Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak map w navi- nagle!
Autor Wiadomość
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2016-03-31, 19:05   

Powtórzę raz jeszcze moją teorię 8-)
Niektóre puszki mają moduł Garmina z zalutowaną ch...wą pamięcią.
Mój V6 ma klocek SanDiska na płytce i nigdy nie zawiódł, pełne mapy EU (ponad 8GB) instalują się w ok 1H, a gwałciłem go brutalnie 1000 razy gdy część z Was jeździła jeszcze paździerzowymi folkswagenami czy innymi fordami ;-)
Gnojak (poza ułomnym silnikiem :mrgreen: ) najwyraźniej w swoim nieszczęściu trafił też na sprzęt z jakimś tańszym, chińskim badziewiem zalutowanym na płytce.
Mapy instalują się ponad 2H i dzieją się różne inne dziwne rzeczy :roll:

Podobnie jest z tarczami i dywanikami od różnych dostawców.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90000km Rok prod.: 2013
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 524
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2016-03-31, 19:55   

maq napisał/a:
Awaria dotyczy całego urządzenia, czy da się sterować na przykład ogrzewaniem, albo radiem?


Wszystko działa nawet navi (potrafi doprowadzić do "ulubionych" adresów ale "po trawie") tylko nie ma map . Podobno szwankuje pamięć flash . Ciekawe że nie można tego naprawić lub wymienić jednego "modułu" tylko za każdym razem całe radio .
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 99000km Rok prod.: 2013
 
jagruszka 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 580
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2016-03-31, 20:13   

normi napisał/a:
maq napisał/a:
Awaria dotyczy całego urządzenia, czy da się sterować na przykład ogrzewaniem, albo radiem?


Wszystko działa nawet navi (potrafi doprowadzić do "ulubionych" adresów ale "po trawie") tylko nie ma map . Podobno szwankuje pamięć flash . Ciekawe że nie można tego naprawić lub wymienić jednego "modułu" tylko za każdym razem całe radio .

Przepraszam jeśli zadam Ci bardzo głupie pytanie ale czy cofnołeś aż do CTP13 przed próbą wgrania map ? Bo na CTP14, 15 i 16 się nie mogło Ci się udać...
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 116000km Rok prod.: 2013
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 524
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2016-03-31, 20:22   

Ja osobiście nic nie robiłem . Miałem na gwarancji i pojechałem do ASO i tam powiedzieli że coś spróbują z tym zrobić, ale gdy trafiłem chwilę później do kompetentnej osoby od razu facet powiedział że to pamięć flash i nic nie będą robić tylko zamówią nowe radio .
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 99000km Rok prod.: 2013
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2874
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-03-31, 20:27   

Czeba poszukać za granicom na forach. Może ktoś to naprawiał.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 101101km Rok prod.: 2014
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2016-04-01, 06:09   

Zastanawiam się, czy profilaktycznie nie rozebrać puszki i nie zanieść do elektronika, co by się wpiął i zrobił zrzut danych z pamięci - później wymiana kostki na płytce to grosze i pół godziny demontażu / montażu.
Lepsze to, niż kilka tysięcy za nowy zestaw - który nie wiadomo jaki będzie i ile pożyje :roll:
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90000km Rok prod.: 2013
 
Bella 
ZNAWCA
KRK NH



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2014
Posty: 400
Skąd: Kraków - Nowa Huta
Wysłany: 2016-04-01, 07:56   

dziedzic11 napisał/a:
Kuźwa i znowu padła :oops: , drugi raz rok po wymianie i 25 dni przed końcem gwarancji. Na razie poszło zgłoszenie ciekawe, co zrobią. Rok temu wymienili na "nową"- używaną z USA czekałem około 1mc.


Pisałem już wcześniej, że mi też 2 razy wymieniali na pudełko zrobione w USA i dopiero urządzenie wykonane w Kanadzie działa bez zarzutu - jeszcze działa :lol: - może po prostu cała seria hamerykańskich modułów pamięci tak ma.

Podobny problem był kiedyś z kasami Posnet-u - podwykonawca przykombinował i kostka łącząca moduł pamięci z płytą główną sypała błędy i uszkadzała nawet karty. Po wymianie modułu kasy działają idealnie.

Tylko te matołki w FCA zamiast wymienić moduł pamięci wywalają całość. :-/
_________________
A D A M
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 106000km Rok prod.: 2014
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2016-04-01, 09:13   

Dla nich jest wygodniej. Musieliby angażować firmę zewnętrzną i pisać protokoły. Lepiej działać zgodnie z zaleceniami i siedzieć cicho.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90000km Rok prod.: 2013
 
tucz 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 325
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-04-05, 11:06   

a czy po takiej wymianie mogą oddać starą skrzynkę? :)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 20260km Rok prod.: 2014
 
dziedzic11 
ROZKRĘCIŁ SIĘ
Użytkownik



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 15 Kwi 2014
Posty: 50
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2016-04-05, 15:10   

