Wymiana olejów w napędach

Opinie i spostrzeżenia

Moderatorzy: pająk, awanturnik, mireks

verbea

ZNAWCA
Posty: 449
https://32.phpbb3styles.net
Rejestracja: 13 lis 2014, 9:33
Miejsce zamieszkania: Płock
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2009
Przebieg: 175000

Post autor: verbea » 16 lis 2016, 19:42

A czy Fiat daje gwarancję 200tys kilometrów do wymiany oleju w skrzyni? I jakim cudem ta sama skrzynia w chryser pacifica ma interwal 50000km a w FF ma prawie 200tys. ? O interwale oleju silnikowego a tym bardziej o rodzaju tego oleju nie wspomnę. Ja bym nigdy nie nalał tego co Fiat zaleca.
P.S i jak tu kupić salonowe serwisowane auto skoro jest one zajeżdżone przez zbyt późną wymianę oleju?
Fuck Fuel Economy

Pinio

CZŁOWIEK FORUM
Posty: 209
Rejestracja: 16 gru 2015, 12:57
Miejsce zamieszkania: Lublin
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 140000

Post autor: Pinio » 16 lis 2016, 22:51

No właśnie o to chodzi że mi też się włosy zjeżyły na głowie jak usłyszałem te brednie. Tylko się dzielę tym co mi zakomunikowano. Jasne jest że producenci żeby uatrakcyjnić ofertę piszą o tym że olej np. w silniku Renault 1.9 dCi zmienia się co 30 tyś. Ja w swoim silniku zmieniałem zawsze co 15 dzięki czemu mam przejechane 266 tyś i nigdy nie miałem z nim problemów. A jak się posłucha tych co zmieniają zgodnie z zaleceniami z serwisu to mają same problemy. Jana sprawa ... Ciekawostką jest też że moje auto sprowadziłem z Belgi i tam dla silnika Dci interwał był 15 tyś ... a przecież to identyczny silnik.

Wiadomo - zdrowy rozsądek górą, no i FO 8-)

legion12

CZŁOWIEK FORUM
Posty: 170
Rejestracja: 16 sie 2013, 16:55
Miejsce zamieszkania: Kębłowo k/Wejherowa
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 100300

Post autor: legion12 » 07 gru 2016, 22:53

Ja jak wymieniałem olej w silniku w Aso oczywiscie zapytałem o wymianę oleju w skrzyni i napędach i usłyszałem ,że nie trzeba bo są bezobsługowe.to jest conajmniej dziwne
Gloria Victis

bg.gorniak

ZNAWCA
Posty: 950
Rejestracja: 09 lut 2014, 20:09
Miejsce zamieszkania: Lublin
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Przebieg: 0

Post autor: bg.gorniak » 08 gru 2016, 9:55

Ja również usłyszałem w ASO,że wymiana oleju w skrzyni jest po około 200 tys km :roll: .Oczywiście jest to bzdura.Mam inne doświadczenia tylko po co karmią tą informacja :?: klientów i posiadacz aut.Pozdrawiam DG
bg.gorniak

Seth

ZNAWCA
Posty: 951
Rejestracja: 22 lis 2012, 21:32
Miejsce zamieszkania: Zachodniopomorskie
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 154000

Post autor: Seth » 09 gru 2016, 20:12

Bo po co wymieniać olej - lepiej będzie jak się zepsuje skrzynia i ją całą trzeba będzie wymienić... o, to jest dopiero interes! Ale oczywiście tylko dla ASO...

kaacka

ZNAWCA
Posty: 284
Rejestracja: 27 sie 2016, 20:45
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 0

Post autor: kaacka » 01 mar 2017, 22:19

olej w skrzyni wymieniłem po przebiegu + - 50 kkm - niestety nie pomogło na szarpanie. łudziłem sie tylko że coś to da...
za to jak w styczniu zaczęły szaleć alarmy awd - ustało po wymianie olei w obu napędach. przy przebiegu 67 kkm.
no więc kto odwazy sie czekac do 200 kkm ?? :mrgreen:

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Posty: 2917
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:39
Miejsce zamieszkania: Józefosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 114114

Post autor: maq » 06 cze 2017, 13:30

A pamiętasz ile Ci wlali oleju?
U mnie po tej operacji jest znaczna poprawa pracy napędu, z tym że mój mechanik twierdzi, że weszło tylko 4 litry :)

kaacka

ZNAWCA
Posty: 284
Rejestracja: 27 sie 2016, 20:45
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 0

Post autor: kaacka » 06 cze 2017, 15:35

nie mam oleju na fakturze - mowili tylko ze zadnych niespodzianek nie bylo. poprawy niestety tez nie...
dla eksperymentu oddam przy nastepnym serwisie skrzyni do kogos innego. zobaczymy.....
a szarpanie to mam wrazenie mam ze ustepuje / albo jest mniejsze kiedy olej ma temperature ponizej 70 stC. moze wstawic tam wieksza chlodnice ??

