Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Diagnostyka Freemonta - Interfejs diagnostyczny
Autor Wiadomość
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 193
Wysłany: 2018-01-19, 15:22   Diagnostyka Freemonta - Interfejs diagnostyczny

Witam,

Chyba nie ma wątku o diagnostyce sensu stricte, a myślę że byłby to ciekawy temat.

Tymbardziej że sam mam z tym niejakie problemy i nieukrywam że liczę na Wasz odzew i ewentualną pomoc.

Otóż kupiłem sobie dwa interfejsy jeden to KKL OBDII ( taki niebieski z przełącznikami) oraz ELM 327.
Zainstalowałem MES 3.6 .
I tak: Połączyc się mogłem z ECU silnika za pomocą ELM 327 oraz zczytać sobie parametry ( błędów nie wykazał)
Niestety przy prubie połączenia z modułem AC pojawił się taki komunikat:





Podłączenie tego niebieskiego kabelka KKL nic nie dało.. :(
tymbardziej że są tam tylko przełączniki 7 -3- 1/9 -12/13 a nie 5
Ma kto jakiś pomysł?
Z góry dziękuję
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 37 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1926
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-01-19, 17:52   

A zakupiłeś adaptery z MES-em u PMFactory?
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 193
Wysłany: 2018-01-19, 20:16   

yyyyy że jak?
:-/ :-? :oops:

takie cuda?:
http://allegro.pl/adapter...5946505060.html

dobra. rozumiem. Ile tych adapterów jest mi potrzebne wlasciwie?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
Michał wawa 
PRAWIE U SIEBIE



FF/DJ: JOURNEY
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 114
Wysłany: 2018-01-19, 21:57   

W której wersji MES jest więcej wersji freemonta poza 2.0 multijet? chodzi mi o 2.4 benzyna?
  Silnik: 2.4 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2015
 
wtoro 
ROZKRĘCA SIĘ



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 47
Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2018-01-19, 22:21   

Nie dam sobie ręki uciąć, ale poza 2.0 nie było chyba w MES'ie innej wersji silnikowej.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 215000km Rok prod.: 2014
 
Michał wawa 
PRAWIE U SIEBIE



FF/DJ: JOURNEY
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 114
Wysłany: 2018-01-19, 23:08   

zdobyłem wersję 3.6 mam nadzieję że z pozostałymi modułami oprócz silnika się połączy..
  Silnik: 2.4 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2015
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 37 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1926
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-01-19, 23:17   

Sylwester 76 napisał/a:
yyyyy że jak?
:-/ :-? :oops:

takie cuda?:
http://allegro.pl/adapter...5946505060.html

dobra. rozumiem. Ile tych adapterów jest mi potrzebne wlasciwie?



Takie.
Potrzeba ci tyle, ile ci wskaże MES podłączając się do różnych sterowników. W przypadku Freemonta to chyba niebieski i zielony
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 37 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1926
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-01-19, 23:17   

wtoro napisał/a:
Nie dam sobie ręki uciąć, ale poza 2.0 nie było chyba w MES'ie innej wersji silnikowej.


Zgadza się.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
wtoro 
ROZKRĘCA SIĘ



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 47
Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2018-01-20, 08:07   

Michał wawa napisał/a:
zdobyłem wersję 3.6 mam nadzieję że z pozostałymi modułami oprócz silnika się połączy..

Wersja MES'a 3.6 była niestety częściowo niesprawna, przynajmniej jeśli chodzi o naszego fiata. Nie mogłem, na przykład, aktywować drl i srt performance. W 3.7 już działało ponownie.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 215000km Rok prod.: 2014
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 193
Wysłany: 2018-01-20, 09:24   

wtoro napisał/a:
Michał wawa napisał/a:
zdobyłem wersję 3.6 mam nadzieję że z pozostałymi modułami oprócz silnika się połączy..

Wersja MES'a 3.6 była niestety częściowo niesprawna, przynajmniej jeśli chodzi o naszego fiata. Nie mogłem, na przykład, aktywować drl i srt performance. W 3.7 już działało ponownie.



