Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
MultiEcuScan i skrzynia 62TE - nie chce się połączyć ELM327
Autor Wiadomość
grzesiek 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 07 Paź 2016
Posty: 7
  Wysłany: 2018-07-31, 17:44   MultiEcuScan i skrzynia 62TE - nie chce się połączyć ELM327

Cześć,

Czy komuś z Was udało się połączyć z automatyczną skrzynią Chrysler 62TE dostępną w MultiEcuScan?

Łączę się przez ELM327 do silnika, ABSu itd., ale do skrzyni już nie chce - tak jakby się dłuuuuugo łączyło, ale bez rezultatu.

Mam też adapter typ 5 (niebieski), ale na nim wyskakuje błąd "błędnych pinów".

Na jakiej konfiguracji:
- kabel
- ustawienia w zakładce interfejs (prędkość, typ interfejsu)
udało się Wam połączyć ze skrzynią?

Powód tego, to oczywiście "Service AWD", który na trasie mi się pojawił po dobrych kilku godzinach jazdy :-/ Przebieg to raptem niecałe 30 k km, a gwarancja jak pech, skończyła się tydzień wcześniej :evil:

BTW. Czy na MOPAR'rze można przedłużyć jakoś gwarancję? :-)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2015
 
Dodge 
CZŁOWIEK FORUM
Dodge


FF/DJ: JOURNEY
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 05 Gru 2016
Posty: 200
Skąd: Tomaszów Lubelski
Wysłany: 2018-07-31, 20:00   

Kolega który podłancza mi sie do auta mówił mi że sterownik do skrzyni jest razem ze sterownikiem silnika. Moze tam poszukaj
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 80000km Rok prod.: 2013
 
grzesiek 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 07 Paź 2016
Posty: 7
Wysłany: 2018-07-31, 20:23   

Tak też robiłem, ale łączy się bez końca, stąd moje pytanie, jak komu się udało połączyć do skrzyni.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2015
 
Marco_Fre 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2016
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-01, 08:23   

Mi się łączy normalnie bez przejściówek i kombinacji z ustawieniami.
Spróbuj przełożyć kabel do innego portu USB.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 216000km Rok prod.: 2013
 
grzesiek 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 07 Paź 2016
Posty: 7
Wysłany: 2018-08-11, 15:39   

Niestety nic to nie dało.

Pewnie, tak jak myślałem, poszedł komputer od skrzyni.

Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie znajdę owy komputer?
I cenę nowego? :-D ewentualnie magika, który to ogarnia
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2015
 
Marco_Fre 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 25 Paź 2016
Posty: 215
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-08-12, 09:16   

A dlaczego chcesz się łączyć ze skrzynią jak masz błąd AWD?
To jest inny moduł, inna centralka.

Podjedź do ASO, zapłacisz 100-150, ale przeskanują wszystkie centralki i zobaczysz co jest grane.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 216000km Rok prod.: 2013
 
grzesiek 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 07 Paź 2016
Posty: 7
Wysłany: 2018-08-12, 20:47   

Marco_Fre napisał/a:
A dlaczego chcesz się łączyć ze skrzynią jak masz błąd AWD?
To jest inny moduł, inna centralka.

Podjedź do ASO, zapłacisz 100-150, ale przeskanują wszystkie centralki i zobaczysz co jest grane.


Hmm.. W takim razie, który jest to moduł?
Udało mi się połączyć ze wszystkimi (również przez adapter typ 5) z wyjątkiem ABS i skrzynią.

Interfejs to oczywiście ELM327.

Nigdzie nie było błędów, gdziekolwiek się nie łączyłem.
Tzn. był 1 gdy spadło napięcie w aku, ale po wykasowaniu nie ma już.

Co do ASO, to w ostateczności, ale tak zrobię, jak będę musiał.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2015
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1964
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-08-12, 20:53   

Musisz się połączyć z modułem - Skrzynia - BorgWarner AWD Coupling.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
markrzy 
ROZKRĘCA SIĘ


Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 47
Wysłany: 2018-08-16, 18:13   

Dziś dotarł do mnie Elm 327 usb wraz z dodatkowymi adaptorami . Właśnie siedzę we FF i oglądam sobie autko w Multiecuscanie./Win10/Mam dostęp do wszystkich podzespołów. Piękny przegląd wszystkich parametrów i kasowanie jakiś błachych błędów. Najważniejsza była dla mnie skrzynia i ją mam jak na dłoni. Zapełnienie Dpf 56%..
Autko miało raptem 3 wymiany oleju.itp.........
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 73000km Rok prod.: 2015
 
COVERek 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 21 Cze 2018
Posty: 7
Skąd: Miasto Włókniarzy
Wysłany: 2018-08-31, 10:12   

Cześć,
mam ELM327 jeszcze ze Stilo w którym musiałem wylutować rezystor (bo coś tam)... Podejdzie taki kabelek do freemonta? :)
_________________
+ LPG
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 110000km Rok prod.: 2014
 
styroslaw 
ROZKRĘCA SIĘ
nowy jestem



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 39
Wysłany: 2018-08-31, 13:02   

Powinno, szczegolnie, ze masz modyfikacje pod Fiata ;]
_________________
Jak coś to mam kabel i multiecuscana najnowszego - Wrocław :)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 167000km Rok prod.: 2014
 
grzesiek 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 07 Paź 2016
Posty: 7
Wysłany: 2018-09-13, 10:21   

Brak komunikacji na złączu - kod UO102-00 wyskoczył w ASO.

Ostatecznie problem został rozwiązany przez:
- odłączenie aku
- rozłączenie kostek przy ABS i połączeniu z powrotem
- podłączenie z powrotem aku

Po uruchomieniu, jak ręką odjął, problem już się nie pojawia.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2015
 
styroslaw 
ROZKRĘCA SIĘ
nowy jestem



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 13 Cze 2018
Posty: 39
Wysłany: 2018-09-13, 10:24   

_________________
Jak coś to mam kabel i multiecuscana najnowszego - Wrocław :)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 167000km Rok prod.: 2014
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2571
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2018-09-13, 10:30   

No tak, jak z komputerami czasem. Trzeba zrestartować i działa. Takie czasy. :mrgreen:
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group