Rozladowal sie aku - jednak klasycznie - no problemo! |
Autor |
Wiadomość |
nthx
CZŁOWIEK FORUM Eko Gaz

FF/DJ: FREEMONT
|
Wysłany: 2015-07-08, 22:18 Rozladowal sie aku - jednak klasycznie - no problemo!
|
|
|
Wieczorem zaplanowany wyjazd na wakacje. Wsiadam do auta - zonk - 0 pradu.
Co sie stalo?
* postanowilem 2 tygodnie wczesniej jezdzic tylko rowerem
* wiec auto stalo 2 tygodnie w garazu, oprocz 1 wyjazdu do sklepu
* do tej pory nigdy nie bylo problemow z aku
* tego wieczoru, podchodze do auta - otwarte! "Skobelki" w drzwiach w pozycji "do gory". Juz czuje, ze sie aku rozladowal, bo w innym aucie, tez tak system dzialalal, gdy aku sie rozladowywalo - odblokowywalo drzwi
* oczywiscie wlaczenie stacyjki, przyciskiem/kluczykiem - zero rekacji
* po kilku minutach jakby prad sie na chwile pojawil, aby ledwo, ledwo oswietlenie wewnetrzne "połypało"
* pojawil sie na centralnym monitorku jakis komunikat po .. niemiecku
Poprosilem kolege o podjechanie i podpiecie kabli. Pare minut i auto zapalilo. Pozniej dluga przejazdzka i aku doladowane.
Co podejrzewam?
3 sprawy:
* po wejsciu do auta manetka wycieraczek byla w pozycji "wycieraczki przod: 1". One same nie dzialaja, po wylaczeniu sie auta. Pierwszy raz zapomnialem ich wylaczyc
* w bagazniku - latarka - byla przechylona w bok. Nie wlozylem jej prawidlowo 2 tyg temu i wg mnie ona rozladowala aku, bo sie swiecila, jednoczesnie ladujac. To jest druga anomalia, ktora zauwazylem
* mialem wlaczona rowniez ladowarke do telefonu 1-2A, w gniazdo zapalniczki (pomiedzy przednimi fotelami, to jest caly czas ON o ile dobrze pamietam). Telefon nie byl podpiety, ale ona ma diode dosyc duza i pewnie troche pradu biernie pobiera. To mogla byc jakas przyczyna. |
|
|
|
|
Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95000km Rok prod.: 2013
|
|
|
|
 |
ecoolerek
ROZKRĘCIŁ SIĘ

|
Wysłany: 2015-07-11, 21:34
|
|
|
ładowarka wykluczona bo odbiornik czyli telefon nie był podpięty wiec nie było mowy o braniu prądu |
|
|
|
|
Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
|
|
|
|
 |
FerdFF
CZŁOWIEK FORUM

Pomógł: 2 razy Dołączył: 19 Lip 2013 Posty: 217 Skąd: Prawie Kraków
|
Wysłany: 2015-07-13, 19:26
|
|
|
Pewnie rozpętam burzę, ale właśnie ładowarka podłączona do samego gniazdka (bez podłączenia telefonu, nawigacji itd) pobiera energię. Oczywiście zależnie od ładowarki, w mojej ładowarce od TomTom'a jest zielona dioda, świeci się nawet jak odłączę od niej urządzenie, są też serie z USB GreenHeart która po naładowaniu telefonu nie pobiera energii jak również jak telefon nie jest podpięty. W internecie krąży mnóstwo wpisów na ten temat :)
Lecz myślę, że przez 2 tygodnie ładowarka raczej nie powinna opróżnić akumulatora. Przyczyny szukałbym np w lampce od schowka ze strony pasażera, diod pod drzwiami oświetlającymi jak wysiadamy z FF'a lub tak jak wspomniał autor latarki w bagażniku.
A ładowarka mogła tylko spotęgować pobór : ) Z tego co mi wiadomo pobiera 0,12W
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 120000km Rok prod.: 2012
|
|
|
|
 |
jagruszka
ZNAWCA

Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 576 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2015-07-14, 22:17
|
|
|
FerdFF napisał/a: | Lecz myślę, że przez 2 tygodnie ładowarka raczej nie powinna opróżnić akumulatora. Przyczyny szukałbym np w lampce od schowka ze strony pasażera, diod pod drzwiami oświetlającymi jak wysiadamy z FF'a lub tak jak wspomniał autor latarki w bagażniku. |
Zdarzają się takie ładowarki co bez podłączonego do niej obciążenia, czyli w stanie jałowym potrafią pobierać 0,1A...i tak dałaby radę rozładować aku przez 2 tygodnie |
|
|
|
|
Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 116000km Rok prod.: 2013
|
|
|
|
 |
tomek
LIGA SUBUKA

