Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mireks
2015-11-18, 11:06
Cisnienie oleju - non stop max 6.6 bar
Autor Wiadomość
nthx 
CZŁOWIEK FORUM
Eko Gaz



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 245
Wysłany: 2015-10-20, 11:04   Cisnienie oleju - non stop max 6.6 bar

Hej!

Czy podczas jazdy w aktualnej pogodzie i od razu po rozruchu, cisnienie oleju pokazywane przez komputer powinno byc non-stop maksymalne: ~6,6 bar?
Podczas jazdy ledwo spada do 5 bar przy praktycznie zatrzymaniu auta jedynie (na swiatlach)

Olej wymieniany z filtrem niedawno. Poziom oleju w normie. 5w20 purple.
Nie uzywalem ostatnio tego komputerka, ktory pokazuje cisnienie, ale jak to robilem zaraz po zakupie auta, to pamietam, ze ladnie cisnienie szlo do gory przy przyspieszaniu i spadalo w dol przy wolnych obrotach.

Czy ktos moze wiedziec o co biega? Oddalem do ASO, to zobaczymy..
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95000km Rok prod.: 2013
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 446
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-10-20, 11:58   

nie powinno tak pokazywać... miałem podobnie... pokazywało non stop 6,6 i dodatkowo zapaliła się kontrolka check engine... padł czujnik ciśnieni oleju... po wymianie czujnika wszystko wróciło do normy...

http://freemont.pl/viewto...ighlight=#15771
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
nthx 
CZŁOWIEK FORUM
Eko Gaz



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 245
Wysłany: 2015-10-20, 14:51   

zapomnialem dopisac: kontrolka sie swieci :-/
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95000km Rok prod.: 2013
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 446
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-10-20, 15:39   

czyli musisz mieć to samo co u mnie... padł czujnik ciśnienia oleju... ja najdłużej oczekiwałem na sprowadzenie nowego czujnika... całe trzy dni... wymiana trwała chyba z godzinkę...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1978
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-10-20, 18:27   

Ciekawe, bo u mnie ciśnienie oleju podaje w kilopaskalach, np 256kpa. Chyba że już przeliczacie do pisania postów :mrgreen:
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2851
Skąd: B-B
Wysłany: 2015-10-20, 19:50   

U mnie też w kpa ... chyba, że da się przełączyć jednostki, ale takich rzeczy zwykle nie przeoczam ;-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
chomic 
ZNAWCA



Dołączył: 29 Sty 2013
Posty: 379
Skąd: Smoczy Gród
Wysłany: 2015-10-20, 21:19   

Dziwnie to brzmi, ale ja mam bar.
_________________
Ale misiek śmiga.........
Brock B32 HGVP 8,5J20
Hankook Ventus evo2 SUV 245/45r20
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 80000km Rok prod.: 2013
 
nthx 
CZŁOWIEK FORUM
Eko Gaz



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 245
Wysłany: 2015-10-21, 08:34   

Mam w barach.

Po wizycie w ASO powiedziano mi, ze musza sie skonsultowac z FAP, bo nie wiedza co robic w przypadku kodu bledu: P0520

Chociaz z tej strony wynika bliskie, temu co mowicie:

Cytat:

http://www.forum.alfaholi...ody_bledow.html
P0520 - Przełącznik ciśnienia oleju silnika - usterka*
P0520 - Engine Oil Pressure Sensor/Switch Circuit Malfunction*



Skasowali blad, dzis znow kontrolka sie zapalila.
Czekam ...