Oj to chyba się cofnę do 3.4 w takim razie.Bo własnie na tych DLRach mi bardzo zależy.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
Michał wawa 
PRAWIE U SIEBIE



FF/DJ: JOURNEY
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 08 Paź 2017
Posty: 114
Wysłany: 2018-01-20, 10:12   

Sylwester 76 napisał/a:
wtoro napisał/a:
Michał wawa napisał/a:
zdobyłem wersję 3.6 mam nadzieję że z pozostałymi modułami oprócz silnika się połączy..

Wersja MES'a 3.6 była niestety częściowo niesprawna, przynajmniej jeśli chodzi o naszego fiata. Nie mogłem, na przykład, aktywować drl i srt performance. W 3.7 już działało ponownie.



Oj to chyba się cofnę do 3.4 w takim razie.Bo własnie na tych DLRach mi bardzo zależy.


Gdy miałem Crome II to używałem wersji 3.5 ale nie było tam jeszcze freemonta wcale, więc obawiam sie że tym bardziej w 3.4 go nie będzie
  Silnik: 2.4 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2015
 
nodde 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Paź 2013
Posty: 429
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-01-20, 19:43   

Jak by ktoś chciał kupić MES, to taniej przez stronę producenta. ;-)
Chcą 50 euro, co przy dobrym zakupie w jakimś kantorze internetowym daje około 210 zł.
Akurat będzie na adaptery ;-)

Napisałem w innym wątku (mea culpa) czy takie coś jako witech nie wystarczy:
http://allegro.pl/witech-...6900666144.html

Tylko trzeba by dopytać, jak jest z oprogramowaniem, licencją i ile kosztuje wznowienie po roku.
Bo to ma wg. mnie sens tylko wtedy gdy mamy dostęp online do całej aktualnej bazy...
_________________
Pozdrawiam
nodde
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 59100km Rok prod.: 2013
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 193
Wysłany: 2018-01-20, 20:29   

nodde napisał/a:
Jak by ktoś chciał kupić MES, to taniej przez stronę producenta. ;-)
Chcą 50 euro, co przy dobrym zakupie w jakimś kantorze internetowym daje około 210 zł.
Akurat będzie na adaptery ;-)

Napisałem w innym wątku (mea culpa) czy takie coś jako witech nie wystarczy:
http://allegro.pl/witech-...6900666144.html

Tylko trzeba by dopytać, jak jest z oprogramowaniem, licencją i ile kosztuje wznowienie po roku.
Bo to ma wg. mnie sens tylko wtedy gdy mamy dostęp online do całej aktualnej bazy...


Spoko. 50 euraczów nie przeraża..więcej wydaję na moto. Właśnie zakupiłem pokrywę filtra za 80...( lepij żonie nie mówić.. :mrgreen: )
Na stronie MES już jest wersja 3.9 jak widzę
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
Zigor 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 172
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2018-01-20, 21:57   

Sylwester 76 napisał/a:
nodde napisał/a:
Jak by ktoś chciał kupić MES, to taniej przez stronę producenta. ;-)
Chcą 50 euro, co przy dobrym zakupie w jakimś kantorze internetowym daje około 210 zł.
Akurat będzie na adaptery ;-)

Napisałem w innym wątku (mea culpa) czy takie coś jako witech nie wystarczy:
http://allegro.pl/witech-...6900666144.html

Tylko trzeba by dopytać, jak jest z oprogramowaniem, licencją i ile kosztuje wznowienie po roku.
Bo to ma wg. mnie sens tylko wtedy gdy mamy dostęp online do całej aktualnej bazy...


Spoko. 50 euraczów nie przeraża..więcej wydaję na moto. Właśnie zakupiłem pokrywę filtra za 80...( lepij żonie nie mówić.. :mrgreen: )
Na stronie MES już jest wersja 3.9 jak widzę


Z tego co pamiętam to jak kupisz to masz roczne aktualizacje w to wliczone. U mnie się zatrzymało chyba na 3.6 ale póki co nic więcej ciekawego nie dodali do Freemonta :)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 105000km Rok prod.: 2012
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 193
Wysłany: 2018-01-22, 17:20   

Zanabyłem wersję 3.9 R1.
Zaczynam zatem zabawę.
Czekam jeszce na adaptery.
Puki co zmieniłem wartości załączania się świateł w trybie AUTO, aby same załączały się w dzień.

Oczywiście jeśli ktoś jest z Leszna lub okolic a potrzebuje przeskanować auto, to zapraszam na "eksperymenty" :lol:
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group