Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
SRT Performance Screen - ukryta opcja
Autor Wiadomość
figarek 
ROZKRĘCA SIĘ
Miłośnik Fiatów


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 41
Skąd: Wierzbno
Wysłany: 2016-04-12, 00:00   SRT Performance Screen - ukryta opcja

Dla tych, którzy poza jazdą lubią wiedzieć więcej w temacie co dzieje się z autem polecam włączenie fajowej opcji z wyświetlaniem w czasie rzeczywistym różnych ciekawych danych z systemu sterowania pracą silnika na ekranie uconnecta.
Nie będę się rozpisywał szczegółowo a zainteresowanym polecam wrzucić zapytanie "srt performance screen" wujkowi googlowi i pooglądać grafiki - można się zorientować jakie dane są możliwe do pozyskania.

Włączyłem bajer u siebie ale dopiero po dzisiejszym powrocie do domu i nie miałem okazji pojeździć i poprzestawiać aby poznać wszystkie możliwości. Wygląda to jednak zajefajnie - można śledzić na bieżąco moc i moment generowany przez motor i to w ciekawej formie zegarów. Ponadto z tego co już udało się na szybko opatrzeć, można śledzić wytwarzane w czasie jazdy przeciążenia we wszystkich kierunkach.

Jak znajdę jutro chwilę, to cyknę fotki albo jakiś filmik i wrzucę.

Jakby coś opcja jest do włączenia z poziomu softu Multiecuscan. Mam nadzieję, że nie zdublowałem informacji - szukajka na forum nic mi nie wyrzuciła, więc piszę jak wyżej ;-)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 125000km Rok prod.: 2015
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2016-04-12, 06:52   

Pisz więcej piękny kawalerze :mrgreen:

[ Dodano: 2016-04-12, 07:00 ]
Masz interfejs bluetooth czy po kablu to robiłeś ?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90000km Rok prod.: 2013
 
figarek 
ROZKRĘCA SIĘ
Miłośnik Fiatów


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 41
Skąd: Wierzbno
Wysłany: 2016-04-12, 08:17   

subuk napisał/a:
Pisz więcej piękny kawalerze :mrgreen:

[ Dodano: 2016-04-12, 07:00 ]
Masz interfejs bluetooth czy po kablu to robiłeś ?


ELM327 USB i pełna najnowsza wersja softu MES...
Opiszę więcej wieczorkiem.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 125000km Rok prod.: 2015
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2853
Skąd: B-B
Wysłany: 2016-04-12, 11:43   

Po BT nie idzie :-| i w ogóle nie ma silnika 3.6 w spisie - czy da radę bez tego, łącząc jak z MJ2 ? :roll:
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90000km Rok prod.: 2013
 
figarek 
ROZKRĘCA SIĘ
Miłośnik Fiatów


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 41
Skąd: Wierzbno
Wysłany: 2016-04-12, 12:15   

subuk napisał/a:
Po BT nie idzie :-| i w ogóle nie ma silnika 3.6 w spisie - czy da radę bez tego, łącząc jak z MJ2 ? :roll:


W spisie faktycznie nie ma benzyny ale myślę, że z wszystkim innym poza sterownikiem silnika powinno się dać połączyć. Niestety nie sprawdzałem po blue - może nie działać, bo nawet autor programu zaleca nie używać blue do operacji rekonfiguracji, zapisów, czy kasowania błędów...

Jakby coś opcja jest w "system - nadwozie", "ecu - body computer marelli" i w zakładce "regulacje"

W moim pewne funkcje nie działają - np nie wyświetla się numer biegu z racji braku automatu jak się domyślam w moim wozidle...
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 125000km Rok prod.: 2015
 
astorino 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Sty 2016
Posty: 102
Wysłany: 2016-04-12, 14:22   

Figarek- priv
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
pawelr 
OBSERWATOR
pawka


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 10 Kwi 2016
Posty: 2
Skąd: Wroclaw
  Wysłany: 2016-04-12, 16:05   

Panowie
ale opcja SRT jest dostepna tylko z kablem 5 a tego cholerka nigdzie nie ma ani w Europie ani u chinoli - jeszcze - :-( moze ktos wie ktore piny polaczyc z ktorymi :-(
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 5000km Rok prod.: 2015
 
figarek 
ROZKRĘCA SIĘ
Miłośnik Fiatów


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 41
Skąd: Wierzbno
Wysłany: 2016-04-12, 16:19   

pawelr napisał/a:
Panowie
ale opcja SRT jest dostepna tylko z kablem 5 a tego cholerka nigdzie nie ma ani w Europie ani u chinoli - jeszcze - :-( moze ktos wie ktore piny polaczyc z ktorymi :-(


