Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozladowal sie aku - jednak klasycznie - no problemo!
Autor Wiadomość
nthx 
CZŁOWIEK FORUM
Eko Gaz



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 245
Wysłany: 2015-07-08, 22:18   Rozladowal sie aku - jednak klasycznie - no problemo!

Wieczorem zaplanowany wyjazd na wakacje. Wsiadam do auta - zonk - 0 pradu.

Co sie stalo?

* postanowilem 2 tygodnie wczesniej jezdzic tylko rowerem ;-)
* wiec auto stalo 2 tygodnie w garazu, oprocz 1 wyjazdu do sklepu
* do tej pory nigdy nie bylo problemow z aku
* tego wieczoru, podchodze do auta - otwarte! "Skobelki" w drzwiach w pozycji "do gory". Juz czuje, ze sie aku rozladowal, bo w innym aucie, tez tak system dzialalal, gdy aku sie rozladowywalo - odblokowywalo drzwi
* oczywiscie wlaczenie stacyjki, przyciskiem/kluczykiem - zero rekacji
* po kilku minutach jakby prad sie na chwile pojawil, aby ledwo, ledwo oswietlenie wewnetrzne "połypało"
* pojawil sie na centralnym monitorku jakis komunikat po .. niemiecku ;-)

Poprosilem kolege o podjechanie i podpiecie kabli. Pare minut i auto zapalilo. Pozniej dluga przejazdzka i aku doladowane.

Co podejrzewam?
3 sprawy:
* po wejsciu do auta manetka wycieraczek byla w pozycji "wycieraczki przod: 1". One same nie dzialaja, po wylaczeniu sie auta. Pierwszy raz zapomnialem ich wylaczyc
* w bagazniku - latarka - byla przechylona w bok. Nie wlozylem jej prawidlowo 2 tyg temu i wg mnie ona rozladowala aku, bo sie swiecila, jednoczesnie ladujac. To jest druga anomalia, ktora zauwazylem
* mialem wlaczona rowniez ladowarke do telefonu 1-2A, w gniazdo zapalniczki (pomiedzy przednimi fotelami, to jest caly czas ON o ile dobrze pamietam). Telefon nie byl podpiety, ale ona ma diode dosyc duza i pewnie troche pradu biernie pobiera. To mogla byc jakas przyczyna.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95000km Rok prod.: 2013
 
ecoolerek 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


Dołączył: 14 Cze 2015
Posty: 50
Wysłany: 2015-07-11, 21:34   

ładowarka wykluczona bo odbiornik czyli telefon nie był podpięty wiec nie było mowy o braniu prądu
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
FerdFF 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 19 Lip 2013
Posty: 206
Skąd: Prawie Kraków
Wysłany: 2015-07-13, 19:26   

Pewnie rozpętam burzę, ale właśnie ładowarka podłączona do samego gniazdka (bez podłączenia telefonu, nawigacji itd) pobiera energię. Oczywiście zależnie od ładowarki, w mojej ładowarce od TomTom'a jest zielona dioda, świeci się nawet jak odłączę od niej urządzenie, są też serie z USB GreenHeart która po naładowaniu telefonu nie pobiera energii jak również jak telefon nie jest podpięty. W internecie krąży mnóstwo wpisów na ten temat :)

Lecz myślę, że przez 2 tygodnie ładowarka raczej nie powinna opróżnić akumulatora. Przyczyny szukałbym np w lampce od schowka ze strony pasażera, diod pod drzwiami oświetlającymi jak wysiadamy z FF'a lub tak jak wspomniał autor latarki w bagażniku.

A ładowarka mogła tylko spotęgować pobór : ) Z tego co mi wiadomo pobiera 0,12W


Pozdrawiam :-D
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 120000km Rok prod.: 2012
 
jagruszka 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 574
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-07-14, 22:17   

FerdFF napisał/a:
Lecz myślę, że przez 2 tygodnie ładowarka raczej nie powinna opróżnić akumulatora. Przyczyny szukałbym np w lampce od schowka ze strony pasażera, diod pod drzwiami oświetlającymi jak wysiadamy z FF'a lub tak jak wspomniał autor latarki w bagażniku.

