Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Check dla skrzyni biegów
Autor Wiadomość
Jedruś 
OBSERWATOR


Dołączył: 12 Wrz 2016
Posty: 2
Wysłany: 2016-09-13, 08:18   Check dla skrzyni biegów

Szanowni Freemontowcy!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Będę wdzięczny za każdą informację.
W czasie jazdy, bez zauważalnych przyczyn, zapaliła się lampka "check "( pomarańczowa lampka z symbolem silnika).Dalej właściwości trakcyjne samochodu pozostały bez zmian.Skrzynia biegów pracowała prawidłowo.Przy komputerowej diagnostyce pojazdu w serwisie "Fiata" komputer wskazał błąd w " bloku przeniesienia napędu" o treści " niskie ciśnienie w przewodzie".Początkowo wymieniony został olej w skrzyni oraz filtr i wykasowano błąd.Mimo tego sytuacja powtórzyła się.Wymieniono czujnik ciśnienia oleju ( w skrzyni ) oraz sprawdzono stan połączeń elektrycznych.Wzrokowo dokonano kontroli stanu widocznych mechanizmów - ich stan nie wykazywał uszkodzeń.Mimo tych prac wspomniana kontrolka ponownie się wyświetliła tak jak w poprzednich przypadkach.Skrzynia pracowała prawidłowo( zmiany przełożeń w różnych warunkach , płynne przyśpieszanie i hamowanie) a komputer pokładowy nie wykazywał w tym momencie podwyższenia temperatura przekładni .Na co może wskazywać ten stan układu kontrolnego?W jakim kierunku prowadzić diagnostykę?Jędruś.zaq12
_________________
zaq12
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
Marco_Fre 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2016
Posty: 231
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-10-25, 20:30   Re: Check dla skrzyni biegów

Jedruś napisał/a:
Szanowni Freemontowcy!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Będę wdzięczny za każdą informację.
W czasie jazdy, bez zauważalnych przyczyn, zapaliła się lampka "check "( pomarańczowa lampka z symbolem silnika).Dalej właściwości trakcyjne samochodu pozostały bez zmian.Skrzynia biegów pracowała prawidłowo.Przy komputerowej diagnostyce pojazdu w serwisie "Fiata" komputer wskazał błąd w " bloku przeniesienia napędu" o treści " niskie ciśnienie w przewodzie".Początkowo wymieniony został olej w skrzyni oraz filtr i wykasowano błąd.Mimo tego sytuacja powtórzyła się.Wymieniono czujnik ciśnienia oleju ( w skrzyni ) oraz sprawdzono stan połączeń elektrycznych.Wzrokowo dokonano kontroli stanu widocznych mechanizmów - ich stan nie wykazywał uszkodzeń.Mimo tych prac wspomniana kontrolka ponownie się wyświetliła tak jak w poprzednich przypadkach.Skrzynia pracowała prawidłowo( zmiany przełożeń w różnych warunkach , płynne przyśpieszanie i hamowanie) a komputer pokładowy nie wykazywał w tym momencie podwyższenia temperatura przekładni .Na co może wskazywać ten stan układu kontrolnego?W jakim kierunku prowadzić diagnostykę?Jędruś.zaq12


Czy rozwiazales problem? W aucie które chce kupić jest taki sam błąd.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 216000km Rok prod.: 2013
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2851
Skąd: B-B
Wysłany: 2016-10-25, 22:26   

A czy to na pewno błędy od skrzyni, a nie od przedniego zespołu przeniesienia napędu-PTU czy jakoś tak ? :roll:
Z tylu jest zamknięty, standardowy dyfer, który zalewa się pod korek, ale nie wiem jak to wygląda z przodu - właśnie jestem przed wymianą olejów w tych ustrojstwach przy 96K ..
Poszukaj informacji na amerykańskich forach po kodzie / nazwie usterki.
Wiesz jak często bywa z ASO... Mogą grzebać w dupie, kiedy gardło boli ;-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1982
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-10-26, 08:47   

Raczej na pewno sprawa dotyczy PTU lub RDA, bardziej w kierunku PTU. W obu przypadkach niech posprawdzają połączenia i wtyczki sterujące.
No i czy olej jest w obu napędach :mrgreen: :mrgreen:
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
psutnik 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 04 Sty 2016
Posty: 21
Wysłany: 2016-10-26, 09:33   

Mój brat posiada FF od 2011, takie objawy skończyły się wymianą skrzyni.

Sprawdź w porządnym serwisie geometrię bo u niego podali to za jeden z powodów uszkodzenia skrzyni.


Zadzwonię do niego później i dowiem się więcej.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 14000km Rok prod.: 2015
 
tucz 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 315
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-10-26, 10:44   

na co dokładnie trzeba zwrócić uwage w wynikach badania geometrii?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 20260km Rok prod.: 2014
 
psutnik 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 04 Sty 2016
Posty: 21
Wysłany: 2016-10-26, 11:30   

Niestety takie informacji nie posiadam.

Powiedział mi żeby udać się do serwisu w celu diagnostyki skrzyni i sprawdzenia przewodu hydraulicznego i to najlepiej jechać do ASO JEEP, a nie Fiat, bo identyczną skrzynie miały starsze Grand Cherokee i posiadają tam dużo większą wiedzę na temat tych skrzyni.

Mojemu bratu robili sprawdzenie geometrii i diagnostykę w Carserwis Warszawa, tam mają ASO Jeep i Fiat.

Zresztą wymianę przeprowadzali jakieś dwa tygodnie temu więc będą na bieżąco.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 14000km Rok prod.: 2015
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 13 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2607
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-10-26, 11:38   

Carserwis obsługuje Jeepa, ale kiedyś miał tylko Fiata. Doświadczenia zatem wieloletniego nie mają.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
xMaraSSx 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 13 Lip 2014
Posty: 263
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2016-10-26, 12:35   

W Lancia Voyager też jest ten sam automat.
_________________
-= Freemont 3.6 AWD Lounge =-
-= Thema 3.6 AWD Executive =-
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 156000km Rok prod.: 2013
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group