Fajny Freemont

Freemont jako samochód - dyskusja ogólna

Moderatorzy: mireks, awanturnik

encore

ROZKRĘCA SIĘ
https://32.phpbb3styles.net
Miejsce zamieszkania: Jarosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2016
Przebieg: 100000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Fajny Freemont

Post autor: encore » 22 paź 2019, 13:40

Witam wszystkich
Jechałem dzisiaj rano do pracy, swojego FF zostawiłem w serwisie, na przegląd, do pracy jechałem samochodem żony. Po drodze dogonił mnie i wyprzedził, Freemont, z podwójnym wydechem czyli zapewne 3.6 V6. Jechałem za nim. Jeżdżę takim Freemontem już 5 rok, często wydawało mi się, że jak na taką pojemność, jest trochę mułowaty a ten jego automat, taki trochę mało sprawny. Jednak jadąc za nim i próbując go dogonić, muszę powiedzieć, że nie dawałem rady, Nie z powodu jego szybkiej jazdy, tylko z powodu łatwości z jaką nabierał prędkości po wyhamowaniu przed zakrętami. Droga którą jeżdżę jest dość kręta i przed zakrętami trzeba zwolnić. Widać było ze kierowca Freemonta nie "piłował" silnika , tylko po prostu łagodnie ale sprawnie przyspieszał.
Tak wiec, nasze fajne Freemonty są fajne :-), po prostu przyzwyczajamy się do jego możliwości i czasami zdarza się nam marudzić.
Żeby poprawić sobie samopoczucie, trzeba po prostu czasami, przejechać się innym autem.

zeflik

ROZKRĘCA SIĘ
Miejsce zamieszkania: Warszawa
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Przebieg: 98000

Post autor: zeflik » 23 paź 2019, 13:18

Fajnie to napisałeś :)

Ja nie narzekam, jedyny większy minus Freemonta, jak dla mnie, to słabe zachowanie w zakrętach, szczególnie z większym obciążeniem. Tylko to prawdopodobnie uwaga do wszystkich wyższych samochodów. Jednak wcześniej jeździłem niskim kompaktem i było lepiej bez porównania.

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Miejsce zamieszkania: Kraków
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 280000

Post autor: tomek » 23 paź 2019, 17:52

Dokładnie jest tak jak napisałeś - jak jadę innym autem, a np. żona Freemontem przede mną, to ciężko mi ją dogonić, i zawsze ją później opierniczam że za szybko jeździ :mrgreen: TYM autem.

Co do zachowania w zakrętach, to dużo pomagają dystanse - u mnie Freemont ma założone aktualnie po 25mm na koło (czyli po 50mm na oś) i jest dużo lepiej.
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge
JGC WK2 6.4 SRT - Biała Furia 8-)
I inne grzmoty :mrgreen:

zeflik

ROZKRĘCA SIĘ
Miejsce zamieszkania: Warszawa
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Przebieg: 98000

Post autor: zeflik » 23 paź 2019, 17:58

Dzięki, spróbuję z dystansami.

Miałem Bravo, naprawdę przyklejone do drogi w porównaniu do tego klocka :)

user1001

ROZKRĘCA SIĘ
Rok produkcji: 2016
Przebieg: 0

Post autor: user1001 » 08 lis 2019, 6:45

Nie wiem jak jest z Freemontami, ale jesli chodzi o Journeye to mialy one 3 a moze nawet 4 wersje zawieszenia: base/independent, touring, performance i chyba jeszcze w najnowszych wersjach RT high-performance.

Z tego co wnioskuja ludzie na forum journeya w USA to im lepsze zawieszenie tym twardsze amortyzatory i inne elementy, takze wysokosc minimalnie inna - wtedy mniej buja na zakretach, lepiej sie trzyma drogi ale komfort nieco mniejszy.

Kazda wersja (SX,SXT,RT potem jakies CREW) miala domyslnie jedno z tych zawieszen (im wyzsza wersja tym lepsze/bardziej sportowe zawieszenie) z mozliwoscia dokupienia ulepszenia.

Udalo mi sie po VIN na jakiejs stronie w USA znalezc dokladna specyfikacje (naprawde dokladna, sa takie rzeczy jak amperarz alternatora, umiejscowienie kola zapasowego czy rodzaj oswietlenia wnetrza) swojego samochodu i jest tam takze podana wersja zawieszenia.

Taka ciekawostka

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Miejsce zamieszkania: Julianów
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 16161

Post autor: maq » 08 lis 2019, 8:05

Wiele też zmienia sama wymiana amortyzatorów, na przykład na Kayaba. Oryginalne nie robią jak trzeba.

kaacka

ZNAWCA
Rok produkcji: 2014

Re: Fajny Freemont

Post autor: kaacka » 05 wrz 2020, 20:23

jakże dawno tu nie zaglądałem, kajam się pokornie :) tomek - czy Ty przypadkiem nie ganiasz SRT za fremontem ?? 8-) szybka ta Twoja Żona :)

i tak - fajny ten freemont. przesiadłem się zimą na coś innego i długo jeszcze żałowałem zmiany. choć muszę przyznać że fiacik poszedł w dobre ręce. najbardziej żal tego że było w benzynie i że moc brała się z pojemności..... kupiłbym jeszcze raz nowe takie gdyby tylko się dało :-) dwa razy :mrgreen: pozdrówko

Loronik90

ROZKRĘCIŁ SIĘ
Model: DODGE
Silnik: INNY
Rok produkcji: 2015

Re: Fajny Freemont

Post autor: Loronik90 » 31 lip 2022, 17:56

Jak to mówią "cudze chwalicie" :) osobiście miałem przez pewien czas samochód zastępczy i dopiero gdy przesiadłem się z powrotem na swój doceniłem Freemonta, którego mam :D

ODPOWIEDZ