Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Automatyczne włączenie świateł dziennych
Autor Wiadomość
126p 
ROZKRĘCA SIĘ
Aby do wiosny.


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Lut 2017
Posty: 32
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2017-05-01, 20:07   Automatyczne włączenie świateł dziennych

Witajcie,

Nie rozumiem dlaczego w FF niema automatycznego włączania świateł w ciągu dnia.

Moje rozwiązanie jest następujące, kupiłem automatyczny włącznik świateł typu LK który po zapaleniu silnika włącza światła drogowe do 30% wydajności.

Jeżeli włącznikiem zmienimy na pozycyjne lub mijania, drogowe się wyłaczają.

W tej chwili ca ły czas jeżdzę na auto, w ciągu dnia drogowe na 30% mocy jak się ściemnia same włączają się mijania a 30% drogowych gaśnie.

Tak to wygląda przy 30% drogowych

_________________
-------------------------------------------------
2.0 170KM BLACK
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 140000km Rok prod.: 2012
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 426
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2017-05-01, 21:40   

Albo nie rozumiem pytania albo jaki ma sens jazda ze światłami mijania w dobrych warunkach pogodowych, gdy ma się dzienne światła ? :shock:
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 77777km Rok prod.: 2013
 
FerdFF 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 202
Skąd: Prawie Kraków
Wysłany: 2017-05-02, 01:25   

Jest, wystarczy zakryć zakrętką czujnik zmierzchu który jest po środku deski rozdzielczej przy szybie :lol: :-D
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 120000km Rok prod.: 2012
 
126p 
ROZKRĘCA SIĘ
Aby do wiosny.


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Lut 2017
Posty: 32
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2017-05-02, 07:16   

normi napisał/a:
Albo nie rozumiem pytania albo jaki ma sens jazda ze światłami mijania w dobrych warunkach pogodowych, gdy ma się dzienne światła ? :shock:


Bo FF nie masz możliwości automatycznego włączenia świateł dziennych
_________________
-------------------------------------------------
2.0 170KM BLACK
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 140000km Rok prod.: 2012
 
126p 
ROZKRĘCA SIĘ
Aby do wiosny.


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Lut 2017
Posty: 32
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2017-05-02, 07:17   

FerdFF napisał/a:
Jest, wystarczy zakryć zakrętką czujnik zmierzchu który jest po środku deski rozdzielczej przy szybie :lol: :-D


czujnik zmierzchu współpracuje z klimatyzacją jako czujnik nasłonecznienia i nie jest to najlepszy pomysł
_________________
-------------------------------------------------
2.0 170KM BLACK
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 140000km Rok prod.: 2012
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 220
Wysłany: 2017-05-02, 10:29   

FerdFF napisał/a:
Jest, wystarczy zakryć zakrętką czujnik zmierzchu który jest po środku deski rozdzielczej przy szybie :lol: :-D


Już to gdzieś pisałem wcześniej. Zastosowanie kapturków, kapselków, kondomów i czego tam jeszcze na ten czujnik, jak dla mnie jest po prostu tragikomiczne i nie do zaakceptowania. Przypomina mi się uchylanie maski w maluchu celem "polepszenia" chłodzenia ;)
  
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 220
Wysłany: 2017-05-02, 10:30   Re: Automatyczne włączenie świateł dziennych

126p napisał/a:
Witajcie,

Nie rozumiem dlaczego w FF niema automatycznego włączania świateł w ciągu dnia.

Moje rozwiązanie jest następujące, kupiłem automatyczny włącznik świateł typu LK który po zapaleniu silnika włącza światła drogowe do 30% wydajności.

Jeżeli włącznikiem zmienimy na pozycyjne lub mijania, drogowe się wyłaczają.

W tej chwili ca ły czas jeżdzę na auto, w ciągu dnia drogowe na 30% mocy jak się ściemnia same włączają się mijania a 30% drogowych gaśnie.

Tak to wygląda przy 30% drogowych

Obrazek



Możesz rozwinąc temat dając jakiś tutorial, albo chociaż dokładny opis , fotki ,etc?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1959
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-05-02, 12:00   

A nie lepiej zastosować multiecuscan i aktywować fabrycznie dzienne? Bez żadnych ceregieli?
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 220
Wysłany: 2017-05-02, 12:07   

tomek napisał/a:
A nie lepiej zastosować multiecuscan i aktywować fabrycznie dzienne? Bez żadnych ceregieli?


