Freemont - belki dachowe by adszym

Opinie i spostrzeżenia

Moderatorzy: pająk, awanturnik, mireks

McNik

ZNAWCA
Posty: 656
https://32.phpbb3styles.net
Rejestracja: 18 sie 2012, 17:34
Miejsce zamieszkania: Katowice - Górny Śląsk
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: McNik » 14 mar 2013, 20:10

subuk pisze:Ja myślę o Hapro Traxer 6.6 w kolorze białym.
W Holandii są "tanie" jak barszcz a u nas jeszcze ich nie ma. A samo Hapro jest sprzedawane pod marką Inter Pack. Thule, zwłaszcza te lepsze modele to klasa sama dla siebie. Jednak cena dla kogoś, kto używa boxa dwa razy do roku, zdecydowanie do głębokiego przemyślenia :-)
Subuk cenię cię za dobre wypowiedzi techniczne, tutaj jednak się nie zgadzam. Thule to jest box który ma klasę a to holenderskie badziewie popsuje wygląd auta. Co z tego, że zapłacisz mało, a potem będziesz się wstydził jeździć samochodem z czymś takim na relingach. Cena Dynamica 900 to około 3 procent wartości FF, ale naprawdę warto go mieć, na FF wyglada doskonale.

[ Dodano: 2013-03-14, 20:10 ]
tomek pisze: To ja się piszę :mrgreen: , bo właśnie szukam jakiegoś boxa w rozsądnej cenie. Ten wydaje się baaardzo pasujący - Twój Freemont wygląda jakby był dla niego :-D Jak będzie taniej, to nawet przejadę się tam po drodze :mrgreen:
Tomek rozmawiałem dzisiaj wieczorem z właścicielem Taurusa w sprawie dobrej ceny. Jeśli znajdzie się na naszym forum co najmniej pięciu potencjalnych nabywców boxa Dynamic 900 to dostaniemy hasło, które wystarczy podać u nich w recepcji firmy i każdy dostanie rabat. Ten temat przekażę Adminowi, bo on załatwia nas rabaty i jest w tym dobry

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2192
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 190000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Post autor: tomek » 14 mar 2013, 22:30

Dzięki McNik :-D Mam nadzieję że będą chętni...
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 14 mar 2013, 23:44

McNik pisze:... cenię cię za dobre wypowiedzi techniczne, tutaj jednak się nie zgadzam. Thule to jest box który ma klasę a to holenderskie badziewie popsuje wygląd auta. Co z tego, że zapłacisz mało, a potem będziesz się wstydził jeździć samochodem z czymś takim na relingach. Cena Dynamica 900 to około 3 procent wartości FF, ale naprawdę warto go mieć, na FF wyglada doskonale.
Po tym co napisałeś czuje się, jakbyś mi na studniówce w kiblu około 21:30 powiedział, że moja dziewczyna jest brzydka jak noc :shock: :mrgreen:

Chętnie nebędę w Taurusie takiego Dynamica, nawet Motion 800 to jest dla mnie szczyt marzeń, jednak jak dadzą rabat 33% ;-) :mrgreen:

Awatar użytkownika
mireks

ADMIN
Posty: 2900
Rejestracja: 21 kwie 2012, 19:43
Miejsce zamieszkania: Warszawa
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 140 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 111000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Post autor: mireks » 15 mar 2013, 8:20

Powiedzcie o jakich kwotach my tu mówimy?
McNik napisał coś o 3% wartości samochodu. Rozumiem, że cena jest zbliżona do ok. 3500 zł?

adszym

ZNAWCA
Posty: 482
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:37
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: adszym » 15 mar 2013, 8:36


Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 15 mar 2013, 9:19

Ja załatwiam właśnie białego Motion 800 w dobrej cenie :-)

McNik

ZNAWCA
Posty: 656
Rejestracja: 18 sie 2012, 17:34
Miejsce zamieszkania: Katowice - Górny Śląsk
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: McNik » 15 mar 2013, 9:30

freemont pisze:Powiedzcie o jakich kwotach my tu mówimy?
McNik napisał coś o 3% wartości samochodu. Rozumiem, że cena jest zbliżona do ok. 3500 zł?
Niestety Thule nie jest tanią marką, ale boxy ma naprawdę świetne. Wcześniej miałem model Spirit i po kilku latach wcale się nie zestarzał ani nie zużył, sprzedałem go bo był jakiś taki mały na freemoncie i nie można go było zamocować na oryginalnych belkach.

