Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uconnect - działa jak chce
Autor Wiadomość
sigik 
OBSERWATOR


Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 10
  Wysłany: 2018-06-13, 19:11   Uconnect - działa jak chce

Szanowni Koledzy , bardzo proszę o poradę w którym kierunku powinienem zadziałać. W niedawno zakupionym Fiaciku który bardzo mnie cieszy niestety ale coś nawala w wyświetlaczu. Mianowicie - czasami wyświetlacz działa normalnie a czasami nie działa dotyk , po czym dojeżdżam wkurzony do domu i wszystko jest w porządku. Moje pytanie jest następujące : czy przygotować się na wymianę modułu wyświetlacza ? ( nadmienię że wgrałem najnowszego softa ) Zauważyłem zależność że jak już wisi to po kilku krotnym wciskaniu włącznika radia czy wyjścia płyty czasami się uruchomi jedna opcja np. przełączenia na odtwarzacz, albo gdy telefon był sparowany i ktoś zadzwonił to z automatu uruchomiła się funkcja zestawu i można powrócić do radia .
Z góry dziękuję za pomoc, tematy przeglądałem ale konkretnych odpowiedzi na moją bolączke nie znalazłem .
Z pozdrowieniami dla wszystkich forumowiczów
Adam
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 46 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 2125
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-06-13, 19:48   

Hmm.
Wygląda na to, że wyłącznie problemem jest płytka dotykowa. To jest część, którą normalnie można wymienić w każdym wyświetlaczu/telefonie/tablecie itp. Oczywiście ASO zaproponuje całość za 3k zł :mrgreen: Więc nie polecam ASO.

Tu masz jak to zdemontować:

https://www.youtube.com/watch?v=tvxtiC4ihHs

Objawy z filmiku są podobne jak u ciebie.

Facet wymienia wprawdzie cały monitor, ale można spróbować wymienić samą płytkę dotykową.

Być może sam touchscreen jest ok, tylko przy połączeniu nie ma styku? Może już ktoś tam grzebał?
_________________
pozdr.
Tomek
  
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 180000km Rok prod.: 2013
 
jagruszka 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 580
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2018-06-13, 19:54   

Najnowszy soft CTP wcale nie polepsza szybkości działania uconnecta - ja u sibie na CTP17 stwierdziłem znaczące spowolnienie w stosunku do wcześniejszych wersji, więc zostawiłen CTP15
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 116000km Rok prod.: 2013
 
sigik 
OBSERWATOR


Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 10
Wysłany: 2018-06-13, 20:53   

znalazłem płytkę dotykową na alliexpress https://www.aliexpress.co...2735932421.html zamówię i spróbuje ją wymienić jeśli nie to poprostu czeka mnie wymiana całego ekranu na jakąś używkę . Choć jeszcze liczę że Tomek może mieć rację - wydaje się że podczas postoju częściej chodzi niż gdy auto jest w ruchu więc być może jest to spowodowane jakimś przetartym ( zagiętym ) przewodem.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
sigik 
OBSERWATOR


Dołączył: 28 Maj 2018
Posty: 10
Wysłany: 2018-06-13, 21:01   

a tu znalazłem filmik jak goście wymieniają taką płytkę nie wygląda to najtrudniej więc może warto spróbować https://www.youtube.com/w...4&v=DNk-03LxNFo
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
Neonix 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: JOURNEY
Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 217
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2018-11-20, 12:51   

Udało się rozwiązać problem?
Podziel się po wszystkim swoją wiedzą.
_________________
Pozdro
Sylwester
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 85000km Rok prod.: 2015
 
Byq 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: JOURNEY
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lut 2018
Posty: 154
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-12-06, 20:03   

u mnie wyświetlacz działał elegancko, aż myślałem, że Dodge ma lepszy wyświetlacz niż Fiat ;)
no i zaczął strzelać fochy, zaczęło się od przywieszania radia, nie można było przełączać pomiędzy stacjami, teraz już dół ekranu też się przywiesza, póki co climate jeszcze działa za każdym dotknięciem
u mnie to raczej nie jest problem samego dotyku, a przywieszanie się całego radia lub uconnecta, bo sterowanie w kierownicy wtedy też nie działa, wyszukiwanie stacji pokrętłem ostatnio także nie zadziałało, jedynie mogę zwiększać głośność.
miał ktoś podobny problem i pomogło jakieś przeczyszczenie styków, przelutowanie czegoś?
zaczęło się jak się oziębiło, ale samo zimno to raczej nie przyczyna, bo rok temu było po -10 i stał cały dzień na mrozie, a działał
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 93000km Rok prod.: 2014
 
Neonix 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: JOURNEY
Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 217
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2018-12-07, 11:34   

Jakby był ktoś zainteresowany to znalazłem takie coś.
Kod:
https://allegro.pl/dotyk-laj084t001a-uconnect-8-4-fiat-dodge-jeep-i7713391023.html
_________________
Pozdro
Sylwester
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 85000km Rok prod.: 2015
 
Byq 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: JOURNEY
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lut 2018
Posty: 154
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-12-07, 19:47   

dzięki za link

czy ktos wymienil sam dotyk i wszystkie problemy zniknely?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 93000km Rok prod.: 2014
 
Neonix 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: JOURNEY
Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 217
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2018-12-07, 22:13   

Ja wymieniałem ostatnio i jest wszystko teraz ok.
_________________
Pozdro
Sylwester
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 85000km Rok prod.: 2015
 
Byq 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: JOURNEY
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lut 2018
Posty: 154
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-12-09, 11:55   

Neonix, jak u Ciebie postepowaly problemy z dotykiem?
Stalo się nagle czy to byl jakis dluzszy czas?
Kurcze, u mnie w przeciagu tygodnia zwariowal, wczesniej dzialal bez najmniejszych problemow.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 93000km Rok prod.: 2014
 
Neonix 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: JOURNEY
Dołączył: 27 Mar 2018
Posty: 217
Skąd: Siedlce
Wysłany: 2018-12-09, 15:33   

Raz działał, a raz nie, a potem całkowicie zdechł.
_________________
Pozdro
Sylwester
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 85000km Rok prod.: 2015
 
Byq 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: JOURNEY
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 08 Lut 2018
Posty: 154
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2019-04-27, 07:08   

u mnie już po wymianie dotyku, wszystko działa jak należy.
pokrótce opiszę jak to u mnie wyglądało.
Wszystko działało bez najmniejszego zarzutu, wszystko zaczęło się na jesień jak przyszły chłodniejsze dni, po prostu dotyk przestał reagować.
Wyglądało to tak, że musiałem ileś razy nacisnąć, żeby załapał, był tak jakby przywieszony, co ciekawe przywieszał też sterowanie z kierownicy. Jak w końcu dotyk zareagował, to reagował na 3-5 dotknięć, czasmai 10 i znowu się przywieszał. Jak zaczynał reagować to sterowanie radiem także działało poprawnie.
Przez to zawieszanie się sterowania przy kierownicy myślałem, że problem może leżeć gdzie indziej niż w dotyku, a jednak to był dotyk.
Uconnecta wysyłałem do Siedlec w celu wymiany, w pon wysłany, w piątek z powrotem.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 93000km Rok prod.: 2014
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group