Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
NAVI 8.4 update
Autor Wiadomość
BULECKY 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 32
Skąd: Olesno
Wysłany: 2013-04-13, 18:07   NAVI 8.4 update

Witam serdecznie
Z racji starych (2011) map zainstalowanych w fabrycznej nawigacji (wersja 8,4") postanowiłem zgłębić temat i wziąć sprawy w swoje ręce.
U dealera uzyskałem informację (mail), że muszę to zrobić samodzielnie, na własny koszt, zamawiając mapy w navteq.com
Zakupiłem mapy zgodnie z wytycznymi (tylko jeden rodzaj map jest dostępny do naszego (prawdopodobnie bez względu na wersję (wielkość)) radia.
Po kilku dniach dotarła płyta, wraz z instrukcją jak uaktualnić navi. Generalnie bardzo prosta, obrazkowa. Niestety po włożeniu płyty do napędu pojawił się error code którego nie zdążyłem zanotować. Ponowne włożenie płyty spowodowało start programu do aktualizacji mapy, niestety komunikaty na ekranie nie odpowiadały tym które powinny się pojawić wg instrukcji dostarczonej z płytą. Rozpoczęło się kopiowanie płyty, które trwało (informacja na początku kopiowania) ok. 2h. Po zakończeniu kopiowania (oczywiście successfull) na ekranie pojawia się informacja, że mapy są zablokowane, a w przypadku ponownego uruchomienia navi - informacja o ich braku.
Kolejne próby - efekt taki sam.
Generalnie, zanim system zaczął kopiować plik(i) powinien był wygenerować 2 numery( na bazie numeru seryjnego urządzenia), które miały się pojawić na ekranie, a następnie po "wejściu" na jedną ze stron garmina i podaniu obu numerów, miał się wygenerować klucz do wpisania z "klawiatury" nawigacji.
Niestety tak się nie stało, nawigacja mi nie działa (gps działa, podaje lokalizację we współrzędnych, ale nie podaje gdzie się znajdujemy), nie da się wytyczyć trasy, mimo, że ostatnie trasy dostępne są na liście "ostatnich" nie jest w stanie do nich wytyczyć trasy.
Dealer nie wie jak mi pomóc, Fiat też nie wie jak się do tego zabrać, nie mają zielonego pojęcia o tych samochodach, a już o nawigacji zupełnie.
Nie wiedzą nawet jaki model radia jest fabrycznie zamontowany. Wspominam o tym, gdyż zamówiona do FF mapa (jedyna możliwa) przyszła opisana jako do modelu 8.4N a w nawiasie (RB4), a ja jestem prawie przekonany, że to RB5, i niekoniecznie pewny że to 8.4N (choć pewnie N oznacza navi) Problem w tym, że na stronie http://www.driveuconnect.com, 8.4N posiada także radio satelitarne, więc nie koniecznie musi być to to samo, chyba, że softem ktoś przyblokował wersję dla FF.
Update jest o tyle skomplikowany, że albo trzeba go wykonać na uruchomionym silniku, albo w pozycji ACC stacyjki, ale odświerzając cykl ACC co 1/2 godziny, gdyż po 1/2 godziny zasilanie akcesoriów wyłącza się automatycznie. W związku z tym trzeba podejść, przełączyć stacyjkę "dookoła (acc-run-off-acc), żeby rozpocząć kolejny cykl odliczania czasu. Działa, ale za pierwszym razem na to nie wpadłem. Spodziewam się, że wyłącznie napięcia za pierwszym razem mogło być przyczyną błędu w kopiowaniu (nie pisało nic o "flashowaniu" co było by jednoznaczne z niepowodzeniem), ale numery które miały się pojawić, powinny się były pojawić przed kopiowaniem...,
i jeszcze jedno, i na przyszłość..., jeśli zasilanie pracuje w trybie ACC, to uruchomienie silnika powoduje wyłączenie radia, a tym samym przerywa wszelkie operacje - w tym update urządzenia.
Jestem zatem w czarnej d...ziurze.
Mile widziane wszelkie pomysły, i myślę, że trzeba temat społem zasygnalizować w FAP, ewentualnie popytać u dealerów, zanim zostaniemy z problemem i starymi mapami...
  
