Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Change oil due przy 6000???
Autor Wiadomość
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 446
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-01-19, 09:32   Change oil due przy 6000???

Przedwczoraj przy przebiegu 6400 wyświetlił się powyższy komunikat. Olej na bagnecie mam czysty, auto jeździ od września. Wymieniać, czy czekać do 12 tys.?

Przy okazji po drodze wyskoczył błąd ciśnienia oleju. Półtora tygodnia temu tuż po odpaleniu samochodu zapaliła mi się kontrolka check engine, która nie zgasła po kilkurazowym uruchomieniu i jeździe. Auto jeździło poprawnie. Następnego dnia pojechałem do serwisu. Nie mieli wolnego warsztatu, ale podpięli komputer. Wyszło, że komputer dostał jakieś pojedyncze komunikaty o spadku ciśnienie, ale obecnie jest ok. Skasowali błąd z zaleceniem pojawienia się gdyby wystąpił ponownie. Nie wystąpił. Taka zagadka...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2851
Skąd: B-B
Wysłany: 2015-01-19, 09:38   

Przy 6400 ... to musisz mieć ciężką nogę :mrgreen:
Ciężko jednoznacznie określić, czy faktycznie to przez Twój styl jazdy, czy to jakaś fanaberia "systemu". Wcześniejsza wymiana jeszcze nikomu nie zaszkodziła ... :roll:
A wymieniałeś już olej wcześniej - "po dotarciu" ?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 446
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-01-19, 11:13   

Oleju nie wymieniałem. Ciężkiej nogi raczej nie mam. Im jestem starszy (chociaż nie stary) tym coraz bardziej jeżdżę emerycko. Sporadycznie żeby poczuć frajdę posiadania takiego silnika zdarza mi się ruszyć ostrzej, albo w razie potrzeby depnąć przy wyprzedzaniu, więc styl jazdy raczej odpada.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
kruko81 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 28 Lut 2014
Posty: 93
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-01-19, 11:33   

Miałem podobny przypadek - ten komunikat pojawia się też po ok roku od momentu produkcji samochodu. U mnie to było całkiem szybko gdyż kupowałem auto z stocka (które przed zakupem stało z 3-4mc). Olej wymieniłem, był czysty.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 59000km
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2851
Skąd: B-B
Wysłany: 2015-01-19, 11:56   

A filtr się nie świecił od opiłków ? ;-) U mnie było tego trochę przy pierwszej wymianie.
phrenic Skasuj sobie komunikat i jeździj dalej :-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 446
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-01-19, 12:27   

też o tym pomyślałem... moje auto było pierwszy raz rejestrowane we wrześniu miało wydaną kartę pojazdu 31.12.2013 i przysłowiowy rok upłynął więc może stąd ten komunikat.

Skasuj czyli jedź do serwisu, czy jest jakaś inna opcja ;)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2851
Skąd: B-B
Wysłany: 2015-01-19, 12:35   

Jest opcja "szukaj" na forum :mrgreen:

Robię to po raz ostatni ...

https://www.youtube.com/watch?v=xtj9QorZT-k
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 446
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2015-01-19, 14:12   

Po raz ostatni zatem dziękuję. Komunikat skasowany :mrgreen:

[ Dodano: 2015-01-30, 17:24 ]
kilka dni temu ponownie zapaliło się check engine.. przy czym teraz cały czas wskaźnik ciśnienie oleju, niezależnie od obrotów silnika pokazywał 6,6 bara... auto poszło do serwisu, czeka na nowy czujnik oleju... testuję w zastępstwie alfa romeo :mrgreen:
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
Wojtek7502 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 30 Lip 2015
Posty: 63
Wysłany: 2015-12-17, 17:32   

subuk napisał/a:
Jest opcja "szukaj" na forum :mrgreen:

Robię to po raz ostatni ...

https://www.youtube.com/watch?v=xtj9QorZT-k

Ciskam i ciskam ,a komunikat nie znika.Olej wymieniony....?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 46000km
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group