Zdarzają się takie ładowarki co bez podłączonego do niej obciążenia, czyli w stanie jałowym potrafią pobierać 0,1A...i tak dałaby radę rozładować aku przez 2 tygodnie
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 116000km Rok prod.: 2013
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1984
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-07-14, 22:37   

jagruszka napisał/a:
FerdFF napisał/a:
Lecz myślę, że przez 2 tygodnie ładowarka raczej nie powinna opróżnić akumulatora. Przyczyny szukałbym np w lampce od schowka ze strony pasażera, diod pod drzwiami oświetlającymi jak wysiadamy z FF'a lub tak jak wspomniał autor latarki w bagażniku.

Zdarzają się takie ładowarki co bez podłączonego do niej obciążenia, czyli w stanie jałowym potrafią pobierać 0,1A...i tak dałaby radę rozładować aku przez 2 tygodnie


Zgadza się, tylko że wszystkie gniazda w naszym Fiacie są odłączane automatycznie z pod napięcia, więc żadna z ładowarek nie ma prawa wtedy być pod napięciem (i pobierać prąd z aku). Ciekawe jak jest z ładowarką latareczki z bagażnika :roll:

Ja mam włączoną non-stop ładowarkę do rejestratora jazdy, auto stało czasami ponad tydzień i ani grama gorzej nie zapalało ;-)
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
wojtek_pl 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


Dołączył: 14 Lis 2013
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-15, 07:43   

Oh, boy... Jeżeli sukcesem jest gdy po tygodniu stania auto odpala to co ja mam powiedzieć jak zostawiłem Dustera na 3 tygodnie i odpalił bez problemu przy -20C bo akurat taka zima się trafiła ? Jestę bogię czy co ?! :lol: :lol:
_________________
"Proszę być tolerancyjnym dla mojego braku tolerancji."
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2851
Skąd: B-B
Wysłany: 2015-07-15, 07:55   

Przede wszystkim nie powinieneś mówić, a otworzyć maskę i dać temu małemu Rumunowi, który ogrzewa aku swoim ciałem snickersa :mrgreen:
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1984
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-07-15, 08:03   

wojtek_pl napisał/a:
Oh, boy... Jeżeli sukcesem jest gdy po tygodniu stania auto odpala to co ja mam powiedzieć jak zostawiłem Dustera na 3 tygodnie i odpalił bez problemu przy -20C bo akurat taka zima się trafiła ? Jestę bogię czy co ?! :lol: :lol:


No przecież piszę, że właśnie nie ma z tym problemu. Przynajmniej w moim egzemplarzu Freemonta :mrgreen:

[ Dodano: 2015-07-15, 09:03 ]
subuk napisał/a:
Przede wszystkim nie powinieneś mówić, a otworzyć maskę i dać temu małemu Rumunowi, który ogrzewa aku swoim ciałem snickersa :mrgreen:


:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
McNik 
ZNAWCA


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 18 Sie 2012
Posty: 657
Skąd: Katowice - Górny Śląsk
Wysłany: 2015-07-15, 12:53   

wojtek_pl napisał/a:
Jestę bogię czy co ?! :lol: :lol:


Mogłbyś to napisać po polsku?
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
legion12 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 163
Skąd: Kębłowo k/Wejherowa
Wysłany: 2015-07-16, 04:40   

Môj stoi cal miesiac jak jestem w pracy i też nie ma problemu
_________________
Gloria Victis
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100300km Rok prod.: 2013
 
wojtek_pl 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


Dołączył: 14 Lis 2013
Posty: 92
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-07-16, 07:17   

McNik napisał/a:
wojtek_pl napisał/a:
Jestę bogię czy co ?! :lol: :lol:


Mogłbyś to napisać po polsku?
Ale po co ?

subuk napisał/a:
Przede wszystkim nie powinieneś mówić, a otworzyć maskę i dać temu małemu Rumunowi, który ogrzewa aku swoim ciałem snickersa :mrgreen:
Dostał Twixa. Teraz mam akumulator podwójnie gorący.
_________________
"Proszę być tolerancyjnym dla mojego braku tolerancji."
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group