Tez tak myslalem ale zdziwilem sie jak niemal wszystko polaczylem zwyklym elm bez adaptera... ;-)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 125000km Rok prod.: 2015
 
Bartek39 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lut 2016
Posty: 290
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-04-13, 16:00   

figarek napisał/a:
pawelr napisał/a:
Panowie
ale opcja SRT jest dostepna tylko z kablem 5 a tego cholerka nigdzie nie ma ani w Europie ani u chinoli - jeszcze - :-( moze ktos wie ktore piny polaczyc z ktorymi :-(


Tez tak myslalem ale zdziwilem sie jak niemal wszystko polaczylem zwyklym elm bez adaptera... ;-)



Cześć mam elm-a a możesz dać jakiś link do programu będę wdzięczny....
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK Przebieg: 19500km Rok prod.: 2014
 
figarek 
ROZKRĘCA SIĘ
Miłośnik Fiatów


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 41
Skąd: Wierzbno
Wysłany: 2016-04-13, 20:57   

Bartek39 napisał/a:
figarek napisał/a:
pawelr napisał/a:
Panowie
ale opcja SRT jest dostepna tylko z kablem 5 a tego cholerka nigdzie nie ma ani w Europie ani u chinoli - jeszcze - :-( moze ktos wie ktore piny polaczyc z ktorymi :-(


Tez tak myslalem ale zdziwilem sie jak niemal wszystko polaczylem zwyklym elm bez adaptera... ;-)



Cześć mam elm-a a możesz dać jakiś link do programu będę wdzięczny....


W tym temacie niewiele mogę pomóc - mam zakupioną oficjalnie pełną wersję oprogramowania w ramach prowadzonej przez siebie działalności. Kod do aktywacji generowany jest na podstawie klucza sprzętowego zależnego od konkretnej konfiguracji komputera (sprawdziłem, nie da się aktywować na innym komputerze - wygenerowany kod jest niepoprawny)

Jak znam życie w sieci pewnie da się znaleźć odpowiednią wersję ;-)

Strona programu http://www.multiecuscan.net/
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 125000km Rok prod.: 2015
 
astorino 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Sty 2016
Posty: 102
Wysłany: 2016-04-13, 21:02   

Zamówiłem Interfejs, mam nadzieje ze uda sie aktywować
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
Bartek39 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 13 Lut 2016
Posty: 290
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-04-13, 23:18   

Dzięki za pomoc. Podpowiesz gdzie dokładnie znajduje się ta opcja bo program już pobrałem i elma mam więc teraz tylko działać ale boję się coś spieprzyć
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK Przebieg: 19500km Rok prod.: 2014
 
astorino 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Sty 2016
Posty: 102
Wysłany: 2016-04-17, 21:13   

Narazie walcze z interfejsem, kupiony ELM327 wszystkie stery zainstalowane i za chiny nie chce odpalic pd MES

własnie odezwal sie sprzedawca ze interfejs musi byc przerobiony pod MES do FF

Jestem ciekawy czy ktos oprócz Figlarka zrobił to takim sposobem jak on

[ Dodano: 2016-04-18, 23:11 ]
figarek napisał/a:
Dla tych, którzy poza jazdą lubią wiedzieć więcej w temacie co dzieje się z autem polecam włączenie fajowej opcji z wyświetlaniem w czasie rzeczywistym różnych ciekawych danych z systemu sterowania pracą silnika na ekranie uconnecta.
Nie będę się rozpisywał szczegółowo a zainteresowanym polecam wrzucić zapytanie "srt performance screen" wujkowi googlowi i pooglądać grafiki - można się zorientować jakie dane są możliwe do pozyskania.

Włączyłem bajer u siebie ale dopiero po dzisiejszym powrocie do domu i nie miałem okazji pojeździć i poprzestawiać aby poznać wszystkie możliwości. Wygląda to jednak zajefajnie - można śledzić na bieżąco moc i moment generowany przez motor i to w ciekawej formie zegarów. Ponadto z tego co już udało się na szybko opatrzeć, można śledzić wytwarzane w czasie jazdy przeciążenia we wszystkich kierunkach.

Jak znajdę jutro chwilę, to cyknę fotki albo jakiś filmik i wrzucę.

Jakby coś opcja jest do włączenia z poziomu softu Multiecuscan. Mam nadzieję, że nie zdublowałem informacji - szukajka na forum nic mi nie wyrzuciła, więc piszę jak wyżej ;-)


Możesz wrzucić fotki jak wygląda u ciebie screen SRT?

