Moduł GPS - nawigacja w radiu 8,4 bez fabrycznej navi

Moderatorzy: awanturnik, mireks

mtrfreemont

OBSERWATOR
Posty: 7
https://32.phpbb3styles.net
Rejestracja: 09 sty 2013, 11:57
Miejsce zamieszkania: LDZ
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 21000

Moduł GPS - nawigacja w radiu 8,4 bez fabrycznej navi

Post autor: mtrfreemont » 09 sty 2013, 12:06

Witam,
Zwracam się z prośbą o pomoc w kwestii navi w radiu 8.4. Otóż kupiłem freemonta w wersji urban z radiem 8,4 ale niestety bez fabrycznej nawigacji. Intuicja podpowiada mi, że zamontowane radio 8,4 albo posiada moduł GPS i istnieje możliwość wgrania softu z NAVI albo, nie posiada modułu GPS i taka "przeróbka" wymaga zamontowania modułu gps i wgrania odpowiedniego softu. Ciężko mi sobie wyobrazić, żeby radio 8,4 z navi i bez navi mogło się różnić czymś jeszcze. Jeżeli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat (ewentualnie może polecić jakąś firmę która zajmuje się tą tematyką) to będę wdzięczny za pomoc -w szczególności nurtuje mnie kwestia czy każde radio 8,4 posiada wbudowany moduł GPS a jeżeli nie to czy można go w jakiś sposób dołożyć. pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 06 mar 2014, 20:56 przez mtrfreemont, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mireks

ADMIN
Posty: 2901
Rejestracja: 21 kwie 2012, 19:43
Miejsce zamieszkania: Warszawa
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 140 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 111000
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: moduł GPS/nawigacja w radiu 8,4 bez fabrycznej navi

Post autor: mireks » 09 sty 2013, 15:09

Niestety nie wiem czy jest wbudowany moduł GPS. Wiem, że można bez problemu zrobić zmianę 4.3 na 8.4. Kwestia zamontowania innego panelu. Wszystkie wtyczki pasują. Idąc tym tokiem rozumowania można pokusić się o stwierdzenie, że moduł GPS jest wbudowany w radio (tylko gdzie wystaje antenka?) ponieważ Amerykanie nie koniecznie muszą tak oszczędzać przy produkcji samochodów jak Włosi.

Pojechałbym do ASO i porozmawiałbym na z kimś, kto ma ochotę wykonać usługę poza zleceniem przez ASO. Zmiana oporgramowania polega na wgraniu nowego softu za pomocą płytki CD. Przynajmniej tak to wygląda w 4.3. Przypuszczam, że w 8.4 będzie podobnie. Kilka minut czekania i już masz rozszerzony soft. Wtedy byłoby wiadomo czy zaskoczy GPS.

mtrfreemont

OBSERWATOR
Posty: 7
Rejestracja: 09 sty 2013, 11:57
Miejsce zamieszkania: LDZ
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 21000

Post autor: mtrfreemont » 10 sty 2013, 12:23

W kwestii współpracy z ASO sprawa wygląda tak, że robią wielkie oczy na wszystko co dotyczy freemonta;) Jednak będę starał się drążyć temat modułu GPS różnymi ścieżkami i jak coś ustalę to na pewno podzielę się na forum. Temat jest moim zdaniem tym bardziej ciekawy - że dopłacanie za de facto samo wgranie nawigacji przy będącym w standardzie dla wersji Urban ekranie 8,4 -5000 zł ! wydaje się być mocno przesadzoną ceną - przynajmniej dla mnie. pozdrawiam

T76

ZNAWCA
Posty: 336
Rejestracja: 29 lip 2012, 15:42
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2015
Przebieg: 3000

Post autor: T76 » 22 sty 2013, 23:30

Antena jest zintegrowana z anteną radiową

BULECKY

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 32
Rejestracja: 02 paź 2012, 20:25
Miejsce zamieszkania: Olesno
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 45000

Post autor: BULECKY » 14 kwie 2013, 8:22

Witam.
Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, i czy udało się problem rozwiązać, ale wg mojej wiedzy na ten temat - są 2 radia 8.4 i 8.4N. Obawiam się, że możesz mieć to pierwsze.
http://www.driveuconnect.com - która ciężko (bardzo) się otwiera i tam to zdaje się widziałem.
Jeśli rozwiązałeś problem - napisz proszę.

