Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwna temperatura
Autor Wiadomość
tucz 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 315
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2015-11-28, 19:42   Dziwna temperatura

wsiadam sobie wczoraj do auta po pracy, patrzę na wyświetlacz, a tam -40 st, odpalam zapłon i błyskawicznie się zmienia na -2 st.
Mieliście tak kiedyś?

  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 20260km Rok prod.: 2014
 
Seth 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 951
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2015-11-28, 21:48   

Tak, ostatnio kilka dni temu jak mi padł akumulator przy aktualizacji map :D
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 154000km Rok prod.: 2012
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2889
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-29, 10:05   Re: dziwna temperatura

Bywa czasem (bardzo rzadko), że termometr pokazuje głupoty gdy przypadkowo pryśnie się karcherem w kierunku do chłodnicy. Zdaje się, że tam jest zlokalizowany czujnik temperatury. Jednak nie zdarza się to nigdy podczas ulewnego deszczu. Pisaliśmy o tym na forum w którymś z wątków.

Nie wiem czy to coś pomoże, ale spróbuj w ustawieniach komputera pokładowego ustawić na chwilę miarę amerykańską a następnie powróć do jednostek europejskich. Może któryś z rejestrów którejś z centralek "pogubił' się i zaczął mierzyć temperaturę w Farenheit'ach. To może być np. wynik chwilowego spadku napięcia na akumulatorze. Masz nowy samochód, który - zanim trafił do Ciebie - mógł być poddany procedurze doładowania akumulatora. Z powodu spadku napięcia mogły pojawić się jakieś stany nieustalone, przez co komputer nieprawidłowo odczytuje dane z któregoś czujników z powodu przypisania mu niewłaściwego przelicznika miary.
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 100000km Rok prod.: 2012
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 430
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2015-11-29, 20:35   

U mnie kiedyś na małym wyświetlaczu pojawił się przebieg w milach i temp. w F (a prędkość nadal była w km) , a na dużym nadal temp.była w C . Myślałem że przez przypadek zmieniłem km na mile , ale nie . Oczywiście miałem już czarne myśli , ale wszedłem w "settings" i zmieniłem metric na US i potem odwrotnie i wszystko wróciło do normy . :mrgreen:
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 77777km Rok prod.: 2013
 
Bella 
ZNAWCA
KRK NH



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2014
Posty: 400
Skąd: Kraków - Nowa Huta
  Wysłany: 2015-12-05, 20:33   

Kiedyś już wrzuciłem coś podobnego na Forum.
Lokalizacja czujnika jest kopnięta i dlatego świruje, wystarczy przejechanie kilkuset metrów lub kilkadziesiąt sekund i czujnik temperatury przechodzi do pracy. Kalibruje się długo ale to jest czasem śmieszne, znając wartości temperatur, jakie mamy przy ziemi...

W porównaniu z idealną precyzją, jaką miałem wcześniej w X-Trailu, to wiarygodność wskazań jest mierna, czasem nawet mizerna...
_________________
A D A M
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 106000km Rok prod.: 2014
 
tucz 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 315
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2015-12-06, 23:06   

nie za bardzo rozumiem jaki wpływ na takie wskazanie temperatury może mieć lokalizacja czujnika?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 20260km Rok prod.: 2014
 
wojtek_pl 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


Dołączył: 14 Lis 2013
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-07, 13:11   

tucz napisał/a:
nie za bardzo rozumiem jaki wpływ na takie wskazanie temperatury może mieć lokalizacja czujnika?

Akurat to -40C to chyba jakaś awaria...

Lokalizacja ma zasadnicze znaczenie, aby czujnik nie grzał się od chłodnicy silnika czy od słońca. Ale w związku z tym z reguły pokazuje wyższą temperaturę niż jest w rzeczywistości.
_________________
"Proszę być tolerancyjnym dla mojego braku tolerancji."
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
tucz 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 315
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2015-12-07, 13:22   

wojtek_pl napisał/a:

Lokalizacja ma zasadnicze znaczenie, aby czujnik nie grzał się od chłodnicy silnika czy od słońca. Ale w związku z tym z reguły pokazuje wyższą temperaturę niż jest w rzeczywistości.


w tą stronę to rozumiem, ale tak dużego zaniżenia nie rozumiem :)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 20260km Rok prod.: 2014
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2889
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-07, 16:59   

tucz napisał/a:

w tą stronę to rozumiem, ale tak dużego zaniżenia nie rozumiem :)

Po prostu - ten typ tak ma. Bardzo rzadko się to zdarza - u mnie nie pamiętam kiedy ostatni raz. Może w zeszłym roku?
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 100000km Rok prod.: 2012
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 430
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2015-12-07, 20:52   

A w którym miejscu znajduje ten czujnik ?

