Pozew zbiorowy przeciwko FAP w sprawie wadliwych hamulców
Moderatorzy: mireks, pająk, awanturnik
-
- https://32.phpbb3styles.net
- Miejsce zamieszkania: Warszawa
- Silnik: 3.6 280 KM
- Skrzynia biegów: AUTOMAT
- Rok produkcji: 2013
- Przebieg: 47000
jeżeli tarcza jest niezjechana i klocki prawidłowo starte to chyba normalne, że to wina układu hamującego a nie moja... Ale ASO może to sobie inaczej tłumaczyć...
Ale jeszcze jedna prośba, podobno gdzieś istniej schemat jak zadziałać w ASO w sprawie wymiany gwarancyjnej, czy ktoś może to udostępnić??
Ale jeszcze jedna prośba, podobno gdzieś istniej schemat jak zadziałać w ASO w sprawie wymiany gwarancyjnej, czy ktoś może to udostępnić??
- tomek
- Miejsce zamieszkania: Kraków
- Model: FREEMONT
- Przebieg: 210000
- Otrzymał Podziękowanie: razy
Tutaj masz info:KrisstoP pisze:jeżeli tarcza jest niezjechana i klocki prawidłowo starte to chyba normalne, że to wina układu hamującego a nie moja... Ale ASO może to sobie inaczej tłumaczyć...
https://freemont.pl/viewtopic.php?t=403& ... c&start=30
Na priv też Ci opisałem

pozdr.
Tomek
FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia
I inne grzmoty
Tomek
FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia

