jak nie znajdziesz to trzeba zrobić Praktycznie od 13 do 17 da radę z lektorem.
-
Cześć! Posiadam wersję CTP 2012. Jaką maksymalną wersję CTP mogę zainstalować, aby nie wpłynęło to negatywnie na wydajność lub kompatybilność?