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 20 cze 2013, 20:01

Odgrzewam kotlet ;-)
Poniżej zdjęcie modułu GPS Garmina w CTP13.
Musiałbyś looknąc do siebie na płytę główną, czy ma miejsce pod taki moduł, wyjście antenowe do podłączenia GPS i w ogóle to posprawdzać.
Jeśli sprzętowo wszystko by pasowało, pozostaje kwestia wgrania softwareu z 8.4N.
Generalnie temat nie wygląda na łatwy, nie wiem, czy nie korzystniej sprzedać 8.4 i kupić 8.4N
Sama wymiana jest banalna :-)
Obrazek

Awatar użytkownika
nodde

ZNAWCA
Posty: 457
Rejestracja: 06 paź 2013, 20:10
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 84000

Post autor: nodde » 24 paź 2013, 19:56

Stoję (no prawie ;-) ) przed podobnym "problemem" :-)
Tylko ja wymyśliłem inny sposób, (w sumie przez myśl mi nie przeszło, że bebechy mogą być takie same :roll: ) aby za pomocą BT podłączyć zewnętrzny moduł GPS, mam taki nokii LWDcośtam, a przy dostępie root'a można dograć sterowniki, i można dograć automapę :mrgreen: "tylko" trzeba zrootować to radyjko... a z tego co subuk napisał to pod spodem siedzi android, więc uważam że się zrobić da ;-) , pytanie czy się uda. :-/
Pozdrawiam
nodde

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 24 paź 2013, 20:15

To wyższa szkoła jazdy. W licencjach jest wzmianka o Androidzie, a czy to faktycznie android jako taki, czy coś innego, tego już nie wiem :roll:

Trzeba zerknąć w plik oprogramowania całego UConnecta, wtedy będzie wiadomo - ja nie flashowałem nigdy systemu UC, więc w posiadaniu takowego pliku nie jestem ...

Awatar użytkownika
nodde

ZNAWCA
Posty: 457
Rejestracja: 06 paź 2013, 20:10
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 84000

Post autor: nodde » 24 paź 2013, 20:24

Nikt nie mówił że będzie łatwo ;-)
A taki plik jest dostępny gdzieś do ściągnięcia?
Czy tylko u dealera który i tak go zapewne nie udostępni :-(
Pozdrawiam
nodde

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 24 paź 2013, 20:28

Poszperaj w necie, plik softu UC ma rozszerzenie .kwi - ściągniesz przy odrobinie wysiłku :-)
Jeśli nie dla EU to dla US, ale żeby ocenić czy jest jakieś pole manewru wystarczy ;-)

Awatar użytkownika
nodde

ZNAWCA
Posty: 457
Rejestracja: 06 paź 2013, 20:10
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 84000

Post autor: nodde » 27 paź 2013, 21:13

Z tego co znalazłem, to .kwi to format dla nawigacji samochodowych, i to jest plik klasyfikowany jako plik z danymi dla map, poi, itp. :-)

A tu bardziej potrzeba obrazu samego uconnecta....
...szukam dalej :-)
Pozdrawiam
nodde

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 28 paź 2013, 7:05

Rozszerzenie .kwi mają pliki aktualizacji softu UC.
Poniżej np instrukcja dla aktualizacji radia dla starszego CTP 8.4N
http://www.raynet.us/charger/updates/CT ... rocess.pdf

Awatar użytkownika
nodde

ZNAWCA
Posty: 457
Rejestracja: 06 paź 2013, 20:10
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 84000

Post autor: nodde » 02 lis 2013, 19:48

Okey,
znalazłem faktycznie takie kwi.
Tylko na razie nie mam się jak do tego dobrać. ;-)
Jak rozwiąże problemy systemowe i coś wykombinuje to dam znać...
Pozdrawiam
nodde

hucker

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 20
Rejestracja: 26 lis 2016, 19:41
Miejsce zamieszkania: Białystok
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 0

Post autor: hucker » 26 lis 2016, 19:58

Czy udało się komuś uruchomić GPS w radiu 8,4 które fabrycznie nie miało nawigacji ?

karfin

ROZKRĘCIŁ SIĘ
Posty: 58
Rejestracja: 07 paź 2016, 21:21
Miejsce zamieszkania: Katowice
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Przebieg: 100000

Post autor: karfin » 12 mar 2018, 16:24

Odgrzeje temat. Różnica 8.4 a 8.4N to różnica w wyświetlaczu czy radiu ukrytym za panelem sterowania radiem, klimą itd. ?

Mitos

OBSERWATOR
Posty: 2
Rejestracja: 01 sie 2019, 7:59
Miejsce zamieszkania: Brodnica
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 250000

Post autor: Mitos » 03 sie 2019, 19:23

Witam
Mam ten sam problem . Mam radio 8.4 a nie 8.4 N. Czy komuś się udało przerobić (czyli domontować GPS) radio i wgrać soft?

Awatar użytkownika
TomekD

CZŁOWIEK FORUM
Posty: 171
Rejestracja: 09 wrz 2014, 7:32
Miejsce zamieszkania: Wawa
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: TomekD » 06 sie 2019, 12:47

W wersji z navi jest dodatkowy moduł montowany "z tyłu", ekran jest ten sam. Nie ma możliwości przeróbki bez tego modułu. Nie wiem jak z anteną do navi, chyba też jest dodatkowa (zazwyczaj nad lusterkiem się takie coś montuje).
Yankes czyli Dodge Journey

Mitos

OBSERWATOR
Posty: 2
Rejestracja: 01 sie 2019, 7:59
Miejsce zamieszkania: Brodnica
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 250000

Post autor: Mitos » 08 sie 2019, 14:14

Dzięki za odpowiedz.
Zastanawiam się czy jak bym zdobył ów moduł czy wtedy można było by podłączyć i wgrać soft.

el_guapo

ROZKRĘCIŁ SIĘ
Posty: 53
Rejestracja: 03 cze 2019, 12:05
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 145000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Post autor: el_guapo » 08 sie 2019, 14:33

Mitos pisze:Dzięki za odpowiedz.
Zastanawiam się czy jak bym zdobył ów moduł czy wtedy można było by podłączyć i wgrać soft.
Niektóre f-my aktywują NAV w uConnect bez ikony nawigacji.
Sam Chrysler/Fiat dają taką możliwość poprzez generację kodu aktywującego NAV przez dealera, więc nie zawsze jest to kwestia hardware czy anteny.