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 45000km Rok prod.: 2012
 
ttmek 
ZNAWCA
ttmek


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 634
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-04-13, 19:32   

FAP i tyle.....niestety nie jestem w stanie Ci pomóc....jedyny pomysł to mogę odszukać maila do gościa który zajmuje się fabrycznymi nawigacjami....jak będe w ASO to się zapytam....
_________________
_____________________
wyszczerz zęby
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 25000km Rok prod.: 2012
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2013-04-13, 20:45   

Moim zdaniem nie potrzebnie się w to pakowałeś. Nie ma nic dla Fiata, jest tylko Dodge, którego radio w topowej wersji jest pewnie inne od naszych. Pewnie numery i sam system sprzętowo nie podpasowały i coś się konkretnie popierniczyło ...
W instrukcji, z tego co pamiętam, było napisane, że w płytę z aktualizacjami map należy zaopatrzyć się u dealera, więc powinni ruszyć dupę i takową dla Ciebie ściągnąć.

On the other hand :mrgreen: byłoby zacnie mieć ten mobile Wi-Fi HotSpot jak w Dodgeu :-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 26 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2877
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-13, 20:51   Re: NAVI 8.4 update

BULECKY, mój freemonciak ma w standardzie ekran 4.3 więc nawet nie zbliżam się do Twoich funkcjonalności radia. Jednak przez ok. 3-5 miesięcy miałem problemy z zawieszającym się radiem. Serwis w ASO jest bardzo prosty. Logują się na serwerze, wpisują VIN Twojego samochodu i pobierają na komputer obraz płyty właściwej dla Twojej wersji radia. Następnie nagrywają ten obraz na CD lub u Ciebie pewnie DVD i wkładają do napędu Freemonta i reszta dzieje się sama. Awaria, która Cię spotkała nie powinna być trudna do usunięcia. Nie sądzę, aby złą wersją mapy udało się zepsuć radio ponieważ firmowy soft aktualizuje również bootloadera. Byłoby dziwne gdyby nawigacja coś zmieniała w tej części flasha. No ale jeśli jest to rozwiązanie dedykowane do Journeya, to pewności nie mam.

Aby w 4.3 sprawdzić wersję softu należy włączyć zapłon (ACC) i nacisnąć jednocześnie obydwa klawisze regulacji temperatury od strony kierowcy (Up/Down) oraz klawisz włączenia ogrzewania tylnej szyby. Po ok. 3 sek. pojawi się na ekranie ukryty ekran z informacją o wersji softu. Nie należy się przejmować tym, że dmuchawa zacznie dmuchać szybciej. Aby wyjść z tego trybu należy nacisnąć klawisz odtwrzacza CD/MP3. (środkowy klawisz w lewej kolumnie klawiszy przy panelu dotykowym). U Ciebie niemwiem jak się wychodzi z tego trybu. Może to Ci w czymś pomoże?
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 98000km Rok prod.: 2012
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2013-04-13, 20:55   

Przepraszam, dokładny zapis brzmi inaczej:

Aktualizacja danych mapy
Układ nawigacji co jakiś czas przy uruchomieniu wysyła powiadomienia,
jeśli załadowane mapy stracą aktualność. Firma Garmin prowadzi sprzedaż
płyt DVD z aktualnymi danymi mapy. O szczegóły można pytać dealera
lub w centrum serwisowym.
Po otrzymaniu płyty DVD z nowymi danymi mapy należy postępować
zgodnie z instrukcjami dostarczonymi wraz z płytą, aby zainstalować nowe
dane w urządzeniu.


[ Dodano: 2013-04-13, 20:57 ]
mireks bardzo cenna informacja, to z instrukcji, czy z innego źródła ? ;-)
Powinieneś tą kombinację dodać do FAQ, czy gdzieś, gdzie będzie widoczna :-)

BULECKY, tak jak napisał przedmówca, softem sprzętu nie uszkodzisz, szkoda jedynie wydanych pieniędzy i kolejnej wizyty w ASO ... :roll:
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 26 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2877
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-13, 21:04   

subuk napisał/a:

mireks bardzo cenna informacja, to z instrukcji, czy z innego źródła ? ;-)
Powinieneś tą kombinację dodać do FAQ, czy gdzieś, gdzie będzie widoczna :-)