Niestety nie. Serwisy też się z każdej części rozliczają. Część jest poddawana regeneracji (odnowieniu), aby później znowu trafić do naszych aut. :lol:

[ Dodano: 2016-04-23, 12:05 ]
No i po wymianie, ale nie obyło się bez interwencji w FAP. Nawigacja padła mi 26 dni przed końcem gwarancji. Była to już druga wymiana gdyż za pierwszym razem padła po roku użytkowania. Jechałem do serwisu w innej sprawie i zauważyłem, że nawigacja prowadzi mnie po polach, więc od razu zgłosiłem ten fakt. Po kilku dniach zadzwoniłem z pytaniem czy zgłoszenie poszło do FAP-u przez jak to oni mówili "cudowną stronę" gdzie zgłasza się Freemonta i usłyszałem, iż jeszcze nie, bo nie ma osoby, która się tym zajmuje. Po blisko dwóch tygodniach zadzwoniłem z tym samym pytaniem będąc przekonany, że takie zgłoszenie poszło i jakie było moje zdziwienie jak usłyszałem, że jeszcze nie. Nie wiele myśląc nasmarowałem email do FAP-u i tu kolejne zdziwienie po nie całym tygodniu od zgłoszenia w FAP dzwonią z serwisu, aby umówić się na wymianę, że nawigacja czeka na montaż. Ostatnio czekałem ponad miesiąc, aż przypłynie ze stanów, a tu kilka dni i jest. Dostałem też telefon z FAP z pytaniem czy moja sprawa została załatwiona pozytywnie, odpowiedziałem, że nie do końca, bo domagałem się nowej nawigacji a nie używanej po naprawie, ale Pan mi powiedział, iż zgodnie z zapisem gwarancyjnym mają takie prawo i że na wymienioną nawigację udzielają 12mc gwarancji. Morał z tego taki:, jeśli chcecie mieć temat szybko załatwiony należy pisać do FAP lub dzwonić na zieloną linię :mrgreen:

DSC_2303b.jpg
Plik ściągnięto 13695 raz(y) 68,67 KB

DSC_2304b.jpg
Plik ściągnięto 13694 raz(y) 80,63 KB

DSC_2309b.jpg
Plik ściągnięto 13695 raz(y) 57,75 KB

_________________
dziedzic
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 19485km Rok prod.: 2014
 
ecoolerek 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


Dołączył: 14 Cze 2015
Posty: 50
Wysłany: 2016-06-20, 11:13   

też już jestem po serwisie i dostałem termin 2 m-ca wiec jestem przerażony, tyle się dowiedziałem ze będę czekał na nowa

Może spróbuje wgrać nowe mapy i tak to już jest złom jak usłyszałem ??
serwis i tak się pozna ze coś kombinowane co o tym myślicie czy szkoda czasu na to
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
xMaraSSx 
ZNAWCA



FF/DJ: -----
Dołączył: 13 Lip 2014
Posty: 263
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-06-20, 13:17   

Spróbować zawsze warto.
_________________
-= kiedyś był: Freemont 3.6 AWD Lounge =-
-= nadal jest: Thema 3.6 AWD Executive =-
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
dziedzic11 
ROZKRĘCIŁ SIĘ
Użytkownik



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 15 Kwi 2014
Posty: 50
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2016-06-20, 18:05   

Zgłoś na zielonej linii w FAP będziesz miał w 2 tygodnie :mrgreen:
_________________
dziedzic
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 19485km Rok prod.: 2014
 
Publius 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 09 Sie 2016
Posty: 14
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 2016-08-09, 09:32   

Panowie, ile czekaliście od zgłoszenia na wymianę nawigacji? Pytam, bo ja czekam od połowy kwietnia i pomimo mailowej interwencji do FAP, niewiele się w tym temacie wydarzyło. Dziś zadzwoniłem na "zieloną linię". Zobaczę, jaki to przyniesie skutek...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 162500km Rok prod.: 2014
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 524
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2016-08-11, 19:55   

Publius napisał/a:
Panowie, ile czekaliście od zgłoszenia na wymianę nawigacji? Pytam, bo ja czekam od połowy kwietnia i pomimo mailowej interwencji do FAP, niewiele się w tym temacie wydarzyło. Dziś zadzwoniłem na "zieloną linię". Zobaczę, jaki to przyniesie skutek...