[ Dodano: 2016-04-22, 12:17 ]
Na obietnicach Figlarka się skończyło:)

Jestem na etapie przerobienia ELM-a.
Generalnie Fiaty muszą miec nieco zmodyfikowny interfejs niz inne auta, zobaczymy jak przyjdzie czy wszystko gra.

Sam elm po przeróbce bez adapterów połączy sie z :

Bosch EDC17C49 CF5/EOBD Diesel Injection (2.0
Chrysler 62TE Automatic Gearbox
Drive train control module (JF)
Ate/Continental ABS
Continental Airbag
Body Computer Marelli (JF)
Parking Control BOSCH
Tire Pressure Control (TPMS)
Instrument Panel Nippon

nie połączy sie z
Hands free module
Telematics module
Driver's door module
Passenger's door module bo potrzeba adaptera niebieskiego

Automatic climate control - bo potrzeba adaptera zielonego
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
figarek 
ROZKRĘCA SIĘ
Miłośnik Fiatów


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 41
Skąd: Wierzbno
Wysłany: 2016-04-25, 10:38   Obiecane...

Wiem, że mocno spóźnione ale człowiek ciągle gdzieś pędzi i zawsze braknie te 2 minuty.

Nie wiem czy już pisałem - po włączeniu opcji w programie należy się rozłączyć i zrestartować uconnecta (wyłączyć ACC). Dopiero po przeładowaniu systemu pojawi się dodatkowa opcja na końcu belki.

Do kolegi, który ma problem z fejsem - słyszałem, że do MES potrzeba jakiś zmodyfikowany interfejs ale kupowałem razem z softem i pewnie dlatego już działał. Poza tym nie wydaje mi się, żeby przeróbka miała wpływ na rozpoznawanie interfejsu przez program - ale może się mylę. Po prostu u mnie zadziałało od kopa i nic nie musiałem przerabiać.

Sorki za opóźnienie w odpowiedziach ale ostatnio oprócz pracy mam jeszcze wypełnione popołudnia i weekendy i zdecydowanie brakuje czasu by przysiąść...

8.jpg
Plik ściągnięto 17102 raz(y) 115,63 KB

1.jpg
Plik ściągnięto 17102 raz(y) 119,28 KB

2.jpg
Plik ściągnięto 17102 raz(y) 124,21 KB

4.jpg
Plik ściągnięto 17102 raz(y) 123 KB

5.jpg
Plik ściągnięto 17102 raz(y) 124,1 KB

6.jpg
Plik ściągnięto 17102 raz(y) 136,47 KB

7.jpg
Plik ściągnięto 17102 raz(y) 125,09 KB

  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 125000km Rok prod.: 2015
 
pawelr 
OBSERWATOR
pawka


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 10 Kwi 2016
Posty: 2
Skąd: Wroclaw
Wysłany: 2016-04-25, 12:11   

to ja ze swojej strony nalazlem info jak podlaczyc piny w niebieskiej wtyczce moze sie komus przyda

"Blue adapter re-directs the CAN from pins 6/14 to pins 3/11. So, the power supply and ground pins (4,5,16) are connected straight and the CAN pins (6 and 14) are re-directed to pins 3 and 11.

So...

5. Blue adapter = Female pin 6 to male pin 3 / Female pin 14 to male pin 11

According to my experience in car diagnostic this should enable MS-CAN diagnostic which is on pin 3 and 11. "
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 5000km Rok prod.: 2015
 
figarek 
ROZKRĘCA SIĘ
Miłośnik Fiatów


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 41
Skąd: Wierzbno
Wysłany: 2016-04-25, 12:18   

pawelr napisał/a:
to ja ze swojej strony nalazlem info jak podlaczyc piny w niebieskiej wtyczce moze sie komus przyda

"Blue adapter re-directs the CAN from pins 6/14 to pins 3/11. So, the power supply and ground pins (4,5,16) are connected straight and the CAN pins (6 and 14) are re-directed to pins 3 and 11.

So...

5. Blue adapter = Female pin 6 to male pin 3 / Female pin 14 to male pin 11

According to my experience in car diagnostic this should enable MS-CAN diagnostic which is on pin 3 and 11. "


Dzięki za info. Mam pozostałe dwa adaptery ale niebieski nie występuje w sprzedaży (przynajmniej ja nie namierzyłem). Może kiedyś się przyda jak będę musiał się podłączyć do tych modułów, które tego właśnie wymagają.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 125000km Rok prod.: 2015
 
astorino 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Sty 2016
Posty: 102
Wysłany: 2016-04-25, 16:21   

Pare minut temu udało mi się p owielkich bólach podłaczyć i uaktywnic SRT, wszystko lata jak należy choć 3 razy aktywowałem bo nie chciało się pojawić nawet po restarcie systemu.
Z kablem było tak że musiałem odesłac zeby przerobili go tak by MES interfejs połączył sie z autem
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
rafalmaurycy 
PRAWIE U SIEBIE
happy fiat user


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 04 Gru 2013
Posty: 110
Skąd: warszawa
Wysłany: 2016-04-26, 22:42   

Astorino.

