Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzisiejszy Chip-tuning FF
Autor Wiadomość
xMaraSSx 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 13 Lip 2014
Posty: 263
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-06-23, 07:00   

W GC nie ma przecież manuala..
_________________
-= Freemont 3.6 AWD Lounge =-
-= Thema 3.6 AWD Executive =-
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 156000km Rok prod.: 2013
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 844
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-06-23, 07:44   

Jasne że nie.Miałem na myśli automat.

[ Dodano: 2015-06-23, 08:47 ]
Zapomniałem o zwyklych skrzyniach i tu może być problem ..... :roll:
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
xMaraSSx 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 13 Lip 2014
Posty: 263
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-06-23, 09:37   

Co do automatów, to wydaje mi się, że w GC (do 2013r.) i Themie 3.0MJ montowali mercedesowski 5-biegowy (a w SRT8 4-biegowy z AMG). Freemonty mają trochę nowszą konstrukcję 6-biegową.
_________________
-= Freemont 3.6 AWD Lounge =-
-= Thema 3.6 AWD Executive =-
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 156000km Rok prod.: 2013
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2851
Skąd: B-B
Wysłany: 2015-06-23, 09:59   

Zgadza się, w GC jest inna skrzynia (strona Mopar prawdę Ci powie :mrgreen: )
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 844
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-06-24, 17:36   

Już się kajam.Coś żle przeczytałem.
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
DreamTeam-KwK 
PRAWIE U SIEBIE



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 28 Sie 2013
Posty: 121
Skąd: Kutno
Wysłany: 2015-06-28, 20:39   

Przy okazji czytając Auto Świat - poradnik, trafiłem na artykuł, gdzie opisano testy 4 power box-ów. Jest tam między innymi ProRacing OBD2. Ocenę pozostawiam czytającym, artykuł jest w załączniku tego postu.

Auto Świat poradnik Nr 2 luty 2015.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 460 raz(y) 3,29 MB

  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 62000km Rok prod.: 2013
 
jagruszka 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 569
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-06-28, 21:02   

DreamTeam-KwK napisał/a:
Przy okazji czytając Auto Świat - poradnik, trafiłem na artykuł, gdzie opisano testy 4 power box-ów. Jest tam między innymi ProRacing OBD2. Ocenę pozostawiam czytającym, artykuł jest w załączniku tego postu.

Trafiłem już wcześniej na ten artykuł i jedna rzecz mnie zastanawia - wyraźnie producent w instrukcji podaje, że aby urządzenie "pobrało parametry pracy samochodu w różnych warunkach pracy i je zmodyfikowało potrzebuje przejechania 200km dystansu" podczas gdy testujący wydali werdykt po 80km.
Ja sam używam już CHIP BOX OBD2 od ponad roku, przejechałem w tym czasie prawie 40tys km i jestem zadowolony. Będąc na naszym II zlocie w Burzeninie rozmawialiśmy z kolegami (4 miało to urządzenie w swoich samochodach) i wszyscy wypowiadali się pozytywnie. Może to efekt placebo, ale u wszystkich ....?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 108000km Rok prod.: 2013
 
niumin 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 23 Lip 2012
Posty: 331
Skąd: Gorlice
Wysłany: 2015-06-29, 05:50   

Panowie, to żaden test, tylko próba pokazania tłuszczy że na boksie jeżdżą tylko "wieśniaki" albo "słoiki". Gdyby podejście miało być analityczne do zagadnienia, w opisie zabrakłoby tak jawnego szyderstwa, a i "test" byłby dłuższy.
Moja konkluzja jest taka: chcesz więcej mocy - jedź do cinsoft. Wycisnęli z marei tyle samo co pro racing jedynka, ale profesjonalnie a nie na chińskich częściach. Nie będziesz się musiał wstydzić tego na mieście.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2012
 
DreamTeam-KwK 
PRAWIE U SIEBIE



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 28 Sie 2013
Posty: 121
Skąd: Kutno
Wysłany: 2015-06-30, 15:13   

