Kampania serwisowa 6159
Moderatorzy: mireks, awanturnik
-
- https://32.phpbb3styles.net
- Miejsce zamieszkania: Kalisz
- Model: FREEMONT
- Silnik: 3.6 280 KM
- Skrzynia biegów: AUTOMAT
- Rok produkcji: 2013
- Przebieg: 81000
Kampania serwisowa 6159
Dostałem właśnie informację o nowej kampanii naprawczej dotyczącej możliwości nieprawidłowego działania tempomatu. Nie chce mi się tego wszystkiego przepisywać, ale możliwe jest "utrzymanie aktualnej prędkości lub ewentualne przyspieszanie samochodu, jeśli kierowca nie włączy biegu jałowego lub nie zahamuje by zatrzymać samochód, może dojść do kolizji lub wypadku". Nie wiem jak inni, ale ja zwykle używam hamulca kiedy jadę za szybko. Naprawa wg pisma polega na sprawdzeniu i ew. aktualizacji wersji oprogramowania centralki silnika (ECM).
- krzychu0727
- Miejsce zamieszkania: Tychy
- Rok produkcji: 2015
- Przebieg: 82000
- krzychu0727
- Przebieg: 82000
niestety nie podali zakresu numerów VIN. Kampania polega na ewentualnym programowaniu ECM. Znajomy z FCA sam był zdziwiony, listy poszły wiadomość do dealera jeszcze nietomek pisze:Prawie codziennie używam tempomatu, działa jak trzeba, nie zamierzam oddać do ASO, aby coś znowu popsuli
Jest może lista VIN aut których to niby dotyczy?
-
- Silnik: 2.0 MJ 170 KM
- Rok produkcji: 2014
- Przebieg: 92000
Jedno pytanie kto z was ma system Cruise Control?
Tu chodzi o tempomat aktywny, a nie o zwykły.
"Przedsiębiorca FCA Poland S.A. z siedzibą w Bielsku-Białej powiadomił Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że w określonej partii samochodów marki Fiat Freemont, rocznik 2014 – 2016, wyprodukowanych w Meksyku, zachodzi prawdopodobieństwo przerwania komunikacji sieci CAN-C, podczas gdy Cruise Control jest aktywny, a prędkość samochodu jest niższa od ustawionej a w centralce silnika ECM zostało ustawione żądanie przyśpieszenia. Jeśli kierowca nie włączy biegu jałowego lub nie zahamuje by zatrzymać samochód, może dojść do kolizji lub wypadku."
Lista vin w załaczniku łacznie 260 samochodów.
"Przedsiębiorca FCA Poland S.A. z siedzibą w Bielsku-Białej powiadomił Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że w określonej partii samochodów marki Fiat Freemont, rocznik 2014 – 2016, wyprodukowanych w Meksyku, zachodzi prawdopodobieństwo przerwania komunikacji sieci CAN-C, podczas gdy Cruise Control jest aktywny, a prędkość samochodu jest niższa od ustawionej a w centralce silnika ECM zostało ustawione żądanie przyśpieszenia. Jeśli kierowca nie włączy biegu jałowego lub nie zahamuje by zatrzymać samochód, może dojść do kolizji lub wypadku."
Lista vin w załaczniku łacznie 260 samochodów.
- Załączniki
-
- Lista_nr_VIN_samochodow_Fiat_Freemont_20180628.pdf
- (429.05 KiB) Pobrany 218 razy
-
- Przebieg: 0
pająk pisze:Jedno pytanie kto z was ma system Cruise Control?
Kolego "Pająk" - 2-ka z czytania ze zrozumieniem- sprostowanie - chodzi o zwykły tempomat! Mam zwykły i jestem na liście.
W podanej informacji FCA chodzi o sytuację kiedy tempomat jest "aktywny" czyli uruchomiony / włączony - czyli do zagrożenia może dojść w momencie korzystania z tempomatu. Tu nie chodzi o typ tempomatu :)