Gdzie rezydujesz? Chciałbyś u mnie też aktywować?

Poza tym, skoro macie dostęp do modyfikacji opcji softu, to może i nad spolszczeniem dałoby się popracować. Kto wie, może i uaktywnić wybór dostawcy usługi TMC...

To może dac sporo możliwości.

Pozdrawiam.

P.S. No jasne, że nic za darmo...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 16000km Rok prod.: 2013
 
figarek 
ROZKRĘCA SIĘ
Miłośnik Fiatów


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 41
Skąd: Wierzbno
Wysłany: 2016-04-27, 01:00   

rafalmaurycy napisał/a:
Astorino.


Poza tym, skoro macie dostęp do modyfikacji opcji softu, to może i nad spolszczeniem dałoby się popracować. Kto wie, może i uaktywnić wybór dostawcy usługi TMC...

To może dac sporo możliwości.


Dostęp to dużo powiedziane - jest to jedynie dostęp do konfiguracji i to na dość wysokim poziomie (nie ingeruje się w oprogramowanie jako takie a jedynie włącza pewne ukryte opcje)

Widzę kolego, że jesteś z warszawy - mogę pomóc w temacie. Bywam w stolicy dość regularnie.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 125000km Rok prod.: 2015
 
astorino 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Sty 2016
Posty: 102
Wysłany: 2016-04-27, 13:32   

Jestem z okolic Poznania więc Figlarek bardziej pomoże, czekam teraz na kolejne możliwosci aktywacji przez interfejs, szkoda że nie ma własnie spolszxczenia czy swiatel dziennych
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
rafalmaurycy 
PRAWIE U SIEBIE
happy fiat user


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 04 Gru 2013
Posty: 110
Skąd: warszawa
Wysłany: 2016-04-27, 15:52   

Fiagrek.

Powiedz tylko gdzie i kiedy.

Pozdrawiam.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 16000km Rok prod.: 2013
 
figarek 
ROZKRĘCA SIĘ
Miłośnik Fiatów


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 05 Kwi 2016
Posty: 41
Skąd: Wierzbno
Wysłany: 2016-04-27, 16:10   

rafalmaurycy napisał/a:
Fiagrek.

Powiedz tylko gdzie i kiedy.

Pozdrawiam.


Jestem dziś ale nie mam interfejsu... Według planu powinienem być teraz w piątek ale z uwagi na pewne okoliczności nie dam rady wygospodarować czasu.
Następny możliwy termin to sobota - będę w różnych częściach stolicy więc miejsce będzie zależało od czasu - najchętniej w okolicy godzin popołudniowych bo wtedy będę luźniejszy jeśli chodzi o czas.

[ Dodano: 2016-04-27, 16:49 ]
Takie cosik znalazłem w sieci... http://www.alibaba.com/pr...1626447900.html

Ktoś to widział w realu - to chyba nie jest modyfikacja uconnecta a jedynie klon?!?

Trzeba przyznać, że wygląda ciekawie jeśli chodzi o opcje...
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 125000km Rok prod.: 2015
 
rafalmaurycy 
PRAWIE U SIEBIE
happy fiat user


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 04 Gru 2013
Posty: 110
Skąd: warszawa
Wysłany: 2016-04-30, 20:30   

Chciałem z całą serdecznością podziękować Ci za pomoc. Wszystko działa, SRT menu jest. BAAAARDZO jestem wdzięczny. Jeżeli będziesz potrzebował jakiejkolwiek pomocy, tylko daj znać. Pozdrawiam. Rafał.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 16000km Rok prod.: 2013
 
crowM 
PRAWIE U SIEBIE


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Gru 2013
Posty: 131
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-04-30, 22:00   

Witam,

A co sie stanie w przypadku kiedy zrobię downgrade żeby wgrać nowe mapy a potem upgrade? Czy srt menu przepadnie?

Pzdr.
M.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 160000km Rok prod.: 2013
 
Zigor 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sie 2015
Posty: 186
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2016-05-03, 18:29   

Dałby rad ktoś może napisać krótką instrukcje co trzeba zrobić by to mieć i co kupić? bo nie wiele rozumiem z tego co piszecie ;-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 113000km Rok prod.: 2012
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group