Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Buty Freemonta

Moderatorzy: awanturnik, mireks

tedi87

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 48
https://32.phpbb3styles.net
Rejestracja: 02 mar 2020, 14:11
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 0
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tedi87 » 29 sty 2021, 11:19

Powiedz mi bo się nie znam te czujniki co kupiłeś pasują do wszystkich felg /opon ?

daro_DM

ROZKRĘCIŁ SIĘ
Posty: 80
Rejestracja: 01 mar 2020, 16:03
Miejsce zamieszkania: Var
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 250
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: daro_DM » 29 sty 2021, 21:40

Nie wiem na 100% bo nie zajmuje sie tym zawodowo. Czujnik po założeniu na wentyl jest płaski i nie wystaje za rant felgi (wysokością) więc zaryzykuję stwierdzenie że chyba do wszystkich... 17 i 19 z Freemonta mają standaryzowany kształt wewnątrz...

tedi87

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 48
Rejestracja: 02 mar 2020, 14:11
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 0
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tedi87 » 30 sty 2021, 10:55

Ja mam 18 z aluteca ale przy okazji zaryzykuję

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2504
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 235000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tomek » 30 sty 2021, 11:51

Do każdych felg powinny pasować. Jeszcze się nie spotkałem, aby typowe czujniki z zaworami, nie pasowały do typowych felg. Czujnik siada na feldze płasko od środka, zajmuje tyle ile jego grubość i nie wystaje poza krawędź obręczy/felgi.
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia 8-)
I inne grzmoty :mrgreen:

Ralf78

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 41
Rejestracja: 17 lis 2019, 20:51
Miejsce zamieszkania: Lędziny
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 104000
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: Ralf78 » 22 kwie 2021, 12:00

Pytanie do wtajemniczonych, Czy Mesem można przypisać czujniki?
Fiat Brava 1.2 16V
Fiat Croma 1.9 Automat
Fiat Freemont 2.0 Black Code

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2504
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 235000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tomek » 22 kwie 2021, 12:29

Jak kupisz właściwe, same się przypiszą.
Jak kupisz niewłaściwe, to nawet jak wymusisz przypisanie, po kilku km wywali i tak błąd.
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia 8-)
I inne grzmoty :mrgreen:

Ralf78

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 41
Rejestracja: 17 lis 2019, 20:51
Miejsce zamieszkania: Lędziny
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 104000
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: Ralf78 » 22 kwie 2021, 13:41

Dziękuję za odpowiedź.
Pytam na przyszłość, jak na razie korzystam z jednego kompletu felg.
Rozumiem że mesem się da :-D
Fiat Brava 1.2 16V
Fiat Croma 1.9 Automat
Fiat Freemont 2.0 Black Code

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2504
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 235000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tomek » 22 kwie 2021, 20:41

Tak, ale przed montażem musisz odczytać indentyfikatory z czujników i zanotować, który na jakie koło pójdzie.

Ale tak jak napisałem wcześniej, system TPMS jaki jest we Freemoncie, nie wymaga specjalnego programowania, sam się uczy czujników, nawet jak masz więcej niż jeden komplet kół. Warunkiem są sprawne czujniki i właściwego typu.
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia 8-)
I inne grzmoty :mrgreen:

daro_DM

ROZKRĘCIŁ SIĘ
Posty: 80
Rejestracja: 01 mar 2020, 16:03
Miejsce zamieszkania: Var
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 250
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: daro_DM » 02 cze 2021, 18:00

Wróciłem jeszcze do tego wątku na chwilę...
Na wiosnę kupiłem oryginalne 19 do niego z czujnikami i letnimi lekko zajechanymi oponami kuhmo czy kumho:)... No i po przejechaniu do domu nie byłem pewny które koła widzi bo zimowe 17 z czujnikami w bagażniku leżały... Ale po wyjęciu ich do garażu ruszyłem w trasę i nawet nie zauważyłem kiedy się przełączył... Po wyjechaniu z podwórka sprawdziłem ciśnienie i zamiast 2,7 na kołach było 2,4... Czyli przy zmianie kół z zimowych na letnie z nowymi (znaczy używanymi a dla fiata nowymi) czujnikami nie zauważyłem żadnego problemu... Przełączył sam czujniki i gra...
Ciekawe ile używki wytrzymają:)
Pozdrawiam

tedi87

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 48
Rejestracja: 02 mar 2020, 14:11
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 0
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tedi87 » 18 cze 2021, 16:13

Ja też kupiłem , numery wprowadziłem ręcznie w MES i niby wszystko gra ale po jakimś czasie wywala błędy i serwis TMPS
C151D-Pozycja czujnika ciśnienia opon
C1580-Nieokreślona pozycja czujnika ciśnienia (prawa lub lewa)
C 1581- Nieokreślona pozycja czujnika ciśnienia (przód lub tył)
Jakieś pomysły na rozwiązanie ?

daro_DM

ROZKRĘCIŁ SIĘ
Posty: 80
Rejestracja: 01 mar 2020, 16:03
Miejsce zamieszkania: Var
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 250
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: daro_DM » 19 cze 2021, 20:42