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Posty: 2917
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:39
Miejsce zamieszkania: Józefosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 114114

Post autor: maq » 06 cze 2017, 15:38

Ja muszę to szybko sprawdzić, żeby nie mieć kłopotu ze skrzynią, jeżeli jest go za mało. W sobotę jadę z półtonową przyczepą na Mazury.
Śmieję się pod nosem, że skrzynia teraz działa doskonale może dlatego, że mam niewystarczająco smarowidła :)

kaacka

ZNAWCA
Posty: 284
Rejestracja: 27 sie 2016, 20:45
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 0

Post autor: kaacka » 06 cze 2017, 21:05

sprawdzalem i mialem tak
- olej do skrzyni MOPAR ATF +4 /6 L
- olej do napędów przód/tył SEVERE GEAR 75W-90 Synthetic EP Lubricant
(SVGQT) /2 L

zostalo mi jedno niepelne opakowanie atf+4 wiec do skrzyni musialo wpasc ponad 5L....

p.s. jak chcesz sprawdzic poziom oleju bez wymiany - bagnetem i ew dolac - na youtubie widzialem kiedys manuala "zrob-to-sam". jeden haczyk - poziom oleju zalezy dosc mocno od temperatury....

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2146
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 180000

Post autor: tomek » 06 cze 2017, 22:45

maq pisze:Ja muszę to szybko sprawdzić, żeby nie mieć kłopotu ze skrzynią, jeżeli jest go za mało. W sobotę jadę z półtonową przyczepą na Mazury.
Śmieję się pod nosem, że skrzynia teraz działa doskonale może dlatego, że mam niewystarczająco smarowidła :)
Poziom możesz mieć dobry, zależy ile się wylało podczas wymiany.
W każdym razie kieruj się tabelą zależności temperatura-poziom, załączoną przez Verbe-a
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Posty: 2917
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:39
Miejsce zamieszkania: Józefosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 114114

Post autor: maq » 07 cze 2017, 8:23

Diabli teraz wiedzą. Należałoby jechać do serwisu, który ma miarkę :)

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Posty: 2917
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:39
Miejsce zamieszkania: Józefosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 114114

Post autor: maq » 07 cze 2017, 14:08

Wyszedłem na głupka ;)
Kolega posiada miarki i komputery. Wie doskonale, jaki ma być poziom na zimnej i ciepłej skrzyni. Mam teraz ksywkę "Google" ;)

Pinio

CZŁOWIEK FORUM
Posty: 209
Rejestracja: 16 gru 2015, 12:57
Miejsce zamieszkania: Lublin
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 140000

Post autor: Pinio » 07 cze 2017, 14:17

Spoko, zawsze mogłeś mieć gorszą "ksywkę" ;-)

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Posty: 2917
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:39
Miejsce zamieszkania: Józefosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 114114

Post autor: maq » 07 lip 2017, 10:06

Zadzwoniłem dzisiaj do serwisu skrzyń automatycznych SAMKO. Powiedziałem o co chodzi i mnie poinformowano, że sprawdzenie poziomu kosztuje 90 zł. Na wiadomość, że wlano do mnie nieco ponad 4 l oleju podczas wymiany, stwierdzono że jest to ilość prawidłowa. Mogą dolać, ale może wtedy wywalać odpowietrznikiem. Pierniczę zatem, nie drążę tematu. Samochód jeździ pięknie, biegi zmienia niezauważalnie, na autostradach bzykam wszystko co się rusza :)

Awatar użytkownika
jagruszka

ZNAWCA
Posty: 580
Rejestracja: 15 wrz 2013, 22:48
Miejsce zamieszkania: Kalisz
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 116000

Post autor: jagruszka » 07 lip 2017, 22:33

maq pisze:Zadzwoniłem dzisiaj do serwisu skrzyń automatycznych SAMKO. Powiedziałem o co chodzi i mnie poinformowano, że sprawdzenie poziomu kosztuje 90 zł. Na wiadomość, że wlano do mnie nieco ponad 4 l oleju podczas wymiany, stwierdzono że jest to ilość prawidłowa. Mogą dolać, ale może wtedy wywalać odpowietrznikiem. Pierniczę zatem, nie drążę tematu. Samochód jeździ pięknie, biegi zmienia niezauważalnie, na autostradach bzykam wszystko co się rusza :)
To trzeba na Ciebie uważać :mrgreen:

kaacka

ZNAWCA
Posty: 284
Rejestracja: 27 sie 2016, 20:45
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 0