I inne grzmoty

-
- Miejsce zamieszkania: Lublin
- Przebieg: 0
Jestem po wizycie w ASO.Diagnoza-tarcze do wymiany.Jazda testowa wykazała dziwne odgłosy przy hamowaniu,wibracje kierownicy i całego pojazdu.Przy wielokrotnym hamowaniu z 120 na 70 tarcze dostały "małpiego rozumu" drżenie i głośne buczenie dochodziło z rozgrzanych hamulców.Jestem umówiony na wyminę tylko tarcz,klocki należą do materiałów eksplatacyjnych.Po oględzinach klocków ,może nastąpić reklamacyjna wymiana.Dziwme podejście serwisu,tarcze też są elementem eksplatacyjnym.Wymienia się cały komplet.Zobaczymy jakie będą wyniki oględzin.Powidziałem co o tym myślę i sprawy nie pozostawie bez echa,łącznie z FAP.
bg.gorniak
-
-
Ok, dla tych co niedoczytali powtarzam:
Załamany koniecznością kolejnej wymiany tarcz, dzisiaj rozmawiałem z TVN TurboKamera. Widać zainteresował ich ten temat.
Zatem, jeżeli jesteście zainteresowani aby faktycznie sprawę ruszyć to może być ku temu okazja.
Poprosili mnie o materiał, najlepiej filmowy ukazujący to co dzieję się z tarczami (mają na myśli ukazanie trzęsienia się kierownicy, itp) oraz szczegółowy opis.
Proponuje, aby wszyscy chętni na PRV dorzucili swoje materiały z opisem i może jak będzie nas więcej + TVN to coś wywalczymy w temacie.
Co Wy na to?
Załamany koniecznością kolejnej wymiany tarcz, dzisiaj rozmawiałem z TVN TurboKamera. Widać zainteresował ich ten temat.
Zatem, jeżeli jesteście zainteresowani aby faktycznie sprawę ruszyć to może być ku temu okazja.
Poprosili mnie o materiał, najlepiej filmowy ukazujący to co dzieję się z tarczami (mają na myśli ukazanie trzęsienia się kierownicy, itp) oraz szczegółowy opis.
Proponuje, aby wszyscy chętni na PRV dorzucili swoje materiały z opisem i może jak będzie nas więcej + TVN to coś wywalczymy w temacie.
Co Wy na to?
-
- Miejsce zamieszkania: Słupsk
- Przebieg: 35000
-
- Miejsce zamieszkania: Słupsk
- Przebieg: 35000
-
-
- Miejsce zamieszkania: Zachodniopomorskie
- Rok produkcji: 2012
- Przebieg: 154000
Przez to, że Twój post się edytował a nie dodał nowy nie wiedziałem, że czeka tu na mnie pytanie :P
Kancelaria do dnia dzisiejszego zbyt wiele nie zrobiła - a najlepsze w tym wszystkim jest to, że chyba wraz z końcem jutrzejszego dnia kończy mi się gwarancja na auto :P
Auto mam w leasingu i najpierw studiowali umowę leasingową itp. Okazało się, że mam w umowie jakiś dupny paragraf i nie wiem co z tego będzie. Wysłałem też dzisiaj pytanie do kancelarii czy pociągną temat pozwu zbiorowego.
W "międzyczasie" ponownie wezwałem FAP do usunięcia wady. Próbowałem też nagrać ten filmik dla TVNu ale muszę jeszcze raz wyjechać na jakąś szeroką drogę i nagrać ponownie bo kiepsko wyszło.
Kancelaria do dnia dzisiejszego zbyt wiele nie zrobiła - a najlepsze w tym wszystkim jest to, że chyba wraz z końcem jutrzejszego dnia kończy mi się gwarancja na auto :P
Auto mam w leasingu i najpierw studiowali umowę leasingową itp. Okazało się, że mam w umowie jakiś dupny paragraf i nie wiem co z tego będzie. Wysłałem też dzisiaj pytanie do kancelarii czy pociągną temat pozwu zbiorowego.
W "międzyczasie" ponownie wezwałem FAP do usunięcia wady. Próbowałem też nagrać ten filmik dla TVNu ale muszę jeszcze raz wyjechać na jakąś szeroką drogę i nagrać ponownie bo kiepsko wyszło.
-
-
- Miejsce zamieszkania: Zachodniopomorskie
- Rok produkcji: 2012
- Przebieg: 154000
Też tak myślałem - ale mnie dzisiaj oświecili :P W warunkach jest bardzo ciekawy zapis - tak ciekawy, że bardzo możliwe, że zainteresuje on UOKiK ;) Takiego absurdu to ja jeszcze nie widziałem!
W każdym razie jest jeszcze rękojmia.. A także to, że ta usterka sama nie zostaje usunięta tylko chwilowo jej objaw.
[ Dodano: 2014-12-09, 20:56 ]
Aaa i jeszcze jedno. Potrzebny rzeczoznawca do tych tarcz. Zna ktoś jakiegoś normalnego?:)
W każdym razie jest jeszcze rękojmia.. A także to, że ta usterka sama nie zostaje usunięta tylko chwilowo jej objaw.
[ Dodano: 2014-12-09, 20:56 ]
Aaa i jeszcze jedno. Potrzebny rzeczoznawca do tych tarcz. Zna ktoś jakiegoś normalnego?:)
- Załączniki
-
- fiat-gw.jpg (30.87 KiB) Przejrzano 13448 razy
-
- emmer
- Miejsce zamieszkania: Białobrzegi
- Silnik: 2.4 170 KM
na forum LKP identyczna rozmowa jeżeli chodzi o zapisy gwarancyjne :)
tak na szybko
Art. 581. § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.
i tak po chłopsku. psuje mi się powiedzmy radio. wymieniam na nowe na tydzień przed końcem gwarancji samochodu. ile mam gwarancji na nowe radio. 7 dni?
odnośnie rzeczoznawcy. najlepiej znaleźć nabiższy PZMOT - tam pewnie się uda kogoś znaleźć.
tak na szybko
Art. 581. § 1. Jeżeli w wykonaniu swoich obowiązków gwarant dostarczył uprawnionemu z gwarancji zamiast rzeczy wadliwej rzecz wolną od wad albo dokonał istotnych napraw rzeczy objętej gwarancją, termin gwarancji biegnie na nowo od chwili dostarczenia rzeczy wolnej od wad lub zwrócenia rzeczy naprawionej. Jeżeli gwarant wymienił część rzeczy, przepis powyższy stosuje się odpowiednio do części wymienionej.
i tak po chłopsku. psuje mi się powiedzmy radio. wymieniam na nowe na tydzień przed końcem gwarancji samochodu. ile mam gwarancji na nowe radio. 7 dni?
odnośnie rzeczoznawcy. najlepiej znaleźć nabiższy PZMOT - tam pewnie się uda kogoś znaleźć.
-
-
- Silnik: 2.0 MJ 170 KM
- Rok produkcji: 2014
- Przebieg: 44000
Mi tarcze biją i są bardzo głośne od wyjechania z salonu.Po interwencji w FAP dzwonili z ASO i będą wymieniać, wcześniej twierdzili że się dotrze (krasnoludki w nocy wyprostują). Myślę że niestety (już się z tym pogodziłem) trzeba będzie kupić samemu np. tarcze ATE 582 pln i klocki Ferodo 264 pln co razem daje 864 pln. Wiem bardzo wkur...jące ale może będzie spokój.
Ceny z InterCars Kraków, może są lepsze i tańsze
Ceny z InterCars Kraków, może są lepsze i tańsze
-
- Silnik: 2.0 MJ 170 KM
- Rok produkcji: 2014
- Przebieg: 44000
Zgadzam się w 100 procentach tylko zamontują to samo gówno i tak w koło macieju. Mam jeszcze dwie Hondy Civic 1998 i 2005, do czasu zakupu FF nie wiedziałem że mogą być jakieś problemy z hamulcami. W tej z 98 sam w garażu założyłem tarcze Brembo parę lat temu i do dziś jeździmy, a piłuję ją nieźle i jakoś nic się nie krzywi
-
jarek133.Zgadzam się z Sethem.Zgłoś problem z hamulcami do FAP,niech wymieniają.FF jest na gwarancji.Sam myślałem nad wymianą tarcz i klocków na własny koszt,jednak po analizie zaniechałem.Brak pewności że inne marki będą sprawować bezawaryjnie.Prawdobodobnie problem jest nie tylko w materiałach użytych do produkcji tarcz,lecz również dotyczy odprowadzenia ciepła po rozgrzaniu hamulców.Pozdrawiam DG
bg.gorniak