Awatar użytkownika
TomekD

CZŁOWIEK FORUM
Posty: 171
Rejestracja: 09 wrz 2014, 7:32
Miejsce zamieszkania: Wawa
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: TomekD » 12 sie 2019, 6:48

Można też online ale tylko w wybranych modelach Uconnect: https://fcagroup.navigation.com/sku/E00 ... ler-Owners
Yankes czyli Dodge Journey

Adik

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 14
Rejestracja: 02 gru 2018, 18:39
Miejsce zamieszkania: Pszów
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 95000

Post autor: Adik » 28 paź 2019, 21:35

Witam,

Czy komuś ta sztuka się udała? Bo rozmawiałem kiedyś z jednym gościem który oferował się, że aktualizuje mapy ale również wgrywa/aktywuje w przypadku całkowitego braku navi.

Czyli musi być na to jakiś sposób - przypuszczam, że kwestia dorwania odpowiedniego softu do wgrania...

Antene gps mam wpiętą w radio (żółto/złota wtyczka w moim rodzaju radia).

Awatar użytkownika
kicekpl

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 16
Rejestracja: 10 cze 2019, 7:41
Model: DODGE
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 0

Re: Moduł GPS - nawigacja w radiu 8,4 bez fabrycznej navi

Post autor: kicekpl » 30 kwie 2021, 15:56

Witam
A czy ktoś mi powie czy moje radio ma nawigację istnieje jakaś możliwość sprawdzenia tego ? Wrzucam zdjęcia radia oraz panelu dotykowego.
Pozdrawiam
Ps na wyswietlaczu nie mam ikonki navi.
Załączniki
52ACC336-AFB4-4D01-A83C-819F905314D7.jpeg
52ACC336-AFB4-4D01-A83C-819F905314D7.jpeg (170.53 KiB) Przejrzano 1912 razy
49212AD2-F86E-4DD4-8E32-1C29C1773590.jpeg
49212AD2-F86E-4DD4-8E32-1C29C1773590.jpeg (146.69 KiB) Przejrzano 1912 razy
C65BD2F5-A9A8-4536-872E-8CC06CE8B1E6.jpeg
C65BD2F5-A9A8-4536-872E-8CC06CE8B1E6.jpeg (184.04 KiB) Przejrzano 1912 razy
C686C324-1490-467E-AE9A-75A8F9E8C5B3.jpeg
C686C324-1490-467E-AE9A-75A8F9E8C5B3.jpeg (171.89 KiB) Przejrzano 1912 razy

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2396
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 235000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Moduł GPS - nawigacja w radiu 8,4 bez fabrycznej navi

Post autor: tomek » 30 kwie 2021, 17:25

Wersje z nawigacją mają numer zaczynający się od P05091...A.

Wersja z navi ma taki moduł w środku (na zdjęciu dwa różne, zależnie od wersji, czy CTP12 czy CTP13 w górę).
Jeśli go nie ma, to nie ma nawigacji, i NIE MA MOŻLIWOŚCI odblokowania czegoś software-owo, jeśli nie ma tego sprzętu.

Jak już tak rozebrałeś, to odkręć parę śrubek więcej i sprawdź na 100% :)
Załączniki
Garmin nav boards.jpg
Garmin nav boards.jpg (109.92 KiB) Przejrzano 1908 razy
Navi1.jpg
Navi1.jpg (112.79 KiB) Przejrzano 1908 razy
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia 8-)
I inne grzmoty :mrgreen:

Awatar użytkownika
kicekpl

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 16
Rejestracja: 10 cze 2019, 7:41
Model: DODGE
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 0

Re: Moduł GPS - nawigacja w radiu 8,4 bez fabrycznej navi

Post autor: kicekpl » 30 kwie 2021, 17:34

Tomek
Mam rozumieć ze mowa o rozebraniu panelu dotykowego a nie samego radia ?

Kreda

CZŁOWIEK FORUM
Posty: 175
Rejestracja: 22 lut 2020, 18:51
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 112200
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Moduł GPS - nawigacja w radiu 8,4 bez fabrycznej navi

Post autor: Kreda » 30 kwie 2021, 17:56

kicekpl pisze:
30 kwie 2021, 17:34
Tomek
Mam rozumieć ze mowa o rozebraniu panelu dotykowego a nie samego radia ?
Tego „pudła” które wymontowałeś, zobacz czy masz płytkę jak na foto które zamieścił kolega.

ODPOWIEDZ