Zastanawia mnie jedno: jakie urzadzenie korzysta ze wskazan czujnika? Tylko komputer pokladowy, abym mogl cieszyc oko? Czy moze jednak inne urzadzenie w silniku, ktore na podstawie falszywych wskazan np podaje/nie podaje paliwo?
Watpie w sens czujnika, ktory jedynie uzytkownikowi do wgladu sie przydaje, a nie elektronice samochodu... (moze z wyjatkiem cisnienia w oponach ;-) )
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95000km Rok prod.: 2013
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2887
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-10-21, 09:13   

Czujnik mierzy ciśnienie zbyt wysokie, ale też zbyt niskie, które jest krytyczne dla pracy i życia technicznego silnika.
Gdyby spadło ono poniżej pewnego poziomu, na EVIC-u pojawiłby się bardzo konkretny komunikat. Jaki - nie wiem lecz byłby pewnie bardziej sugestywny niż w przypadku wykrycia zbyt wysokiego ciśnienia.
Nie sądzę aby z tego powodu komputer odciął dopływ paliwa i unieruchomił samochód, bo gdyby się to miało wydarzyć podczas jazdy np. wyprzedzania, to mogłoby się to skończyć tragedią.
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 100000km Rok prod.: 2012
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 446
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-10-21, 15:03   

W moim przypadku powiedzieli, że kod błędu wskazuje czujnik ciśnienia oleju, wiec stwierdzili, że zaczną od wymiany czujnika a gdyby to nie pomogło będą się zastanawiać co to może być innego. Ponieważ pomogło nie musieli się zastanawiać. I nie musieli nawiązywać kontaktu z FAP-em...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1978
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-10-21, 16:19   

Albo czujnik uszkodzony, co raczej jest rzadkie, albo kabelek do niego nadgryziony. Nie miałeś przypadkiem wizyty pod maską gryzonia :-P , grzejącego się w ciepełku V6? ;-)

A ASO lepiej nich zlokalizuje ten czujnik, bo ewidentnie kod i opis jest jak należy - nie ma się co konsultować, chyba że nie mają pojęcia gdzie on jest zabudowany :mrgreen:

O ile pamiętam z opisu do Pentastara, czujnik ten, oprócz niewątpliwej zalety wyświetlania wartości na evicu, alarmuje o zbyt niskim lub zbyt wysokim ciśnieniu, i steruje trybem pracy pompy olejowej czy też zaworu przy niej - ciśnienie zadane do utrzymania zależy od temperatury zewnętrznej, temperatury silnika i obrotów.
Więc aby utrzymać poprawną wartość zadaną w danej chwili (czytaj smarować odpowiednio do warunków) - musi mierzyć poprawnie - inaczej pewnie jakiś tryb awaryjny się włącza.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
nthx 
CZŁOWIEK FORUM
Eko Gaz



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 245
Wysłany: 2015-10-22, 10:50   

To ASO, to Wawa na Ursynowie. Wg mnie "lewe".
Dalem im druga szanse i chyba ostatnia.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95000km Rok prod.: 2013
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 446
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-10-28, 10:32   

No i co tam w temacie ciśnienia?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
nthx 
CZŁOWIEK FORUM
Eko Gaz



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 245
Wysłany: 2015-10-30, 14:18   

Wlasnie siedze w normalnym ASO, czyli Carserwis. Pan Inzynier mnie jednak przestraszyl (zakomunikowal), to co Wam pisalem o moich podejrzeniach - ze np auto moze stanac z powodu uszkodzenia.

Wg niego to jest auto nie do jazdy z usterka. I oczywiscie dobrze gada.

Ale mnie to ASO na Ursynowie w****wilo: "Jezdzij Pan, usterka nie ma znaczenia, wszystko bedzie dobrze"

Dam znac co zdiagnozowali.


PS. Zakomunikowal, ze poniewaz instalacja gazowa jest naroslem nie od fiata, to bedzie dodatkowa oplata za jej sciagniecie przy diagnozie !!!!
Chyba w snach.

[ Dodano: 2015-11-14, 00:29 ]
Sprawa dzis zakonczona

Czujnik wymieniony. Nic wiecej. Przypadkowy pad wg serwisu. Gwarancja nowa na niego od dzis. Potwierdzone standardowym raportem z ASO

Pochwala dla Carserwis za zakonczenie sprawy. Musialem sie co prawda upomniec do
kierownictwa o zrobienie tego z gwarancji (bo za gaz chcieli extra liczyc), ale uznali roszczenia.

Pozdr.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95000km Rok prod.: 2013
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group