Pomógł: 40 razy Dołączył: 03 Paź 2012 Posty: 2021 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-07-14, 22:37
|
|
|
jagruszka napisał/a: | FerdFF napisał/a: | Lecz myślę, że przez 2 tygodnie ładowarka raczej nie powinna opróżnić akumulatora. Przyczyny szukałbym np w lampce od schowka ze strony pasażera, diod pod drzwiami oświetlającymi jak wysiadamy z FF'a lub tak jak wspomniał autor latarki w bagażniku. |
Zdarzają się takie ładowarki co bez podłączonego do niej obciążenia, czyli w stanie jałowym potrafią pobierać 0,1A...i tak dałaby radę rozładować aku przez 2 tygodnie |
Zgadza się, tylko że wszystkie gniazda w naszym Fiacie są odłączane automatycznie z pod napięcia, więc żadna z ładowarek nie ma prawa wtedy być pod napięciem (i pobierać prąd z aku). Ciekawe jak jest z ładowarką latareczki z bagażnika
Ja mam włączoną non-stop ładowarkę do rejestratora jazdy, auto stało czasami ponad tydzień i ani grama gorzej nie zapalało |
_________________ pozdr.
Tomek |
|
|
|
|
Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 160000km Rok prod.: 2013
|
|
|
|
 |
wojtek_pl
ROZKRĘCIŁ SIĘ

|
Wysłany: 2015-07-15, 07:43
|
|
|
Oh, boy... Jeżeli sukcesem jest gdy po tygodniu stania auto odpala to co ja mam powiedzieć jak zostawiłem Dustera na 3 tygodnie i odpalił bez problemu przy -20C bo akurat taka zima się trafiła ? Jestę bogię czy co ?! |
_________________ "Proszę być tolerancyjnym dla mojego braku tolerancji." |
|
|
|
|
Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
|
|
|
|
 |
subuk
LIGA SUBUKA

Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Wrz 2012 Posty: 2851 Skąd: B-B
|
Wysłany: 2015-07-15, 07:55
|
|
|
Przede wszystkim nie powinieneś mówić, a otworzyć maskę i dać temu małemu Rumunowi, który ogrzewa aku swoim ciałem snickersa |
|
|
|
|
Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
|
|
|
|
 |
tomek
LIGA SUBUKA

Pomógł: 40 razy Dołączył: 03 Paź 2012 Posty: 2021 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2015-07-15, 08:03
|
|
|
wojtek_pl napisał/a: | Oh, boy... Jeżeli sukcesem jest gdy po tygodniu stania auto odpala to co ja mam powiedzieć jak zostawiłem Dustera na 3 tygodnie i odpalił bez problemu przy -20C bo akurat taka zima się trafiła ? Jestę bogię czy co ?! |
No przecież piszę, że właśnie nie ma z tym problemu. Przynajmniej w moim egzemplarzu Freemonta
[ Dodano: 2015-07-15, 09:03 ]
subuk napisał/a: | Przede wszystkim nie powinieneś mówić, a otworzyć maskę i dać temu małemu Rumunowi, który ogrzewa aku swoim ciałem snickersa |
|
_________________ pozdr.
Tomek |
|
|
|
|
Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 160000km Rok prod.: 2013
|
|
|
|
 |
McNik
ZNAWCA

Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sie 2012 Posty: 657 Skąd: Katowice - Górny Śląsk
|
Wysłany: 2015-07-15, 12:53
|
|
|
wojtek_pl napisał/a: | Jestę bogię czy co ?! |
Mogłbyś to napisać po polsku? |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
legion12
CZŁOWIEK FORUM

|
Wysłany: 2015-07-16, 04:40
|
|
|
Môj stoi cal miesiac jak jestem w pracy i też nie ma problemu |
_________________ Gloria Victis |
|
|
|
|
Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100300km Rok prod.: 2013
|
|
|
|
 |
wojtek_pl
ROZKRĘCIŁ SIĘ

|
Wysłany: 2015-07-16, 07:17
|
|
|
McNik napisał/a: | wojtek_pl napisał/a: | Jestę bogię czy co ?! |
Mogłbyś to napisać po polsku? | Ale po co ?    
subuk napisał/a: | Przede wszystkim nie powinieneś mówić, a otworzyć maskę i dać temu małemu Rumunowi, który ogrzewa aku swoim ciałem snickersa | Dostał Twixa. Teraz mam akumulator podwójnie gorący.  |
_________________ "Proszę być tolerancyjnym dla mojego braku tolerancji." |
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
|