Inne źródło. Znalazłem ten opis na forum Journeya w USA. ASO też korzysta z tej kombinacji klawiszy. Widziałem podczas aktualizacji mojego softu. Komunikat jest informacyjny. Nic nie można przestawić gdy się go wywoła.
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 98000km Rok prod.: 2012
 
BULECKY 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 32
Skąd: Olesno
Wysłany: 2013-04-14, 01:14   

http://www.navigation.com...igationMenu=YES
Pod tym linkiem jest soft dla FF, który zakupiłem. Oczywiście mimo, że kupujemy w Navtequ, dostajemy Garmina :). Wszystko co po, wykonywałem zgodnie z instrukcją.
Kombinację klawiszy przetestuję jutro, spodziewałem się że jest, ale po setnej próbie na Macajewa - odpuściłem:)
Jest to jakaś iskierka nadziei na przywrócenie radia do postaci fabrycznej, albo chociaż przejście w tryb serwisowy. Może coś pokaże...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 45000km Rok prod.: 2012
 
mwas 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



Dołączył: 14 Paź 2012
Posty: 57
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2013-04-15, 11:53   

A te radia nie mają czegoś takiego jak hard reset ? Czyli przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych ?
_________________
Fiat Linea Owner
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
BULECKY 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 32
Skąd: Olesno
Wysłany: 2013-04-15, 11:55   

Póki co na żadnym forum takiej informacji nie znalazłem.
Nie spodziewam się z uwagi na dużą objętość map.
Pozdrawiam
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 45000km Rok prod.: 2012
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 26 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2877
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-15, 14:17   

BULECKY napisał/a:
Pod tym linkiem jest soft dla FF, który zakupiłem.

Skoro jest to oprogramowanie dedykowane do FF, to powinno teoretycznie zaskoczyć, bo przecież na Europę nie jest sprzedawana nawigacja z radiem satelitarnym tzn. jak dla Journeya :roll:
Pisałeś o problemie do dostawcy mapy? Możę oni nie wiedzą, że są dwie wersje radia?
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 98000km Rok prod.: 2012
 
sonic82 
PRAWIE U SIEBIE



Dołączył: 03 Lis 2012
Posty: 122
Skąd: Olsztyn
Wysłany: 2013-04-16, 09:59   

Nie dotykam nawigacji ;-) (aktualizacji)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 11400km Rok prod.: 2012
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2013-04-30, 19:22   

A jaka jest wersja map, którą zakupiłeś - 2013.40 ?

Zupełnie przypadkiem, sam nie wiem jak to się stało, trafiłem na stronę, na której jest napisane, że można zrobić sobie updejta w UConnect`cie 8.4 za darmo ... trzeba coś ściągnąć z internetu, nagrać na płytę, jakiś tam kod podać czy coś i piszą, że działa ... :mrgreen:
Ja się na tym nie znam, ale jakby równie przypadkiem, jak znalazłem się na tamtej stronie, zaktualizowało się u mnie, to dam znać ;-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
BULECKY 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 02 Paź 2012
Posty: 32
Skąd: Olesno
Wysłany: 2013-05-01, 00:27   

Jutro zerknę, póki co, czekam; temat został przekazany przez dealera do FAP, które niestety nie dało rady go ogarnąć i obecnie przekierowało temat wyżej, na tą chwilą do Włoch.
Włosi twierdzą, że coś źle robimy, ale póki co od kilku dni czekam na info zwrotne.
Dam znać jak będę miał jakiekolwiek info. Jak widać coś jest na rzeczy...
SUBUK oczywiście proszę daj znać jak coś Ci z tego wyjdzie.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 45000km Rok prod.: 2012
 
ttmek 
ZNAWCA
ttmek


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 634
Skąd: Leszno
Wysłany: 2013-05-01, 12:33   

może by tak składkową płytkę kupić?:)
_________________
_____________________
wyszczerz zęby
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 25000km Rok prod.: 2012
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2013-05-01, 13:12   

Musisz mieć kod, sama płyta nie wystarczy.
Aby go wygenerować, musisz mieć ID Twojego UC.
Właśnie się z tym bawię ;-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group