Admin ty nas reprezentujesz na zewnątrz, znając Twoje możliwości spokojnie wynegocjujesz dla chętnych z naszego forum 10% rabatu. Mnie to już nie dotyczy, bo ja swój Dynamic już mam około miesiąca a drugiego nie potrzebuję :-D .

[ Dodano: 2013-03-15, 09:33 ]
subuk pisze:Ja załatwiam właśnie białego Motion 800 w dobrej cenie :-)
No widzisz Subuk, jednak się przekonałeś, że box Thule jest lepszy od jakiegoś holendra. Gratuluję zmiany zdania. Uważaj tylko jak będziesz wjeżdżał do podziemnych garaży w centrach handlowych, możesz się nie zmieścić pod bramka kontrolną. Na promach wchodzisz w droższą taryfę, bo samochód z boxem Motion będzie wyższy niż 210cm. Mój się mieści w tym wymiarze dokładnie.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2013, 9:45 przez McNik, łącznie zmieniany 1 raz.

adszym

ZNAWCA
Posty: 482
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:37
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: adszym » 15 mar 2013, 9:40

Wcześniej przez kilka lat korzystałem z boksu Extrem. Z niego przerzuciłem się na THULE. I jestem ogromnie zadowolony.

Choć słyszałem też opinie, że dzisiejsze THULE to już nie to co kiedyś.

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 15 mar 2013, 9:58

Jak wszystko :-) Gdyby można było kupić nowego Golfa 1 w rozsądnych pieniądzach, pewnie cieszyłby się sporym wzięciem ;-)

adszym czyli Whispbar S54 to jest idealna wielkość do Freemonta, nic się nie zmieniło ? :-)

adszym

ZNAWCA
Posty: 482
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:37
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: adszym » 15 mar 2013, 10:07

Zupełnie nic się nie zmieniło :-)

Awatar użytkownika
mireks

ADMIN
Posty: 2900
Rejestracja: 21 kwie 2012, 19:43
Miejsce zamieszkania: Warszawa
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 140 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 111000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Post autor: mireks » 15 mar 2013, 12:41

McNik pisze: Admin ty nas reprezentujesz na zewnątrz, znając Twoje możliwości spokojnie wynegocjujesz dla chętnych z naszego forum 10% rabatu. Mnie to już nie dotyczy, bo ja swój Dynamic już mam około miesiąca a drugiego nie potrzebuję :-D .
McNik przeceniasz mnie :-)
Można spróbować zapukać do tej firmy, ale trzeba wcześniej ustalić czy ktoś jest chętny i ile by było osób. Cena - choć uzasadnia jakość - jest niemała. Przy takich wystąpieniach dobrą argumentacją byłoby, że niebawem pójdą zamówienia od forumowiczów. Inaczej dyskusja będzie jałowa. Temat jest otwarty i do rozważenia.

adszym

ZNAWCA
Posty: 482
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:37
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: adszym » 15 mar 2013, 14:49

subuk pisze:
adszym czyli Whispbar S54 to jest idealna wielkość do Freemonta, nic się nie zmieniło ? :-)
Dziś na Allegro znalazłem jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/aguri-najcichszy-baga ... 84307.html

Czy ktoś może testował ??? Cena na pewno lepsza niż whisbara :-)

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 15 mar 2013, 16:06

Też to widziałem, jednak wolę dopłacić za sprawdzone rozwiązanie.

[ Dodano: 2013-03-15, 16:09 ]
Chociaż na zdjęciach wygląda bardzo estetycznie, no i połowa ceny Whispbara ... ciekawe jak będzie z trzymaniem i hałasem.

[ Dodano: 2013-03-15, 22:48 ]
Ja chyba poczekam, aż będą ceny i dostępność tego :-)

http://www.thule.com/pl-PL/PL/Products/ ... %80%939585

[ Dodano: 2013-03-15, 23:21 ]
Ceny już są ... niszczą :mrgreen:

Awatar użytkownika
sonic82

PRAWIE U SIEBIE
Posty: 122
Rejestracja: 03 lis 2012, 9:47
Miejsce zamieszkania: Olsztyn
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 11400

Post autor: sonic82 » 16 mar 2013, 10:49

czy te Thule WingBar Edge 9581–9585 pasują na szerokość do naszych FF?