Ja czekałem około miesiąca.
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 99000km Rok prod.: 2013
 
Publius 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 09 Sie 2016
Posty: 14
Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Wysłany: 2016-08-12, 08:48   

Update: potwierdza się, że najlepiej dzwonić do FAP na zieloną linię. Mail przepadł bez wieści. 10.09.2016, a więc dzień po moim poście (i dzień po telefonie) zawitałem do mojego serwisu z zupełnie innym tematem - Skoda Fabia wjechała mi w tył, a że Ferdek jeszcze na gwarancji, to wiadomo - autoryzowany serwis. No i podszedł do mnie pracownik, który już mnie poznaje i powiedział, że ma dla mnie nawigację, że wreszcie przyszła.
Dość szybko, aż za szybko, rzekłbym. Dlatego podejrzewam, że to akurat zbieg okoliczności. Choć po telefonicznej interwencji dostałem przynajmniej oficjalny numer zgłoszenia - wygląda profesjonalnie. Tak czy inaczej muszę zobaczyć, co zamierzają mi tam wpakować. Rozumiem, że navi z Kanady są be, a te ze Stanów OK?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 162500km Rok prod.: 2014
 
Wawa 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 30 Gru 2013
Posty: 310
Skąd: ŁorsoŁ
Wysłany: 2016-10-02, 21:42   

Czołem! ;-) Czy ktos z Was moze rozkminial temat wymiany navi po gwarancji :?: A moze ktos naprawia juz te zestawy :?:
_________________
FF "Czarny Książę"
Aprilia Tuono V4
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 88000km
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2016-10-03, 06:51   

Jeśli pada pamięć, teoretycznie wystarczyłoby zrobić obraz z pamięci działającej, skopiować na nową i wlutować ją w płytkę. Każdy ogarnięty elektronik ze stacją lutowniczą powinien podołać :roll:
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90000km Rok prod.: 2013
 
dominet 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 29 Paź 2016
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-10-29, 18:44   

Po przejechaniu 4900km również mnie dopadło.
Czy można coś załatwić przez telefon, żeby tylko raz jechać do serwisu na wymianę, czy raz trzeba zdiagnozować i dopiero drugi wymienić?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 21000km Rok prod.: 2015
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 524
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2016-10-29, 21:48   

Trzeba jechać na diagnozę i muszą wypełnić zlecenie ,więc bez auta tego raczej nie zrobią. Diagnoza jest zazwyczaj w tym samym dniu , a później tylko czekasz na nowe radio.
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 99000km Rok prod.: 2013
 
dominet 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 29 Paź 2016
Posty: 5
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-11-20, 05:53   

Jak wszystkim wiadomo, w przypadku problemu z mapami wymieniają cały moduł, a odpowiada on za wiele innych rzeczy, np sterowanie ogrzewaniem. W serwisie dowiedziałem się takiej ciekawostki, że jeżeli moduł padnie całkiem, to włącza się na maxa ogrzewanie i podgrzewanie siedzeń. Może i niegłupie gdyby się to stało zimą, tylko właśnie mieli raz przypadek, że gość wracał znad morza 500km w upał i to mu się przytrafiło. Jeszcze nikt tak .urwami nie rzucał w serwisie ;)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 21000km Rok prod.: 2015
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 524
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2016-11-20, 19:11   

W tym przypadku awarii ulega podobno tylko pamięć odpowiadająca za mapy , ponieważ wszystko inne działa . Działa również GPS który jest w stanie doprowadzić do punktów zapisanych w "ulubionych" lecz niestety tylko po "trawie". Jeśli ktoś nie używa "navi" to nawet nie zauważy tej awarii.

Myślę że dobry elektronik byłby w stanie tą część z płytki "wylutować" i wstawić nową jeśli by była dostępna .
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 99000km Rok prod.: 2013
 
Wawa 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 30 Gru 2013
Posty: 310
Skąd: ŁorsoŁ
Wysłany: 2016-12-12, 12:43   A może zamiennik z Chin?

Ktoś z Was testował:
http://www.car-interface....connect-84.html

Zastanawiam się czy nie zainstalować sobie czegoś takiego.

Naprawa oryginalnego zestawu jest możliwa, ale musiałbym na min. tydzień pozbyć się auta a to w te chwili niemożliwe. :roll: :oops: :-(
_________________
FF "Czarny Książę"
Aprilia Tuono V4
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 88000km
 
afgann 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 18 Sty 2017
Posty: 3
Wysłany: 2017-01-19, 10:50   

Mnie to trafiło 2 tygodnie po skończeniu gwarancji.

Cena jaką krzyczy ASO za wyiane po gwarancyjną to jakiś chory system.

Tak czy innaczej czy ktoś próbował czegoś innego czyli własnie przelutowania pamięci i czy macie jakiś namiar na jakiegoś magika który ma o tym pojęcie?

Zastanawia mnie też dlaczego mój rocznik nie znalazł się w gronie aut które były w programie wymiany.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
Wawa 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 30 Gru 2013
Posty: 310
Skąd: ŁorsoŁ
Wysłany: 2017-01-19, 12:36   

Teoretycznie mam "magików", którzy potwierdzili, że podejmą się wymiany uszkodzonej pamięci. Ale będę to robił dopiero na początku marca, bo wtedy będę mógł się pozbyć auta na tydzień.

Pozostaje tylko kwestia zgrania zawartosci pamieci i pozniej wgranie wszystkiego na nową "kość".

Pierwszą część zadania pewnie zrobią "elektronicy", a o wgranie nowych map poprosze kolegów z forum.
_________________
FF "Czarny Książę"
Aprilia Tuono V4
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 88000km
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group