Tak własnie chcę zrobić. Jak wrócę z pracy...pierwsze próby już były, ale popełniłem czeski błąd :)) :oops: i się nie połączyłem z autem..
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 426
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2017-05-02, 19:01   

tomek napisał/a:
A nie lepiej zastosować multiecuscan i aktywować fabrycznie dzienne? Bez żadnych ceregieli?


Ale w tym temacie chodzi chyba o to że w ciągu dnia nie włączają się automatycznie mijania.

A jak mają się włączyć jak jest widno ?! :lol:
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 77777km Rok prod.: 2013
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 426
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2017-05-02, 19:06   

Już wiem :-P , chodzi Ci o to że w każdym innym Fiacie można jeździć cały czas na mijania i po wyłączeniu auta światła same gasną , a po ponownym włączeniu same się zapalają.

Wow , bystrzacha ze mnie :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 77777km Rok prod.: 2013
 
K_Grzes 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 12 Sty 2017
Posty: 46
Wysłany: 2017-05-03, 11:25   

Temat był już opisywany gdzieś na forum.
Wystarczy przy pomocy multiecuscan'a zmienić (w BODYCOMPUTER) próg załączenia świateł mijania. Wartości są podane w aplikacji.
Można też aktywować światła "dzienne":
AnnHeel napisała:
"Dla zainteresowanych instrukcja aktywacji DRL (Multiecuscan 3.3):

Funkcja ta umożliwia ustawienie działanie daylights (DRL).
Dla prawidłowej pracy zalecamy następujące wartości:
- Daylights (DRL): Present
- Daylights konfigurację: Kanada
- Daylights lampy: Światła drogowe lub mijania lub światła przeciwmgielne (sprawdź leagalne wymagania dla danego kraju)
- Daylights przerywania: Włączone

Należy pamiętać, że przy tej konfiguracji daylights włączy się tylko wtedy, gdy dźwignia zmiany biegów nie jest w pozycji "Park" i hamulec postojowy jest wyłączony!"
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 114000km Rok prod.: 2013
 
Firstone 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Gru 2015
Posty: 38
Skąd: Płock
Wysłany: 2017-05-03, 13:06   

A nie lepiej znaleźć kabel 12V po zapłonie i podłączyć go w miejce kabla (auto) wewłączniku i wtedy zawsze jak ustawimy na auto i przekręcimy zapłon to światła będą się świecić (efekt zamierzony bedzie taki sam, a chyba o to chodziło autorowi??).

Albo jak wyżej w temacie
W komputerze zwiększyć czułości czujnika zmierzchu .
Ustawić go na minimum i też zawsze się światła zapalą
W starych sterownikach BOSCH dało się zrobić praktycznie wszystko, trzeba tylko było wiedzieć gdzie szukać :D
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 83000km Rok prod.: 2012
 
pająk 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 14 Wrz 2015
Posty: 134
Skąd: Tychy
Wysłany: 2017-06-23, 21:04   

Moim zdaniem szkoda zachodu, szczególnie że wymiana żarówek w naszych wozidłach jest mówiąc delikatnie upierdliwa.
Nie lepiej zamontować w miejsce przeciwmgielnych światła 2 funkcyjne, czyli dzienne oraz przeciwmgielne i jeździć na ustawieniu auto?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 92000km Rok prod.: 2014
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 220
Wysłany: 2017-07-09, 17:45   

K_Grzes napisał/a:
Temat był już opisywany gdzieś na forum.
Wystarczy przy pomocy multiecuscan'a zmienić (w BODYCOMPUTER) próg załączenia świateł mijania. Wartości są podane w aplikacji.
Można też aktywować światła "dzienne":
AnnHeel napisała:
"Dla zainteresowanych instrukcja aktywacji DRL (Multiecuscan 3.3):

Funkcja ta umożliwia ustawienie działanie daylights (DRL).
Dla prawidłowej pracy zalecamy następujące wartości:
- Daylights (DRL): Present
- Daylights konfigurację: Kanada
- Daylights lampy: Światła drogowe lub mijania lub światła przeciwmgielne (sprawdź leagalne wymagania dla danego kraju)
- Daylights przerywania: Włączone