Dobrze wyglądają. Chyba także poczekam.

adszym

ZNAWCA
Posty: 482
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:37
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: adszym » 16 mar 2013, 11:22

Jaka cena ?
Mimo, ze jestem goracym zwolennikiem Thule, wydaje mi sie, ze whisbary wygladaja nieco lepiej.
Poza tym w whisbarze gumka ugina sie pod wsuwka nie trzeba jej wyjmowac, wiec nie swiszcze w czasie jazdy, gdy cos na belkach przewozimy. Moim zdaniem whisbar gora.

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 16 mar 2013, 12:46

Tylko na Whispbary nie zaciska się PowerGrip od Thule (max 80mm), który jest w moim boxie. A mi bardzo zależy na szybkim montażu i demontażu boxa.
Wolałbym nie używać adaptera to T-Barowych wsuwek, jak i samych wsuwek, mimo że wydają mi się pewniejszym mocowaniem niż te zaciski.
Jest komplet Thule Edge do Hondy Accord kombi z relingami. Biorąc pod uwagę, że Whispbar S54 pasuje do w/w samochodu jak i do Freemonta, jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie ok również z Thule Edge.
Pewnie Thule nie wpisało Freemonta na fit-listę, gdyż to zdecydowanie niszowy samochód dla nicj i pewnie nie mają nawet danych, tak jak i Whispbar.
Ceny wahają się od 900-1000 zł w Polsce i Europie.
Napisałem wczoraj do Thule Polska o dostępność i sugerowaną cenę detaliczną na naszym rynku.
Pisałem również z przedstawicielem, który sprzedaje Aguri i potwierdził on to, co czytałem na forum Subaru, że belki te w całości są robione w Polsce, co mnie bardzo cieszy.
Poczekam na odpowiedź od Thule i albo wypruję żyły na zestaw od Thule, albo wezmę te polskie za nieco ponad 300 stówki z przesyłką :-)

McNik a Ty mocujesz swojego Dynamica przez PowerGripa na oryginalnych belkach od Freemonta ? Jeśli tak, to napisz co sądzisz o tym mocowaniu.

McNik

ZNAWCA
Posty: 656
Rejestracja: 18 sie 2012, 17:34
Miejsce zamieszkania: Katowice - Górny Śląsk
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: McNik » 16 mar 2013, 13:05

subuk pisze:
McNik a Ty mocujesz swojego Dynamica przez PowerGripa na oryginalnych belkach od Freemonta ? Jeśli tak, to napisz co sądzisz o tym mocowaniu.


Subuk nie szukaj dodatkowych belek, jeśli dostaniesz FF z belkami to na oryginalnych nowe Gripy boxa Thule pasują dosyć dobrze. Kilka miesięcy temu nie potrafiłem boxa dopasować bo miałem Gripy starego typu (one obejmowały tylko wąskie belki). Dynamic ma szersze uchwyty i wszystko pasuje. Miałem pewne obawy czy podłoga boxa, ktora jest płaska, będzie przylegała do wyoblonych belek i czy naprężenia powstałe przy mocowaniu nie utrudnią jego zamykania i otwierania. Otóż nie wszystko dopasowało się idealnie i nie stwierdzam żadnych zakłoceń w funkcjonowaniu boxa.
Załączniki
grip.jpg
grip.jpg (67.08 KiB) Przejrzano 20017 razy

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 16 mar 2013, 13:07

Wingbar Edge w długości E (medium / long) będzie pasował do Freemonta, nie zauważyłem a w fit-liście widnieje Dodge Journey 08-> z relingami.

Numer Thule: 958500
EAN-Nr. 7313020063898

Wszędzie można zamawiać w przedsprzedaży, chyba nie ma tego jeszcze fizycznie na magazynach w EU.

