Awaria skrzyni biegów
Moderatorzy: mireks, pająk, awanturnik
-
- https://32.phpbb3styles.net
- Miejsce zamieszkania: Wawa
- Model: FREEMONT
- Silnik: 3.6 280 KM
- Skrzynia biegów: AUTOMAT
- Rok produkcji: 2013
- Przebieg: 215000
Awaria skrzyni biegów
Witam serdecznie
Jadąc stwierdziłem ze obroty w aucie podskoczyły wyświetlił się błąd silnika i auto przestało jechać.
Po ponownym odpaleniu usłyszałem szum w okolicach skrzyni biegów .Skrzynia weszła w tryb awaryjny i powoli dojechałem do domu.
Kolega podłączył pod kompa i wyskoczyły błedy .
Czy ktoś z kolegów miał coś podobnego i jakies rady co się mogło zadziałać.
Samochód na razie stoi na parkingu i przez tydzień nie będę mógł podjechać do serwisu.Choć dzwoniąc do serwisu poinformowali mnie ze dla nich to zbyt skomplikowane do naprawy.
Jadąc stwierdziłem ze obroty w aucie podskoczyły wyświetlił się błąd silnika i auto przestało jechać.
Po ponownym odpaleniu usłyszałem szum w okolicach skrzyni biegów .Skrzynia weszła w tryb awaryjny i powoli dojechałem do domu.
Kolega podłączył pod kompa i wyskoczyły błedy .
Czy ktoś z kolegów miał coś podobnego i jakies rady co się mogło zadziałać.
Samochód na razie stoi na parkingu i przez tydzień nie będę mógł podjechać do serwisu.Choć dzwoniąc do serwisu poinformowali mnie ze dla nich to zbyt skomplikowane do naprawy.
- Załączniki
-
- błędy.jpg (6.58 KiB) Przejrzano 2813 razy
-
Re: Awaria skrzyni biegów
takie wyszły błędy
- Załączniki
-
- będy
- błąd 1.jpg (55.81 KiB) Przejrzano 2778 razy
-
Przebieg 223000 mam nadzieje że to jakiś duperel błędy udało się skasować ale przy uruchomieniu silnika dalej słychać buczenie niby do przodu i do tyłu bieg wchodzi może jakiś elektrozawór zapchany i nie daje oleju na sprzęgło.
Zakupiłem go 6 miesięcy temu przejechałem 6000 i klops. Na razie czekam co powie firma od której zakupiłem auto przysługuje według KC rękojmia. Później pojadę do serwisu Fiata i niech diagnozują ,samochód jest cały czas serwisowany u nich .
Zakupiłem go 6 miesięcy temu przejechałem 6000 i klops. Na razie czekam co powie firma od której zakupiłem auto przysługuje według KC rękojmia. Później pojadę do serwisu Fiata i niech diagnozują ,samochód jest cały czas serwisowany u nich .
- tomek
- Miejsce zamieszkania: Kraków
- Przebieg: 210000
- Otrzymał Podziękowanie: razy
A kiedy i czy w ogóle był wymieniany olej ATF z filtrem w skrzyni? Przy takim przebiegu to min 3-4 razy powinien być zmieniony.
pozdr.
Tomek
FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia
I inne grzmoty
Tomek
FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia

I inne grzmoty

-
Z dokumentów które przesłał mi serwis fiata olej w skrzyni i w mostach wymieniany był przy przebiegu 190000 tysiecy.
Też mnie to zdziwiło ze dopiero po takim przebiegu ale w instrukcji jest taka wartość. Sprawdzałem poziom oleju tzn.czy jest poprzez włożenie bagnetu od oleju z silnika po włozeniu do końca wykazało poziom około 5 centymetrów na bagnecie.
Też mnie to zdziwiło ze dopiero po takim przebiegu ale w instrukcji jest taka wartość. Sprawdzałem poziom oleju tzn.czy jest poprzez włożenie bagnetu od oleju z silnika po włozeniu do końca wykazało poziom około 5 centymetrów na bagnecie.
-
Skrzynia zdiagnozowana zatkany elektrozawór pozostaje próba przeczyszczenia układu wymiana oleju i powinno być oki
- jano129
- Miejsce zamieszkania: Warszawa
- Model: DODGE
- Silnik: 2.4 170 KM
- Rok produkcji: 2012
- Przebieg: 146000
- Dziękuję za post;: razy
Polecam sobie zrobić Quick Relearn (adaptację) po wymianie.
Przy pomocy jakiegoś elma + np. AlfaOBD :)
Przy pomocy jakiegoś elma + np. AlfaOBD :)
-
Reasumując
Samochód po naprawie okazało się że powodem wejścia skrzyni w stan awaryjny i był wyciek oleju .
Powstał on w wyniku uszkodzenia łożyska (całkowite zmielenie) półosi i wprowadzeniu wałka w drgania uszkadzając uszczelniacz skrzyni.
Wyciek powstawał tylko podczas jazdy a płyn w większośći oblewał kolektor wydechowy i po prostu wypalał się. Nie było żadnych objawów typu zapach spalenizny jedynym objawem że podczas jazdy jest coś nie tak było drganie kierownicy przy pewnych szybkościach. Skrzynia weszła w stan awaryjny słyszalne było z jej okolic wycie po zdjęciu pokrywy skrzyni wyleciał płyn mniej więcej 400 ml. Około 6 litrów wyparowało.Półoś została naprawiona (wymiana łożyska) uszczelniacz założony (dostępny tylko jeśli chodzi o Wawę w salonie Jeep) cena ponad 300 złoty . Mechatronika wyczyszczona skrzynia zalana nowym olejem i samochód hula.
Samochód po naprawie okazało się że powodem wejścia skrzyni w stan awaryjny i był wyciek oleju .
Powstał on w wyniku uszkodzenia łożyska (całkowite zmielenie) półosi i wprowadzeniu wałka w drgania uszkadzając uszczelniacz skrzyni.
Wyciek powstawał tylko podczas jazdy a płyn w większośći oblewał kolektor wydechowy i po prostu wypalał się. Nie było żadnych objawów typu zapach spalenizny jedynym objawem że podczas jazdy jest coś nie tak było drganie kierownicy przy pewnych szybkościach. Skrzynia weszła w stan awaryjny słyszalne było z jej okolic wycie po zdjęciu pokrywy skrzyni wyleciał płyn mniej więcej 400 ml. Około 6 litrów wyparowało.Półoś została naprawiona (wymiana łożyska) uszczelniacz założony (dostępny tylko jeśli chodzi o Wawę w salonie Jeep) cena ponad 300 złoty . Mechatronika wyczyszczona skrzynia zalana nowym olejem i samochód hula.
-
- Miejsce zamieszkania: WWL
- Silnik: 2.0 MJ 170 KM
- Rok produkcji: 2015
- Przebieg: 97
jaki to zakres prędkości? W jakim zakładzie dokonywałeś naprawy? ASO Fiat?