Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problemy nowicjusza
Autor Wiadomość
el_guapo 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 03 Cze 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-05, 08:36   Problemy nowicjusza

Przy testowaniu samochodu przed zakupem, właściciel demonstrował m.in. nawigację w stacji 8.4cala.

Wczoraj już po sfinalizowaniu transakcji odkryłem:
- brak ikony "navi" (nie ma też karty SD w czytniku pod ekranem - powinna być?)
oraz
- problem z książką telefoniczną po sparowaniu telefonu.

Telefon się sparował, z komunikatów wyczytałem że "zgrał" książkę telefoniczną, ale ta dostępna przez Uconnecta nie ma żadnych wpisów, a jeżeli dodaje kontakt przez "ulubione", to widać tylko numer a nie nazwę kontaktu - bez sensu.
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
Orson 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Maj 2018
Posty: 75
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2019-06-05, 13:22   

Możesz zrobić zdjęcie panelu? Dziwna sprawa, bo nawet jak nie są wgrane mapy, to ikonka powinna być. Poza tym jakoś wcześniej wchodził w nawigację. Karta niekoniecznie musi być. Mapy przeważnie są instalowane w pamięci.

Jeśli chodzi o książkę, to może po prostu zależy to do modelu telefonu?
_________________
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 145950km Rok prod.: 2013
 
el_guapo 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 03 Cze 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-05, 13:55   

Orson napisał/a:
Możesz zrobić zdjęcie panelu? Dziwna sprawa, bo nawet jak nie są wgrane mapy, to ikonka powinna być. Poza tym jakoś wcześniej wchodził w nawigację. Karta niekoniecznie musi być. Mapy przeważnie są instalowane w pamięci.


A jest możliwość, żeby była stacja 8.4cala i nie było nawi?
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
Orson 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 01 Maj 2018
Posty: 75
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2019-06-05, 14:05   

Szczerze przyznam, że nie wiem czy są wersje bez nawigacji. Ale sam napisałeś w pierwszym poście, że poprzedni właściciel demonstrował Ci nawigację przed zakupem.
_________________
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 145950km Rok prod.: 2013
 
el_guapo 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 03 Cze 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-05, 15:29   

Orson napisał/a:
Szczerze przyznam, że nie wiem czy są wersje bez nawigacji. Ale sam napisałeś w pierwszym poście, że poprzedni właściciel demonstrował Ci nawigację przed zakupem.


"Demonstrował" to za dużo powiedziane - podczas jazdy próbnej "kątem oka" zobaczyłem na ekranie mapę. Teraz nie ma "ikony" nawigacji. Gdzieś przeczytałem, że były uConnecty 8.4cala bez navi no i niestety chyba mi się taki trafił - szczerze to nie spodziewałem się, że w takim kombajnie może nie być nawi, to jakaś farsa.

Pytanie, czy to tylko kwestia odblokowania, czy brakuje jakiegoś hardware'u, np.: anteny GPS.
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 487
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2019-06-05, 21:42   

el_guapo napisał/a:
Orson napisał/a:
Możesz zrobić zdjęcie panelu? Dziwna sprawa, bo nawet jak nie są wgrane mapy, to ikonka powinna być. Poza tym jakoś wcześniej wchodził w nawigację. Karta niekoniecznie musi być. Mapy przeważnie są instalowane w pamięci.


A jest możliwość, żeby była stacja 8.4cala i nie było nawi?


Była opcja z dużym ekranem bez navi.

Nadal w Jeepie jest opcja z i bez navi.
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 88888km Rok prod.: 2013
 
JohnyB 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Lis 2017
Posty: 6
Wysłany: 2019-06-06, 09:38   

Nie wiem jak często tak jest w przypadku z Freemontem, ale z przypadku Dodge Journey większa część uconnect 8.4 nie ma nawigacji. Lub zmienili ciebie radio lub ukradłi modul nawi.
Nie jestem pewien czy w drugim przypadku ikona znika sie.


el_guapo napisał/a:
Orson napisał/a:
Szczerze przyznam, że nie wiem czy są wersje bez nawigacji. Ale sam napisałeś w pierwszym poście, że poprzedni właściciel demonstrował Ci nawigację przed zakupem.


"Demonstrował" to za dużo powiedziane - podczas jazdy próbnej "kątem oka" zobaczyłem na ekranie mapę. Teraz nie ma "ikony" nawigacji. Gdzieś przeczytałem, że były uConnecty 8.4cala bez navi no i niestety chyba mi się taki trafił - szczerze to nie spodziewałem się, że w takim kombajnie może nie być nawi, to jakaś farsa.

Pytanie, czy to tylko kwestia odblokowania, czy brakuje jakiegoś hardware'u, np.: anteny GPS.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2827
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2019-06-06, 09:50   

Ja bym wcale nie płakał z powodu braku nawigacji. Chyba, że ktoś jeździ za granicę, wtedy nie pożera danych, a nasze korzystają wtedy informacji drogowych (w Polsce to nie działa).
Nawigacje w telefonach z natężeniem ruchu są niezastąpione. Przyznam, że fabryczne mapy, beż tego systemu jakoś nie mają sensu.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 101101km Rok prod.: 2014
 
el_guapo 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 03 Cze 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-06, 11:38   

maq napisał/a:
Ja bym wcale nie płakał z powodu braku nawigacji.