Bo we wszystkich innych Fiatach jest pod lusterkiem kierowcy .
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 77777km Rok prod.: 2013
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2889
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-12-07, 22:05   

normi napisał/a:
A w którym miejscu znajduje ten czujnik ?

Gdzieś w okolicach chłodnicy.
Nie sądzę, aby inżynierowie Fiata zdecydowali się poprawiać takie szczegóły po amerykańskich inżynierach w imię poprawności technicznej.
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 100000km Rok prod.: 2012
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1984
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-12-08, 23:12   

normi napisał/a:
A w którym miejscu znajduje ten czujnik ?

Bo we wszystkich innych Fiatach jest pod lusterkiem kierowcy .


Przed chłodnicą, przy dolnej kracie, strona kierowcy.
Zależnie od rocznika montowany albo poziomo do kraty, albo pionowo przy krawędzi kraty.

Nie wiem czemu wam świruje, u mnie wskazania nie odbiegają od tego co jest na zewnątrz. I bliskość chłodnicy nie przeszkadza mu - w korku temperatura nie rośnie.

Może problemem jest nieszczelna złączka przy czujniku? Dostaje się tam woda czy coś? Po np. agresywnym myciu karcherem?

Czujnik łatwo zobaczyć, gorzej sprawdzić tą złączkę - bez zdjęcia zderzaka lub osłon od spodu dostęp trudny.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
tucz 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 315
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-01-05, 10:48   

teraz temat powtarza się regularnie, parkuję w garażu, gdzie jest dodatnia temperatura, wsiadam do auta i pokazuje się -16, odpalam silnik i wartość zmienia się na 8 st.
Jak myslicie czy to coś ważnego i cisnąć o to ASO czy odpuścić?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 20260km Rok prod.: 2014
 
McNik 
ZNAWCA


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 657
Skąd: Katowice - Górny Śląsk
Wysłany: 2016-01-05, 16:07   

tucz napisał/a:
teraz temat powtarza się regularnie, parkuję w garażu, gdzie jest dodatnia temperatura, wsiadam do auta i pokazuje się -16, odpalam silnik i wartość zmienia się na 8 st.
Jak myslicie czy to coś ważnego i cisnąć o to ASO czy odpuścić?


Nie przejmuj się tym, też tak mam. Prawdopodobnie samochód przechowuje w pamięci ostatnią temperaturę zmierzona przed wyłączeniem silnika a rano po odpaleniu ją aktualizuje.
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
tucz 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 06 Wrz 2015
Posty: 315
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-01-05, 17:24   

McNik napisał/a:

Nie przejmuj się tym, też tak mam. Prawdopodobnie samochód przechowuje w pamięci ostatnią temperaturę zmierzona przed wyłączeniem silnika a rano po odpaleniu ją aktualizuje.


w ostatnie dni to by się nawet zgadzało i o tym samym pomyślałem, ale przy pierwszym dziwnym odczycie miałem -40, a na dworze było ponad 10 stopni :)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 20260km Rok prod.: 2014
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1984
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-01-05, 17:30   

McNik napisał/a:
tucz napisał/a:
teraz temat powtarza się regularnie, parkuję w garażu, gdzie jest dodatnia temperatura, wsiadam do auta i pokazuje się -16, odpalam silnik i wartość zmienia się na 8 st.
Jak myslicie czy to coś ważnego i cisnąć o to ASO czy odpuścić?


Nie przejmuj się tym, też tak mam. Prawdopodobnie samochód przechowuje w pamięci ostatnią temperaturę zmierzona przed wyłączeniem silnika a rano po odpaleniu ją aktualizuje.


Dokładnie jak McNik pisze - także u mnie pamięta ostatnią zapamiętaną wartość.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
Bella 
ZNAWCA
KRK NH



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 15 Maj 2014
Posty: 400
Skąd: Kraków - Nowa Huta
Wysłany: 2016-01-05, 19:43   

U mnie jest tak od zawsze - pamięć przechowuje ostatni odczyt przed wyłączeniem systemu, a potem w kilkanaście sekund zaczyna się aktualizacja pomiaru.
W porównaniu ze starym, poczciwym X-Trailem działa bardzo wolno, tam odczyt był natychmiastowy.
_________________
A D A M
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 106000km Rok prod.: 2014
 
krupier11 
ROZKRĘCA SIĘ
204KM, 495Nm


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 21 Lis 2017
Posty: 21
Wysłany: 2017-11-21, 09:37   

miałem taki problem kilka razy, mianownikiem wspólnym był wyczerpany akumulator. Temperatura jest wtedy -40 i wyświetlacz świeci na niebiesko
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 120000km Rok prod.: 2012
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group