Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
FF zdechł :(
Autor Wiadomość
Seth 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 937
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-06-15, 00:38   FF zdechł :(

Czołem!

Mój FF po 4 i pół roku zawiódł mnie na całej linii. Nie odpalił. Problemem nie jest tu rozładowany akumulator tylko coś z alarmem czy tam immobilizerem.

Jakiś czas temu miałem taki przypadek, że po naciśnięciu przycisku start auto uruchamiało się i zaraz gasło. Musiałem otworzyć i zamknąć drzwi i ponownie spróbować. Czasami odpalał już bez zarzutu a czasami musiałem jeszcze tak ze dwa trzy razy to samo zrobić - ale zawsze w końcu odpalał. ALE ostatnio już nie odpalił. Po naciśnięciu przycisku start wszystko się włącza - zapłon, światła, zegary itd. ale rozrusznik nie kręci. Prąd podobno do niego nie dochodzi. Myślałem, że to któryś z bezpieczników ale wszystkie wyglądają OK. Alarm mam standardowy - fabryczny. Elektryk szuka przyczyny ale ogólnie d*pa zbita.

Ta sytuacja sprawiła to, że jak tylko skończy mi się leasing to wystawię auto na sprzedaż - bez sentymentów :P
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 154000km Rok prod.: 2012
 
pająk 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 14 Wrz 2015
Posty: 110
Skąd: Tychy
Wysłany: 2017-06-15, 01:14   

ten problem niestety jest tajemnicą poniszynela.
przerabiałem zgon aku kilka razy, po przyjeździe do aso parametry w normie.
jak będziesz znał przyczynę podziel się na forum.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 61000km Rok prod.: 2014
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 29 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1587
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-06-15, 02:00   

Spróbuj odpalić z przyłożonym kluczykiem do przycisku start/stop.
Zdaża mi się parkować w jednym miejscu w Krakowie, gdzie jest dużo anten nadawczych i objaw jest podobny-wszystko działa ale immo blokuje start - kluczyk nie jest wykrywany przez zakłócenia EM albo wręcz blokowany jako próba włamania. Dopiero jak przyłożę kluczyk do start/stop z naciśnięciem, klucz zostanie wykryty. Może u ciebie antena od immo padła, jak ten sposób zadziała?
Ale tak jak napisałem, zdaża się to tylko w tym konkretnym miejscu.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 120000km Rok prod.: 2013
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 1629
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-06-15, 13:30   

Kiedyś tak było pod Pałacem Kultury. Włączałeś alarm, rodzinka szła na spacerek dookoła tego cudu architektury i potem nie dało się otworzyć samochodu pilotem. Kluczykiem tak, ale włączał się alarm i nie dało się odjechać. Wtedy wkraczał pan z lawetą i za stówę odwoził pojazd kilka ulic dalej, gdzie wszystko wracało do normy.

Seth, a sprawdzałeś jak jest z drugim kluczykiem? Baterie masz dobre?

Leasing można zakończyć przed czasem. Wykupić wóz albo odstąpić komuś innemu.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 71717km Rok prod.: 2014
 
Seth 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 937
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-06-15, 22:38   

Tak, sprawdzałem oba kluczyki. Wymieniałem też baterię. To nie ich wina...

Dużo przypadków w sieci znalazłem. Niektórym pomagało uruchamianie auta na N. Niektórym wciskanie przycisku START praktycznie samym kluczem. Innym wymiana jakiegoś stycznika. Jeszcze innym odwrócenie bezpiecznika... ale żadna z tych opcji u mnie nie eliminuje problemu :(

Za auto, które się nie uruchamia dużo nie dostanę :P A jak mam kupić coś nowego to potrzebuje trochę na wkład uzbierać :P
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 154000km Rok prod.: 2012
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 1629
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-06-15, 22:49   

Jakoś go trzeba uruchomić. Jak. Będziesz sprzedawał, to nie gaś ;)
Trudno sobie wyobrazić, żeby w dzisiejszych czasach wprawny warsztat nie mógł sobie z taką usterką nie poradził.
Twoja frustracja nie dziwi zupełnie. Inne auta też się jednak psują. Znam właścicieli 1.4 TSI, albo D-CAT. Poszukaj dobrego fachowca. Poradzi.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 71717km Rok prod.: 2014
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 29 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1587
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-06-15, 22:50   

Znalazłem info od gościa, który w Kanadzie pracuje w serwisie i ma dużo do czynienia z tymi silnikami. Napisał, iż b. częstą przyczyną, jeżeli zajdzie taki przypadek, braku uruchamiania silnika po naciśnięciu Start, jest uszkodzenie przekaźnika do pompy paliwa - system nie ma potwierdzenia iż pompa pracuje, czy jakoś tak i czeka.

Dotyczy w szczególności któregoś z roczników produkcji silnika - ten problem może wystąpić w wielu markach gdzie jest zamontowany Pentastar z określonego rocznika.

Trudność polega na tym, iż ten przekaźnik jest niewyjmowalny, jest wlutowany w jakiś moduł sterujący.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 120000km Rok prod.: 2013
 
Seth 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 937
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-06-15, 22:58   

O, to już jest coś! A może ten gość powiedzieć co to za moduł sterujący i gdzie go znajdę?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 154000km Rok prod.: 2012
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 29 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1587
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-06-15, 22:59   

Seth napisał/a:
O, to już jest coś! A może ten gość powiedzieć co to za moduł sterujący i gdzie go znajdę?


Poczekaj chwilę, zaraz się zaloguję na to forum...
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 120000km Rok prod.: 2013
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 1629
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-06-15, 23:03   

Jak w Mercedesach A z automatem. Jakiś czujnik był zalany amelinium w obudowie skrzyni. Padał i do wymiany pół samochodu za prawie 10 tys czy 20.
Skoro w Pentastarach ta usterka występuje nie raz, nie dwa, nie dziesięć to chyba na naszej ziemi o tym wiedzą tu i tam?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 71717km Rok prod.: 2014
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 29 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1587
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-06-15, 23:09   

Nie jest to częsta usterka, dotyczy jak to zwykle bywa jakiejś partii produkcyjnej silników czy osprzętu.

W poście gość pisze że jest on zabudowany w module zarządzania energią, który znajduje się w skrzynce bezpieczników pod maską (trzeba wyjąć górną część z bezpiecznikami za pomocą tych szarych łap-uchwytów), przekaźnik siedzi na płytce drukowanej w środku.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 120000km Rok prod.: 2013
 
Seth 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 937
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-06-15, 23:18   

Dzięki! To to teraz będziemy sprawdzać. Może gdzieś na ebayu będzie dostępny.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 154000km Rok prod.: 2012
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 29 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1587
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-06-15, 23:26   

Seth napisał/a:
Dzięki! To to teraz będziemy sprawdzać. Może gdzieś na ebayu będzie dostępny.


Hej - znalazłem parę schematów i zdjęć :mrgreen: - jak to ogarnę, to podeślę, który to dokładnie!!
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 120000km Rok prod.: 2013
 
Seth 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 937
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2017-06-15, 23:38   

Kurde, chłopie..ratujesz mi dzień ;)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 154000km Rok prod.: 2012
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 1629
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-06-15, 23:43   

Pijemy? ;)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 71717km Rok prod.: 2014
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group