Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Dyskusja o panelu nawigacyjnym

Moderatorzy: awanturnik, mireks

artur007

OBSERWATOR
Posty: 9
https://32.phpbb3styles.net
Rejestracja: 20 paź 2018, 21:29
Miejsce zamieszkania: Piseczno
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2017
Przebieg: 32000
Dziękuję za post;: razy

Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Post autor: artur007 » 23 cze 2020, 18:24

Cześć,

Dziś udało mi się uruchomić europejski zakres częstotliwości na radiu 4.3" w moim Dodge Journey'u 2017 r.
Nie była konieczna wymiana radia na europejskie.
Wynik sięgnięty za pomocą AlfaOBD + ELM327 + niebieski adapter + kombinowanie z parametrami.
Lekko jestem zaskoczony, bo nie znalazłem nigdzie w sieci by komuś się to udało.
Nie wiem czy zadziała na wersji 8.4".

Pozdrawiam
Załączniki
radio1.jpeg
radio1.jpeg (70.57 KiB) Przejrzano 5088 razy
radio2.jpeg
radio2.jpeg (59.32 KiB) Przejrzano 5088 razy

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2497
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 235000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Post autor: tomek » 23 cze 2020, 23:52

Nieźle :)
A pamiętasz może jakie parametry zmieniałeś?
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia 8-)
I inne grzmoty :mrgreen:

artur007

OBSERWATOR
Posty: 9
Rejestracja: 20 paź 2018, 21:29
Miejsce zamieszkania: Piseczno
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2017
Przebieg: 32000
Dziękuję za post;: razy

Re: Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Post autor: artur007 » 29 cze 2020, 11:56

Załączam screenshoty dwóch opcji radia i dwóch body computera, które przedstawiałem, a które typuje jako decydujące.
Finalnie pojawiła się w radiu opcja alternatywnych częstotliwości, której włączenie odblokowało pełeny zakres częstotliwości.

Pozdrawiam
Załączniki
Screenshot_20200629-124350.png
Screenshot_20200629-124350.png (378.07 KiB) Przejrzano 5032 razy
Screenshot_20200629-124425.png
Screenshot_20200629-124425.png (379.02 KiB) Przejrzano 5032 razy
Screenshot_20200629-124007.png
Screenshot_20200629-124007.png (238.03 KiB) Przejrzano 5032 razy
Screenshot_20200629-124048.png
Screenshot_20200629-124048.png (272.26 KiB) Przejrzano 5032 razy

Awatar użytkownika
TomekD

CZŁOWIEK FORUM
Posty: 171
Rejestracja: 09 wrz 2014, 7:32
Miejsce zamieszkania: Wawa
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Re: Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Post autor: TomekD » 03 gru 2020, 9:17

artur007 a nie chciałbyś przetestować na 8.4 calowym? Pewnie to samo bo różnica chyba tylko w wyświetlaczu. Wnętrze powinno być takie samo. Mieszkam niedaleko Ciebie. Przy Puławskiej na wylocie na Piaseczno. Długo trwa operacja? Podjadę. Odwdzięczę się :))) Jeśli zgoda to daj znaka na priv.
Yankes czyli Dodge Journey

termipl

OBSERWATOR
Posty: 5
Rejestracja: 19 sie 2021, 11:18
Miejsce zamieszkania: Włocławek
Model: DODGE
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2017
Przebieg: 0

Re: Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Post autor: termipl » 26 sie 2021, 6:34

Hej u mnie niestety po ustawieniu tych opcji po wyłączeniu zapłonu oraz ponownym włączeniu znów mam tylko częstotliwości USA może ktoś wie co jeszcze musze przestawić aby radio zapamiętywało ustawienia ?

artur007

OBSERWATOR
Posty: 9
Rejestracja: 20 paź 2018, 21:29
Miejsce zamieszkania: Piseczno
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2017
Przebieg: 32000
Dziękuję za post;: razy

Re: Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Post autor: artur007 » 30 sie 2021, 10:27

3 miesiące temu ustawiłem tak koledze radio 8,4” - zadziałało. Zadziałało po ostatniej zmianie - prawdopodobnie ona jest kluczowa.

gosebus

OBSERWATOR
Posty: 1
Rejestracja: 20 gru 2021, 17:53
Model: DODGE
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 0

Re: Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Post autor: gosebus » 20 gru 2021, 17:57

artur007 pisze:
30 sie 2021, 10:27
3 miesiące temu ustawiłem tak koledze radio 8,4” - zadziałało. Zadziałało po ostatniej zmianie - prawdopodobnie ona jest kluczowa.
Radio Country Code Configuration ma być ustawione na enabled czy disabled?
U mnie w 8.4" udaje sie przestawić market na Europe, wtedy mam od razu dostępne wszystkie częstotliwości, ale po restarcie radia znów mam tylko nieparzyste :(

Roonin

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 42
Rejestracja: 15 sty 2022, 12:40
Miejsce zamieszkania: Lublin
Model: DODGE
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 151000
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Post autor: Roonin » 03 mar 2022, 18:03

Odświeżę.. Pacjent Jorney R/T 2013. Aplikacja wersja 2.1.9.6 nie udało mi się znaleźć opcji Radio Apps Present.
Po zmianie reszty funkcji fale radia się zmieniają ale po włączeniu i włączeniu stacyjki wszystko wraca do zakresu Amerykańskiego.
Jeszcze jedna ciekawa rzecz. Po zmianie parametrów zapaliła się kontrolka poduszek. Po powrocie do opcji USA poduszka zgasła.
Ktoś spotkał się z takim problemem??
Inna ciekawa rzecz to to że nie było opcji radia pod Dodge tylko pod Freemontem. Wszystko robiłem z opcji Fiata Freemont.

Zienek75

OBSERWATOR
Posty: 1
Rejestracja: 14 maja 2021, 18:58
Miejsce zamieszkania: Gdańsk
Model: DODGE
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2015
Przebieg: 0

Re: Journey - udane uruchomienie europejskich częstotliwości

Post autor: Zienek75 » 02 lip 2022, 17:26

Również walczę z tymi falami ... aż wstyd przyznać prawie dwa lata. Wiadomo nie cały czas, nie mniej jednak co jakiś czas wracam do tematu.
Niestety ci którzy wiedzą jak to zrobić, nie chcą podzielić się takimi informacjami.
Przerabiałem to na różnych forach. Odpiszą coś od niechcenia, albo nie napiszą do końca.

Jednak ze wszystkich informacji które zebrałem z różnych źródeł, wydaje mi się że największym problemem a zarazem najistotniejszą sprawą jest by "system" zapamiętał ustawienia.
I tutaj również są różne wersję, jak zakończyć zabawę aplikacją by wszystko zostało zapamiętane.
Próbowałem na różne sposoby, ale jedynie udaje mi się zmienić fale na parzyste w danym momencie. Niestety wystarczy że przełączymy się na cd, lub pendrive by po powrocie na radio, fale znów były nie parzyste.

ODPOWIEDZ