No dobra to też napiszę co o tym sądzę :-) Artykuł wygląda populistycznie z tytułem "Boksy z internetu: dają moc, psują auto". Również zwróciłem uwagę na to, że testując ProRacing OBD II nie zastosowano się do zaleceń producenta z przejechaniem 200km. Kiedyś bardzo poszukiwałem analogicznego testu ale bardziej profesjonalnego, ten test nie zaspokaja moich oczekiwań, jest zbyt stronniczy. Testować powinien niezależny ośrodek a nie Cinsoft, zajmujący się modyfikacją map silnika. Wiadomo, że boxy odbierają mu chleb a redaktor napisze to co podsunie mu specjalista. Modyfikacji mapy silnika vs stosowanie boksów nie wiązałbym z żadnymi "wieśniakami", "słoikami" lub innymi "wekami" :-) tylko z tym, że jak coś jest dedykowane, ktoś poświęcił czas to trzeba za to zapłacić. Tak jak z garniturem szytym na miarę, pewnie będzie bardziej dopasowany i będzie leżeć lepiej, pytanie czy faktycznie tego potrzebujemy.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 62000km Rok prod.: 2013
 
pająk 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 14 Wrz 2015
Posty: 146
Skąd: Tychy
Wysłany: 2016-02-04, 01:02   

Odezwałem się niedawno do jetronika z Wrocka, chłopaki dość mocno bawią się w podnoszenie mocy oraz w przygotowywania samochodów do rajdów
dla zainteresowanych link do ich strony
https://www.facebook.com/Jetronik-607653515971621/
http://jetronik.pl/

i taką dostałem od nich odpowiedź:
"Witam
W przypadku Freemonta bezpieczne parametry po programie indywidualnym to ok 200-205ps. Koszt programu indywidualnego to 1700zł. Opcja dobrej jakości boxa to koszt ok 2900zł, przyrosty ok 25ps i 50Nm momentu obrotowego.
W obu przypadkach pomiary i obciążenie na hamowni w cenie modyfikacji."

I teraz się zaczynam zastanawiać, auto na gwarancji także jedynym słusznym rozwiązaniem jest box, tylko jak box kupiony wirtualnie na alledrogo będzie bezpiecznie działał w porównaniu z boxem strojonym pod konkretne auto?
Jest sens wydawać ponad 2000 na boxa we Wrocku czy oszczędzić i kupić boxa z linków które podawaliście wcześniej?
Pozdrawiam
Pająk
p.s
cebulak 2.0 awd 170 km w automacie
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 92000km Rok prod.: 2014
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 844
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-02-04, 08:51   

Każdy ocenia według własnych kryteriów.Box z alledrogo jest do samodzielnego montażu.Jeśli chodzi o moc to trudno to zweryfikować,ale za to mieszanie biegami jest zdecydowanie dużżżżo lepsze.Sam zastanawiałem się nad profesjonalnym tuningiem z hamownią i mapą silnika i skrzyni.Jednak box spełnia moje oczekiwania.Pozdrawiam DG
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
pająk 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 14 Wrz 2015
Posty: 146
Skąd: Tychy
Wysłany: 2016-02-05, 17:51   

bg.gorniak napisał/a:
Każdy ocenia według własnych kryteriów.Box z alledrogo jest do samodzielnego montażu.Jeśli chodzi o moc to trudno to zweryfikować,ale za to mieszanie biegami jest zdecydowanie dużżżżo lepsze.Sam zastanawiałem się nad profesjonalnym tuningiem z hamownią i mapą silnika i skrzyni.Jednak box spełnia moje oczekiwania.Pozdrawiam DG

ale mi tu chodzi o porównanie boxa z alledrogo z boxem strojonym w renomowanej firmie tuningowej, zresztą z oferty wynika że taniej jest zrobić profesjonalny chip tuning (1700) niż zamontować skonfigurowanego boxa pod docelowy samochód (2900).
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 92000km Rok prod.: 2014
 
Toni 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 31 Gru 2012
Posty: 31
Wysłany: 2016-02-08, 23:33   