Post autor: kaacka » 07 lip 2017, 23:21

to bzykanie to w trakcie jazdy :shock: :?:

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Posty: 2917
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:39
Miejsce zamieszkania: Józefosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 114114

Post autor: maq » 08 lip 2017, 10:21

No nie mów, że nie próbowałeś :shock:

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Posty: 2917
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:39
Miejsce zamieszkania: Józefosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 114114

Post autor: maq » 17 sie 2017, 16:45

A tyle oleju nasz mechanik spuszcza ze skrzyni Freemonta ;)
U mnie do tej pory pracuje doskonale.
Załączniki
IMG_6946.JPG
IMG_6946.JPG (56.26 KiB) Przejrzano 8970 razy

adam.ch1991

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 12
Rejestracja: 29 lip 2017, 17:58
Miejsce zamieszkania: Warszawa
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 72000

Post autor: adam.ch1991 » 06 paź 2017, 10:37

Hej,

wiem, że ponawiam pytanie ale chcę się upewnić co do olei. Zamawiam:

http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-prz ... 1495684014 do skrzyni 6L

http://www.petrostar.pl/oleje/oleje-prz ... 1126614302 do napędów 2L

Mam 75kkm więc chyba najwyższa pora. Wystarczą takie ilości?

Awatar użytkownika
tomek

LIGA SUBUKA
Posty: 2146
Rejestracja: 03 paź 2012, 10:38
Miejsce zamieszkania: Kraków
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2013
Przebieg: 180000

Post autor: tomek » 06 paź 2017, 10:59

Tak.
pozdr.
Tomek

FF, 3.6 V6 Pentastar, AWD Lounge

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Posty: 2917
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:39
Miejsce zamieszkania: Józefosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 114114

Post autor: maq » 06 paź 2017, 11:00

Sam będziesz robił?

adam.ch1991

ROZKRĘCA SIĘ
Posty: 12
Rejestracja: 29 lip 2017, 17:58
Miejsce zamieszkania: Warszawa
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 72000

Post autor: adam.ch1991 » 06 paź 2017, 14:00

znajomy ma warsztat i ma mi wymienić. Poprzednie samochody u niego robiłem więc jakieś zaufanie mam. Jeszcze będąc w sklepie Pan polecił mi:
http://www.perpetto.pl/kategorie/oleje/ ... p809831701
Czy ten też jest ok? sprawdzał ktoś? Jeżeli mopar najlepszy to zostaję przy moparze.

Może ma ktoś sprawdzone źródło do zakupu filtra?

Korzystał może ktoś z usług SAMKO na połczyńskiej 112 w Warszawie. Macie jakieś opinie? Za wymianę oleju skrzyni biegów krzykneli 400zł brutto???!!!??? Dodam, że z materiałem i robocizną :shock:

Z góry dzięki za opinie.

Plonek48

ROZKRĘCIŁ SIĘ
Posty: 51
Rejestracja: 23 lut 2018, 22:07
Miejsce zamieszkania: Mikołów/Bełk
Model: FREEMONT
Silnik: 2.0 MJ 170 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2012
Przebieg: 223000

Post autor: Plonek48 » 23 lut 2018, 23:10

Witam wszystkich jestem szczęśliwym posiadaczem freemonta od środy.chciałbym w nim wymienić właśnie olej skrzyni biegów doczytałem że Mopar ATF+4 będzie dobry ale czy może ktoś podesłać jaki filtr do skrzyni zastosować bo tego akurat nie potrafiłem znaleźć

Awatar użytkownika
maq

LIGA SUBUKA
Posty: 2917
Rejestracja: 08 paź 2015, 19:39
Miejsce zamieszkania: Józefosław
Model: FREEMONT
Silnik: 3.6 280 KM
Skrzynia biegów: AUTOMAT
Rok produkcji: 2014
Przebieg: 114114

Post autor: maq » 23 lut 2018, 23:14

Dzisiaj wymieniłem olej w tylnym moście. Zadane 75W140. Ciekawie natomiast wyglądał korek po przebiegu 85k. Zostaje mi jeszcze przód, ale z tym to dopiero kupa roboty.
Załączniki
C109CEBB-6E0C-48D6-8230-65881FE1C513.jpeg
C109CEBB-6E0C-48D6-8230-65881FE1C513.jpeg (69.11 KiB) Przejrzano 7791 razy

ODPOWIEDZ