Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Diagnostyka Freemonta - Interfejs diagnostyczny
Autor Wiadomość
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 200
Wysłany: 2018-01-26, 18:42   

hejka,

Czy kto wie co to za błędy mnię wyskoczyły?

B1AF7C -centralka blokady ukł. kierown.
B1AF7F -centralka blokady ukł. kierown.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
wma 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Mar 2018
Posty: 58
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-08, 20:17   

Mam do posiadaczy Multiecuscana pytania.
Mam interfejs od viakena oraz licencję na mesa. MES 4.0.
Pytania:
1. I przy próbie połączenia ze skrzynią wypisuje mi niezgodne iso (gdzie na stronie MESa jest napisane, że obsługuje).
2. W body aby włączyć ekran SRT muszę próbować po kilka razy (za każdym razem wypisuje "Wykonanie nieudane" aż po kilku a nawet kilkunastu próbach w końcu załapie i wykona).
Z ustawianiem DRL jest jeszcze gorzej ale w końcu też włączył.
Czy u Was jest tak samo? Czy to wina programu czy interfejsu?
Pozdrawiam
  
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2013
 
nodde 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 06 Paź 2013
Posty: 431
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-08, 20:36   

Najlepiej jak Tomek się wypowie ;-)

Tomek aktywował u mnie SRT, i mówił że to jedyna opcja nie deterministycznie działająca.
Faktycznie, udało się włączyć dopiero za *nastym razem.
_________________
Pozdrawiam
nodde
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 61444km Rok prod.: 2013
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1937
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-08, 21:42   

Moim zdaniem masz coś nie halo z interfejsem, kablem, sterownikami portu, etc.

Generalnie, nigdy nie miałem problemu z komunikacją. Zdarza się, iż u niektórych, aby dana funkcja zaskoczyła, musiałem ze dwa-trzy razy powtórzyć, ale nigdy nie wywalało błędu - raczej w zależności od wersji aktualnego softa w danym sterowniku, wymagane są różne procesy inicjalizacji - np aby DRL aktywować, czasami trzeba wyłączyć zupełnie ACC i załączyć silnik, aby się zainicjowało nowe odpowiednie ustawienie w BodyComputer auta.

A czasami jest tak, jak u mnie (ale miałem robiony upgrade BodyComputer przez WiTecha w ASO, to najnowszej (w zeszłym roku) wersji, że działa od strzała, bez żadnych i inicjalizacji.

To samo z SRT i innymi.

Ja używam interfejsu zakupionego wraz z licencją MES-a
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
wma 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Mar 2018
Posty: 58
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-08, 23:16   

Muszę spróbować z innym interfejsem. A powiedz jeszcze czy to STR vehicle (to przy zegarach) to działa, bo u mnie jakieś napisy tylko są?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2013
 
Plonek48 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 23 Lut 2018
Posty: 41
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2018-03-09, 22:05   

A ja mam problem calkowicie żeby sie połączyć z komputerem mojeg FF.
Kabel ELM327 do tego mam dwa adaptery zielony i niebieski. probowałem po multiecuscan 3.6 ale nie łaczy mi sie co może być problemem.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 223000km Rok prod.: 2012
 
wtoro 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 50
Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2018-03-09, 22:45   

Wersja MES'a 3,6 też nie chciała mi się łączyć, prawdopodobnie wina programu.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 215000km Rok prod.: 2014
 
Plonek48 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 23 Lut 2018
Posty: 41
Skąd: Mikołów
Wysłany: 2018-03-09, 22:52   

wtoro napisał/a:
Wersja MES'a 3,6 też nie chciała mi się łączyć, prawdopodobnie wina programu.


w takim razie którego MES'a używać??
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 223000km Rok prod.: 2012
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 38 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1937
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-09, 22:59   

Aktualnie mam 3.7 i śmiga bez problemu. Wcześniejsze też działały.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
Neonix 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: JOURNEY
Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 152
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2018-04-15, 14:05   

To ile trzeba nabyć tych adapterów, aby program obsłużył jedno autko?
Czy nie ma jakiegoś jednego uniwersalnego adaptera?
_________________
Pozdro
Sylwester
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 85000km Rok prod.: 2015
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 200
Wysłany: 2018-04-15, 17:06   

Neonix napisał/a:
To ile trzeba nabyć tych adapterów, aby program obsłużył jedno autko?
Czy nie ma jakiegoś jednego uniwersalnego adaptera?


Mi wystarczył niebieski. On obsługuje zdaje się moduł klimy.
Resztę załatwia klasyczny ELM327.
Zakupiłem jeszce zielony. Ale do niczego sie nie przydał.

Mała uwaga: Ja mam auto na gnojówkę.
  
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
Neonix 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: JOURNEY
Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 152
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2018-04-15, 17:08   

A co myślicie o interfejsie DELPHI pasującym do większości marek aut?
_________________
Pozdro
Sylwester
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 85000km Rok prod.: 2015
 
wolin 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: JOURNEY
Dołączył: 22 Mar 2018
Posty: 18
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-05-15, 07:44   

aktualnie na stronie jest dostępny mes 4.0

Ktoś używa? Nie ma żadnych problemów?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 50000km Rok prod.: 2013
 
wma 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Mar 2018
Posty: 58
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-05-15, 12:34   

Ja używam. Nie współpracuje dobrze z interfejsem viakena STN1110. Kupiłem inny dużo tańszy i jest OK. Mają w następnej wersji wprowadzić poprawkę, aby działał z tym STNem. Co się namęczyłem to moje.
Co do programu to działa dobrze. Jedynie nie obsługuje w pełni skrzyni biegów.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2013
 
wolin 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: JOURNEY
Dołączył: 22 Mar 2018
Posty: 18
Skąd: Żyrardów
Wysłany: 2018-05-15, 14:13   

Jaki polecasz interfejs?

Stoję przed zakupem :-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 50000km Rok prod.: 2013
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group