McNik ja dostanę już samochód bez belek. Poza tym trzeba mieć chyba Freemonta na oku, gdyż te oryginalne nie mają żadnego zabezpieczenia typu kluczyk ?
Nie chciałbym widzieć z okna dwóch cyganów uciekających nie dość, że z moim pięknym białym boksem, to jeszcze w pakiecie z belkami ;-) :mrgreen:

adszym

ZNAWCA
Posty: 482
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:37
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: adszym » 16 mar 2013, 15:05

subuk pisze: Wolałbym nie używać adaptera to T-Barowych wsuwek, jak i samych wsuwek, mimo że wydają mi się pewniejszym rozwiązaniem.
Czemu ?

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 16 mar 2013, 15:16

No bo co później z tymi wsuwkami? Jeśli ich nie wyciągniesz, to z nimi jeździsz i brzydko wyglądają :mrgreen: ... i w ogóle wbrew logice trochę w mojej sytuacji. Kupuje nowego boxa i nowe belki. Wolałbym żeby było to jak najprostsze rozwiązanie. A tak to miałbym Whispbara za 600 zł, do którego muszę dokupić kit mocujący Thule za kolejne 130 zł, do tego dochodzi nieco mniej komfortowy montaż.

adszym

ZNAWCA
Posty: 482
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:37
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: adszym » 16 mar 2013, 15:28

subuk pisze:No bo co później z tymi wsuwkami? Jeśli ich nie wyciągniesz, to z nimi jeździsz i brzydko wyglądają :mrgreen: ... i w ogóle wbrew logice trochę w mojej sytuacji. Kupuje nowego boxa i nowe belki. Wolałbym żeby było to jak najprostsze rozwiązanie. A tak to miałbym Whispbara za 600 zł, do którego muszę dokupić kit mocujący Thule za kolejne 130 zł, do tego dochodzi nieco mniej komfortowy montaż.
Hmmm, z tym dokupowaniem kitu, to masz rację. Nie da się tego uniknąć. Wsuwki bardzo łatwo wsuwa się i wysuwa. Wystarczy otworzyć zamek w belce i wsuwkę wyciągasz. Montaż może nieco mniej komfortowy ale za to boks fajniej wygląda bez tych łapek pod belką.
Ale mam też dobrą wiadomość. Po Twoim ostatnim wpisie zszedłem na dół i przymierzyłem łapy Thule do whisbara. Pasują. Wkłada się zupełnie na styk, ale pięknie obejmują belkę.
Załączniki
20130316_152050.jpg
20130316_152050.jpg (66.83 KiB) Przejrzano 19788 razy
20130316_152023.jpg
20130316_152023.jpg (59.74 KiB) Przejrzano 19789 razy
20130316_151952.jpg
20130316_151952.jpg (85.03 KiB) Przejrzano 19789 razy

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 16 mar 2013, 16:48

No widzisz, dzięki za pomoc :-) Teraz już wiadomo, że są wszystkie 3 opcje do wyboru :-)
Czym żeś tak te belki porysował ? ;-) :-P

adszym

ZNAWCA
Posty: 482
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:37
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: adszym » 16 mar 2013, 16:55

Belki nie są porysowane. Po prostu na nich jak i na całym aucie odłożyła się sól wszechobecna przy tej aurze na drogach. Zdjęcie z lampą w ciemnym garażu powoduje takie refleksy.
Powodzenia z decyzją.
Mi udało się kupić fabrycznie nowy boks na wyprzedaży u przedstawiciela Thule tuż przed wycofaniem serii Atlantic ze sprzedaży. Miał dzięki temu rozsądną cenę. Może więc warto jeszcze poszukać ...

Awatar użytkownika
subuk

LIGA SUBUKA
Posty: 2853
Rejestracja: 30 wrz 2012, 22:10
Miejsce zamieszkania: B-B
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 90000

Post autor: subuk » 16 mar 2013, 17:33

Mi też udało się w ogóle jeszcze dostać Motion 800 w kolorze białym, bo była to edycja limitowana, droższa od srebrnej a kupuję ją za 2k z groszem. Jestem zadowolony, oby mi służył i obym się nie zawiódł - to mój pierwszy box w życiu :oops:

adszym

ZNAWCA
Posty: 482
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:37
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: adszym » 16 mar 2013, 22:04

Na pewno posłuży. Thule to Thule. Jeszcze nigdy się na nich nie zawiodlem, a trochę ich produktów już kupiłem. Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia Twojega auta ... Z boxem i bez :-)

ODPOWIEDZ