Nie wiem jakie kupiłeś, ale dlaczego je przypisywałeś w MESie?
Nie trzeba było założyć i pozwolić systemowi samemu zająć się przypisaniem?

tedi87

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 48
Rejestracja: 02 mar 2020, 14:11
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 0
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tedi87 » 20 cze 2021, 8:46

Chciałem jak najszybciej sprawdzić czy działają, a w szczególności przed założeniem bo to z chin

https://pl.aliexpress.com/item/40001699 ... 5c0fnvkDCi

wczoraj ustawiłem w MES nr id. kół na same 0 jak narazie wygląda na to że jest odczyt z lewego przodu reszta przeszła na kreski ale też trasy krótkie robiłem dopiero jutro jadę gdzieś dalej zobaczę czy resztę odczyta. A jak nie to przypis ręczny jak był bo wartości pokazywał prawidłowo ale bił te błędy.

tedi87

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 48
Rejestracja: 02 mar 2020, 14:11
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 0
Dziękuję za post;: razy
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tedi87 » 24 cze 2021, 9:13

Wygląda to niestety tak że system rozpoznaje jeden z czterech czujników i przypisuje go do lewego przedniego koła chociaż jest zamontowany w prawym tyle , z reszty bije błąd że nieokreślona pozycja i że źle zamontowany,uszkodzony lub słaba bateria , po ręcznym nadaniu ID wszystko działa wartości pokazuje prawidłowe cały czas a po przejechaniu ok 10km wybija serwis z w/w błędami.

Tomekszym

OBSERWATOR
Posty: 4
Rejestracja: 22 gru 2021, 19:57
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 140 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2011
Przebieg: 0

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: Tomekszym » 05 sty 2022, 13:09

Witam,
Panowie od niedawna posiadam FF. Czujniki w kołach są, ale nie ma żadnego wskazania- tylko --.
Od czego zacząć sprawdzanie przyczyny? Jakieś sugestie.
Gdzie jest centralka/czytnik do TPMS, mogła się uszkodzić?

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2504
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 235000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tomek » 05 sty 2022, 16:02

Najpierw podjedź do wulkanizatora z czytnikiem, niech sprawdzi przy każdym kole, czy czujniki nadają sygnał i jaki jest stan ich baterii.
Jeśli są ok, to sprawdź za pomocą AlfaOBD lub AppCarFCA błędy z modułu TPMS - czy w ogóle się zgłasza.

Może i tak, że czujniki gadają, moduł jest OK, ale masz niewłaściwą wersję czujników, jeśli były zmieniane
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia 8-)
I inne grzmoty :mrgreen:

Schem

OBSERWATOR
Posty: 10
Rejestracja: 09 sie 2022, 11:53
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 0

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: Schem » 10 sie 2022, 9:14

Jeśli ktoś będzie szukał czujników, to są do kupienia już dość tanio:

https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisni ... 1506858342

Kupiłem auto i jeden z czujników nie pokazywał nic. Przy wymianie opon na nowe wulkanizator stwierdził, że czujnik jest ok i daje odczyty, więc wkodował go do auta (sam się nie pojawiał). Czujnik zaczął działać, ale co jakiś czas wywalał komunikat, że ciśnienie spadło do 0, albo do 0,9 i należy dopompować koło - czyli już wiem, czemu czujnik był z kompa usunięty przez poprzedniego właściciela :-D

Kupiłem czujnik z aukcji powyżej, wymieniony w problematycznym kole i spokój. Co prawda wulkanizator wkodował swoim urządzeniem wszystkie czujniki od nowa, wiec nie wiem czy by się system sam nauczył, czy nie. Ważne, że działa. Cena czujnika 69 PLN

Do zimowego kompletu pewnie też założę te czujniki i teraz pytanie. Przekładam koła w garażu i co się dzieje? Nowe czujniki się same odnajdują, czy trzeba je podmienić ze starymi w ECU? Bo chciałbym jeździć na dwóch kompletach - osobny zimą i osobny latem.

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2504
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 235000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: tomek » 10 sie 2022, 16:22

Schem pisze:
10 sie 2022, 9:14

Do zimowego kompletu pewnie też założę te czujniki i teraz pytanie. Przekładam koła w garażu i co się dzieje? Nowe czujniki się same odnajdują, czy trzeba je podmienić ze starymi w ECU? Bo chciałbym jeździć na dwóch kompletach - osobny zimą i osobny latem.
Jeśli są zgodne z systemem, to system nauczy się nowego kompletu po max kliku km.
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia 8-)
I inne grzmoty :mrgreen:

Piotras84

OBSERWATOR
Posty: 2
Rejestracja: 18 cze 2022, 5:40
Miejsce zamieszkania: Wrocław
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 0

Re: Brak czujników ciśnienia powietrza - jak reaguje Freemont

Post autor: Piotras84 » 12 sie 2022, 6:34

Cześć, mam pytanie odnośnie czujnika. Od jakiegoś czasu wywala mi błąd jednego z nich przy mocniejszych zakrętach. Jeżeli ikonka błędu czujnika świeci się na desce to nie działa mi również zamykanie/otwieranie z pilota:-/ Mogę zamknąć tylko paluchem. To jest ze sobą powiązane? Miał ktoś taki przypadek?

ODPOWIEDZ