Siemanko,
Jeśli taki tunung to tylko ze strojeniem na hamowni. Nie kupuj kota w worku z aledrogo.
Jeździłem krótko na boxie z firmy Vtech z Krakowa. Strojenie na hamowni w siedzibie firmy w Krakowie. Teraz zrobiłem chiptuning w tej firmie. Auto sprawowało się bardzo dobrze na boxie jak i teraz dobrze sprawuje się po chiptuningu. Solidna firma


pająk napisał/a:
bg.gorniak napisał/a:
Każdy ocenia według własnych kryteriów.Box z alledrogo jest do samodzielnego montażu.Jeśli chodzi o moc to trudno to zweryfikować,ale za to mieszanie biegami jest zdecydowanie dużżżżo lepsze.Sam zastanawiałem się nad profesjonalnym tuningiem z hamownią i mapą silnika i skrzyni.Jednak box spełnia moje oczekiwania.Pozdrawiam DG

ale mi tu chodzi o porównanie boxa z alledrogo z boxem strojonym w renomowanej firmie tuningowej, zresztą z oferty wynika że taniej jest zrobić profesjonalny chip tuning (1700) niż zamontować skonfigurowanego boxa pod docelowy samochód (2900).
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2011
 
pająk 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 14 Wrz 2015
Posty: 146
Skąd: Tychy
Wysłany: 2016-02-21, 01:17   

i też tak właśnie zrobię, w okolicach lipca zostawiam samochód we wrocku, ciekaw jestem jak auto będzie jeździło po modyfikacji :-P
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 92000km Rok prod.: 2014
 
Bella 
ZNAWCA
KRK NH



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2014
Posty: 400
Skąd: Kraków - Nowa Huta
Wysłany: 2016-03-15, 15:57   

Przejechałem już kilka tysi na CHIP BOX OBD2 i napiszę, że warto - koszt zakupu znikomy przy mapowaniu na stacji tuningowej. Odłącza się go jednym ruchem. A przede wszystkim usprawnia pracę automatu - może nie jest idealnie ale poprawa jest bardzo odczuwalna. Moc coś przyrosła, moment też, ale nie przeciąga już tak wyjąco, jak wcześniej.

I w razie totalnej awarii, jak wezmą FF-a na lawetę i wstawią na warsztat ASO, to nie połapią się w niczym, bo wyjmę box-a i luzik. A w zmienionym na sztywno oprogramowaniu byle elektronik się połapie na serwisie. Bo jak i kiedy zdążysz przywrócić oryginalny system?? I kłopot z gwarancją. Mało prawdopodobna sytuacja ale dopuszczalna w życiu.

Jako użytkownik strażaka-gnojaka na ten czas polecam CHIP BOX OBD2 bo nie wiem, czy i kiedy FCA poprawi soft do automatu, bo nie chcą o tym gadać w serwisie... Niby coś tam szykują, ale czy im wierzyć?
_________________
A D A M
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 106000km Rok prod.: 2014
 
gucwiz 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 22 Kwi 2016
Posty: 181
Skąd: czeladź
Wysłany: 2016-04-29, 16:21   

Dziś się umówiłem w V-techu na chipa, czy będzie box i czy nowa mapa jeszcze nie wiem
jak będzie się dało przez obd to idzie mapa nastawiam się na 200km, i ponad 400 Nm jak przez obd nie da rady to box auto na gwarancji, zastanawiam się czy sprzęgło i skrzynia wytrzyma i z ciekawości staram się znaleźć czy FF ma dwumas , może któryś z was coś podpowie.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 105000km Rok prod.: 2014
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 446
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2016-04-29, 17:31   

W automacie masz sprzęgło hydrokinetyczne a nie dwumasowe
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
gucwiz 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 22 Kwi 2016
Posty: 181
Skąd: czeladź
Wysłany: 2016-04-29, 17:45   

dzięki bardzo ja na takich małych samochodach się nie znam , ja od 8t wzywyż,
a jak napęd wprawdzie myślę że nie powinno być problemu przecież penstar ma 280km
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 105000km Rok prod.: 2014
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1974
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-29, 18:43   

