Gasnie wyświetlacz podczas jazdy.

Moderatorzy: pająk, awanturnik, mireks

Online
kula6

OBSERWATOR
Posty: 5
https://32.phpbb3styles.net
Rejestracja: 20 wrz 2018, 13:16
Miejsce zamieszkania: BuskoZdrój
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 185000
Dziękuję za post;: razy

Gasnie wyświetlacz podczas jazdy.

Post autor: kula6 » 07 lut 2020, 8:12

Witam . Problem pojawił taki że podczas jazdy zaczął gasić się wyświetlacz i odrazu z powrotem załącza się. Bylo to w trasie tak 150km . Na początku raz potem coraz częściej aż było co minutę dosłownie. Zgaszenie silnika pomaga na chwilę i znów gasnie i odnowa się załącza .
Gdzie zacząć szukać.

jarekk133

ROZKRĘCIŁ SIĘ
Posty: 69
Rejestracja: 16 sty 2015, 15:57
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 37000

Re: Gasnie wyświetlacz podczas jazdy.

Post autor: jarekk133 » 07 lut 2020, 11:52

Ja miałem takie jaja po wymianie akumulatora. Pisałem tu na forum ale nikt nic nie odpisał. Aku mi padł i po wymianie na nowy w czasie jazdy wyświetlacz się gasił ale dotyk działał. Po odpaleniu auta chwilę chodził i znowu gasł. W ASO polecili odpięcie aku na minimum pół godziny. Po tej operacji gasł coraz rzadziej. Pojechałem do ASO, podpięli kompa i pokasowali wszystkie błędy i od października jest oki. Może pada Ci akumulator?

Online
kula6

OBSERWATOR
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2018, 13:16
Miejsce zamieszkania: BuskoZdrój
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 185000
Dziękuję za post;: razy

Re: Gasnie wyświetlacz podczas jazdy.

Post autor: kula6 » 09 lut 2020, 14:54

Dzięki serdecznie za podpowiedź. Fakt jest taki że akumulator miałem sprawdzany rok temu bo mi padł do zera . Podładowałem i pojechałem sprawdzić ( mam optime żel) podał mu obciążenie i wyszło że jest około 50% mocy. Mówi że jeszcze zimę przeżyjesz . No i przeżywam już rok przed zimą podlafowalem go prostownikiem mikroprocesorowym. I jeśli chodzi o odwołanie było ok nawet przy niskich temperaturach . Aż ta właśnie sytuacja z wyświetlaczem. Wczoraj znów jechałem około 100km i raptem 2 razy zgasł ekran i się załączam. Szukalem zależności kiedy gasnie ekran. Raz miałem podgrzewanie siedzeń i po paru minutach zgasło. A bardzo często podczas jazdy przy skręcie w lewo . W prawo nie A w lewo . Jestem głupi Ale ten akumulator chodzi mi po głowie. Sprawdzę jeszcze raz jego pojemność teraz po roku . I zdejmie też kleme.
Pozdrawiam . Odezwę się co wyśle.
Aha jeszcze jak zgasł ekran o otwieralwm okno też przestawalo chodzić otwieranie szyby.
Jak się uruchomił tak i szyba dała się dalej zamknąć. A inne rzeczy wszystko ok.

Online
Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2166
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 190000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Gasnie wyświetlacz podczas jazdy.

Post autor: tomek » 10 lut 2020, 21:20

Hmm,
a sprawdzałeś jakie masz napięcie w instalacji podczas jazdy (pracy silnika)? Takie objawy świadczą o zbyt niskim napięciu (spadek napięcia) zasilania dla tych modułów. Może regulator napięcia w alternatorze poszedł w diabły? Odpalałeś go kiedykolwiek na kablach?

Najlepiej podłącz multimetr, tak aby widzieć wskazania w kabinie, lub podłącz go do gniazda zapalniczki.
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge

Online
kula6

OBSERWATOR
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2018, 13:16
Miejsce zamieszkania: BuskoZdrój
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 185000
Dziękuję za post;: razy

Re: Gasnie wyświetlacz podczas jazdy.

Post autor: kula6 » 13 lut 2020, 8:04

Auto stało teraz trzy dni, dziś wchodzę mały mróz -3 i odpalił bez problemu . przejechałem z 3km nie zgasł ekran ale to krótki odcinek . sprawdzę to co piszesz ładowanie na włączonym silniku i zobaczę co się będzie działo.

Online
kula6

OBSERWATOR
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2018, 13:16
Miejsce zamieszkania: BuskoZdrój
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 185000
Dziękuję za post;: razy

Re: Gasnie wyświetlacz podczas jazdy.

Post autor: kula6 » wczoraj, 8:15

Sprawdziłem napięcie alternatora i jest problem waha się raz 9 raz 11 raz 14V. Dziś wyjęty i daję do sprawdzenia i akumulator przy okazji.
Dam znać co wyszło

Online
Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2166
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 190000
Otrzymał Podziękowanie: razy

Re: Gasnie wyświetlacz podczas jazdy.

Post autor: tomek » wczoraj, 14:11

No to masz przyczynę.
W alternatorach montowanymi z tymi dieslami, często diody potrafią paść... W innym aucie, ale z tym samym silnikiem (2.0) i tym samym alternatorem, zdarzyło mi się to raz.
kula6 pisze:
wczoraj, 8:15
Sprawdziłem napięcie alternatora i jest problem waha się raz 9 raz 11 raz 14V. Dziś wyjęty i daję do sprawdzenia i akumulator przy okazji.
Dam znać co wyszło
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge

Online
kula6

OBSERWATOR
Posty: 5
Rejestracja: 20 wrz 2018, 13:16
Miejsce zamieszkania: BuskoZdrój
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: MANUAL
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 185000
Dziękuję za post;: razy

Re: Gasnie wyświetlacz podczas jazdy.

Post autor: kula6 » wczoraj, 21:38

No i zong
Alternator zrobiony regulator napięcia wymieniony, akumulator sprawdzony trzyma przy obciążeniu 11V. Bardzo dobry . Właśnie wróciłem odebrać i znów to samo. Gasnie ekran kiedy co zauważyliśmy z mechanikiem
Prawie zawsze podczas jazdy przy skręcie w lewo na rondzie, przy skręcie na skrzyzowaniu ale nie jak sie zatrzymam i skrecam w lewo jakby przy delikatnym przechyle auta .
Gasnie również jak uderze obok ekranu kokpit mocniejsze uderzenie wyłącza.
Jeśli jest na postoju i kręcę kierownica nic .
Sprawdziliśmy lądowanie gdy wymuszalem gasniecie przez uderzenie teraz 14.4v. Nie drgnie .
Patrzylismy pod kierownica.wiazki kabli ruszyliśmy nic .
Czasami gasnie jak naciskam pedal hamulca . Jak.gasnie ekran w tym momencie też szyby nie działają sekundowo jak tylko system się uruchomił znów jest ok.
????????????
Gdzie szukać.
Napewno alternator był nie lądował A teraz jest ok.
Ale nie pomogło z problemem .. nie wiem gdzie szukać
Jeszcze jutro rozkręca kokpit i sprawdzę kabeliki bo jeśli przy uderzeniu gasnie może gdzieś jest tam.problem .
Jeśli ktoś.cos napiszcie .
Pozdro

ODPOWIEDZ