Lepiej jednak mieć niż nie mieć - wydawało mi się że instalując taki kombajn z ekranem 8.4 cała jego podstawową funkcją będzie nawigacja a tu zonk.

Podpowiedzcie jeszcze jak włączyć ryglowanie zamków po ruszenia z miejsca, też nie widzę tej opcji w menu.
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
Dodge 
ZNAWCA
Dodge


FF/DJ: JOURNEY
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 290
Skąd: Tomaszów Lubelski
Wysłany: 2019-06-06, 14:48   

Nie ma tej opcji w ustawieniach, ja dezaktywowałem w serwisie
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 80000km Rok prod.: 2013
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 44 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 2076
Skąd: Kraków
Wysłany: 2019-06-06, 19:51   

Jest, od którejś wersji softu. U mnie po którejś aktualizacji się pojawiła to opcja.

Dodge napisał/a:
Nie ma tej opcji w ustawieniach, ja dezaktywowałem w serwisie
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 170000km Rok prod.: 2013
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 487
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2019-06-06, 21:48   

W starszych softach , chyba przed `14 rokiem nie ma w menu takiej opcji (autolock), jak również nie ma możliwości wpisywania adresów podczas jazdy. :-(
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 88888km Rok prod.: 2013
 
el_guapo 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 03 Cze 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-12, 09:39   

normi napisał/a:
W starszych softach , chyba przed `14 rokiem nie ma w menu takiej opcji (autolock), jak również nie ma możliwości wpisywania adresów podczas jazdy. :-(


Mówicie o sofcie uConnecta, czy body computer'a?
Wczoraj zaktualizowałem soft uConnecta na bazie instrukcji od producenta i z jego plikiem - niestety nie miałem okazji sprawdzić czy pojawiły się nowe opcje, bo po tej aktualizacji zdechł akumulator (ten samochód zaczyna mnie coraz bardziej wkur...ć).
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
normi 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Lip 2015
Posty: 487
Skąd: "miasto meneli"
Wysłany: 2019-06-12, 18:08   

Uconnect.
W starszych nie ma niektórych opcji (przycisków) , właśnie m.in. do autoryglowania.
Wprowadzanie adresów tylko podczas postoju itp.

Z ciekawostek ekran startowy w nowszych trzeba zaakceptować (oświadczam że będę bezpiecznie prowadził ble ble ble) , a w starszych po kilku sekundach sam się "odpalał"
_________________
Pozdrawiam

FF 3.6
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 88888km Rok prod.: 2013
 
el_guapo 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 03 Cze 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-13, 10:56   

normi napisał/a:

W starszych nie ma niektórych opcji (przycisków) , właśnie m.in. do autoryglowania.


Moja wersja softu w uConnect była z 2011 roku (auto z 2012). Po aktualizacji mam soft z 2015 roku. Niestety nie sprawdziłem czy doszły nowe opcje, bo zaraz po zakończeniu aktualizacji zdechł akumulator (Excide AGM).

normi napisał/a:

Z ciekawostek ekran startowy w nowszych trzeba zaakceptować (oświadczam że będę bezpiecznie prowadził ble ble ble) , a w starszych po kilku sekundach sam się "odpalał"


Dokładnie tak - soft z 2011 i ekran startowy z "pogadanką" sam znikał, choć guzik "Accept" był obecny. Po aktualizacji do 2015 nie było mi dane sprawdzić (nowych) możliwości uConnect'a. :-(


EDIT
Aktualizacja softu z 2011 na 2015 nic nie zmieniła w menu uConnect'a - opcji ryglowania jak nie było tak nie ma. Nie trzeba też akceptować "pogadanki" - akceptuje się sama po 2-4sek od włączenia uConnect'a. Gó...o a nie aktualizacja softu.
  
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
krzychu0727 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 09 Paź 2015
Posty: 256
Skąd: Tychy
Wysłany: 2019-06-13, 13:34   

Mój FF z 2015 przy pierwszym odpaleniu miał możliwość zapamiętania ustawień i raz zaakceptowane było na zawsze. W 2017 zakładałem zdalny start i teraz muszę akceptowac za każdym razem. Plusem jest to, że mogę usawiać nawigację podczas jazdy :-) . Wcześniej było to niemożliwe.
Znaczy to tyle, że w 2015 też ładowali stary soft?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 82000km Rok prod.: 2015
 
el_guapo 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 03 Cze 2019
Posty: 18
Wysłany: 2019-06-14, 09:53   

krzychu0727 napisał/a:

Znaczy to tyle, że w 2015 też ładowali stary soft?


Cytat:

Update Available
Your 2012 equipped with the system qualifies for the following software updates
Update 1:
UCONNECT®8.4_MY12_RADIO_15_26_49_JC_JF_LD_LX
Service Bulletin ID: 08-055-15
Release Date: 2015-07-14


Podkreśliłem kluczowe daty i ID aktualizacji. U mnie update z softu, który miał 11 (zakładam, że to rocznik) do wersji "15_26_49" nie zmienił absolutnie nic.
[/u]
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group