Tu nie tylko chodzi o moc, ale o przenoszony moment, zwłaszcza podczas ruszania. A moment mają podobny.
Z tego co się wywiedziałem, Freemont w obu wersjach (i Benzyna i Diesel) ma ustawione fabrycznie ograniczenie momentu przy ruszaniu (nie chodzi o ASR), aby się właśnie nie rozsypało wszystko od razu :mrgreen:
Jak ci je zdejmą, to na pewno poczujesz różnicę, nawet bez chipa, na starcie. Kolega lukasz3.6 zdjął to ograniczenie w swoim (diesel) i jest znaczna różnica na starcie.
Jak dasz ponad 400Nm, to na pewno będzie zabawa, ale byłbym się obawiał o trwałość napędu...
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
gucwiz 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 22 Kwi 2016
Posty: 181
Skąd: czeladź
Wysłany: 2016-04-29, 19:08   

hmmmm, dobrze że mi powiedziałeś, nie chce zdejmować żadnych zabezpieczeń ani speed limitera , ani obcięcia mocy na początku- fakt faktem że o drugim nie wiedziałem , mnie nie chodzi o start , tylko wqrwia mnie jak jade 150 km/h a skubaniec skrzynią miesza , normalnie dramat, to raz 2 od 120 przyspieszenie to hmmmm jakby to ująć można iść na tył i kawę zaparzyć, prędkość 170km/h (tak się da jechać żeby jakoś dramatycznie głośni nie było) też wystarczająca , mnie po prostu brakuje elastyczności!!!
a nie wiesz gdzie ta blokada jest?? i co zrobić żeby jej nie zdjąć?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 105000km Rok prod.: 2014
 
jagruszka 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 569
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2016-05-01, 19:32   

Jak może pamiętacie 2 latat temu poszedłem w kierunku Chip-tunningu OBDI i byłem w miarę zadowolony, ale ten pewien niedosyt i zdecydowałem się na renomowany chip-box z e-baya" http://www.ebay.pl/itm/30...K%3AMEBIDX%3AIT
i powiem Wam JEST OK. Odczucie jest takie jakby FF był o co najmniej 300kg lżejszy. Skrzynia działa jeszcze lepiej niż na Chip-OBD a zużycie paliwa znacząco spadło (ok 1l) no i przyśpieszenie, a co za tym idzie wyprzedanie to teraz zupełnie inna historia.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 108000km Rok prod.: 2013
 
gucwiz 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 22 Kwi 2016
Posty: 181
Skąd: czeladź
Wysłany: 2016-05-02, 16:50   

powiem szczerze że coś taki tani, nei ukrywam że parametry to dla mnie strzał w 10, sam w takie celuje , ja w czwartek będę mieć tez 200 km tyle że za trochę więcej -wstępnie 1300, tyle że boxy to jest kupa(ale na 99% też będę mieć boxa) , box zmienia 1 z 3 parametrów t.j ciśnienie wtrysku , a jeszcze jest kąt wtrysku, i powietrze i dobra mapa powinna rozpieprzyć każdy box , i z tego silnia 500Nm i 250 km żeden problem, pytanie dlaczego na boxie jesteś bardziej zadowolony?czy przypadkiem nie masz zmienionej mapy + box??
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 105000km Rok prod.: 2014
 
jagruszka 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 569
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2016-05-03, 13:30   

Z tym 250KM i 50Nm to bym uważał, bo nie wiem czy skrzynia wytrzyma takie obiciążenie
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 108000km Rok prod.: 2013
 
gucwiz 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 22 Kwi 2016
Posty: 181
Skąd: czeladź
Wysłany: 2016-05-03, 20:04   

ja piszę że z tego silnika da się wycisnąć, co do samej skrzyni jeździ w pacyfice 4,0 257 km Nm ma trochę mniej , ale kolego wracając do chipa kupiłeś i go i założyłeś?? jeśli tak to z tego co podałeś linka to masz 200 km i 402 Nm więc dla mnie to jest wystarczające .
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 105000km Rok prod.: 2014
 
jagruszka 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 569
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2016-05-03, 22:15   

gucwiz napisał/a:
ja piszę że z tego silnika da się wycisnąć, co do samej skrzyni jeździ w pacyfice 4,0 257 km Nm ma trochę mniej , ale kolego wracając do chipa kupiłeś i go i założyłeś?? jeśli tak to z tego co podałeś linka to masz 200 km i 402 Nm więc dla mnie to jest wystarczające .

Dokładnie tak kupiłem i bez problemu zamontowałem. Jeśli chodzi o moc i moment to mi wystarczy no i komputer pokazuje mi teraz średnie splanie 7,4l a nie 8,6l jak wcześniej ( takie mierzone z ostatnich 2tys km)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 108000km Rok prod.: 2013
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group