Należy pamiętać, że przy tej konfiguracji daylights włączy się tylko wtedy, gdy dźwignia zmiany biegów nie jest w pozycji "Park" i hamulec postojowy jest wyłączony!"



hej,

Byłem w ASO bo chciałem zaktualizowac radio. Nie dość że się nie dało wczytać wersji 7.8 to jeszcze pan serwisant oznajmił mi że nie da się zrobić świateł DLR... mimo że pokazalem mu ten post. Po odhaczeniu na Kanadę zapaliła mu się ponoć kontrolka poduszki i nie chcała zgasnąć... i się poddał...
Załamka.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
emde 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Maj 2017
Posty: 12
Skąd: Białystok
Wysłany: 2017-07-11, 08:18   

Przejrzyj temat:

FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna » WARSZTAT » OŚWIETLENIE » DRL czyli światła do jazdy dziennej.

i poszukaj osoby ze swojego terenu, która uruchomi Tobie tę opcję.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 93000km Rok prod.: 2014
 
wojcikpiotr 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 17 Lis 2016
Posty: 25
Skąd: B-B
Wysłany: 2017-07-23, 21:29   

Cześć,

jakby ktoś szukał, to mogę pomóc na śląsku, czasem też w różnych miejscach, dużo się przemieszczam.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 125000km Rok prod.: 2014
 
accord 
OBSERWATOR


Dołączył: 22 Wrz 2017
Posty: 2
Wysłany: 2017-10-26, 19:51   

Dziękuję koledze z Bielska za ustawienie automatycznego włączania świateł :-D
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
mmz 
ROZKRĘCA SIĘ


Dołączył: 09 Wrz 2017
Posty: 16
Wysłany: 2017-10-30, 11:04   

Zastanawiam się nad sensem montażu czujnika zmierzchu. Tak, aby utomatycznie to się przełączało. Eksperymentował ktoś już z tym...
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
kruko81 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lut 2014
Posty: 93
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-10-30, 12:06   

mmz napisał/a:
Zastanawiam się nad sensem montażu czujnika zmierzchu. Tak, aby utomatycznie to się przełączało. Eksperymentował ktoś już z tym...


Przecież Freemont ma czujnik zmierzchu?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 59000km
 
michu300 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Lis 2015
Posty: 152
Wysłany: 2017-10-30, 12:11   

Mój zawsze miał.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 43000km Rok prod.: 2014
 
BogdanT 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 158
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2017-10-30, 13:54   

Mój, nawet jeszcze dzisiaj rano. ;-)
_________________
Z wyrazami głębokiego szacunku
BogdanT
----------------------------------
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 21012km Rok prod.: 2015
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 220
Wysłany: 2018-02-01, 14:32   

Światła mijania w funkcji DLR już u mnie działają :mrgreen:
Wreszcie mam we frycie z 12 roku to, co miałem lata temu w 20 letnim Volvo...haha
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
BogdanT 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 158
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-02-02, 08:49   

Sylwester 76 napisał/a:
Światła mijania w funkcji DLR już u mnie działają :mrgreen:
Wreszcie mam we frycie z 12 roku to, co miałem lata temu w 20 letnim Volvo...haha


Właśnie rozpoczynam walkę nad rozwiązaniem zastosowanym przez Ciebie. Czy możesz napisać całą konfigurację ustawień aby nie wymyślać od nowa koła i zaoszczędzić czasu. Kilka razy było pisane, że strefa ma być ustawiona na Kanadę, ale na forum MultiEcuScan pisali, że na konfiguracji dla Europa3 też będzie działać. Wolę jednak zapytać się tych, którzy to robili.
_________________
Z wyrazami głębokiego szacunku
BogdanT
----------------------------------
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 21012km Rok prod.: 2015
 
Marco_Fre 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2016
Posty: 206
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-02-02, 09:17   

Ja mam ustawione na Kanadę.

U mnie wygląda to tak:

- światła dzienne - włączone
- Konfiguracja - Canada
- Lampy świateł - ja wybieram high beam (długie)
- Spadek napięcia - tak
- Napięcie - chyba 6V (standardowe)

Sprawdza się to doskonale. Światła ustawione na AUTO , koszt 0 zł.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 216000km Rok prod.: 2013
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group