Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z Bluetooth
Autor Wiadomość
cloozka 
ROZKRĘCA SIĘ


Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 32
Wysłany: 2012-11-25, 20:40   Problem z Bluetooth

Mam problem z zestawem głośnomówiącym. Otóż po sparowaniu telefonu z bazą wszystko wygląda OK, telefon nawiązuje połączenie, ściągnięta zostaje książka numerów telefonów, wykonuję połączenie i rozmawiam. Po 10 minutach tracę jednak połączenie pomiędzy telefonem i radiem, ponowne połączenie tylko po wyłączeniu samochodu i ponownym jego uruchomieniu i znowu tylko na 5 - 10 minut. Wiem, że powinienem sprawdzić kompatybilność moich telefonów z Freemontem jednak nie wiem gdzie to zrobić. Z drugiej strony ciężko mi uwierzyć w to, że trzy telefony Samsung, Nokia i Motorola są niekompatybilne. Czy może ktoś z posiadaczy miał podobny problem i go rozwiązał ? Radio to wersja 8 calowa.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2012
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2851
Skąd: B-B
Wysłany: 2012-11-25, 20:52   

Mój samsung B2710 działał prawidłowo, jednak był jeden wkurzający szczegół, ale to po stronie telefonu otóż, gdy wyłączałem samochód to w telefonie włączał się odtwarzacz i grał przez głośnik jakąś firmową melodyjkę szajsunga :mrgreen:
Problem znikł, gdy wywaliłem tę melodyjkę, ale odtwarzacz włączał się nadal ;-)
Nie było w opcjach aby przy połączeniu blutut korzystał tylko z telefonu, z automatu dołączał się streaming audio :mrgreen:

Robiłeś jakiś update softu w ASO ?

BTW Witamy na forum ;-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 27 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2886
Skąd: Warszawa

Wysłany: 2012-11-25, 21:21   Re: Blutut

Czytałem Twój wątek o klimatroniku i teraz ten o blutooth.
Napsz do Fiata przez ich stronę kontaktową i podaj VIN samochodu. Zadaj pytanie czy do Twojego samochodu są jakieś aktualizacje oprogramowania. Po 2-3 dniach ktoś oddzwoni i powi Ci jak się ma sprawa.Ewentualnie wybierz się do ASO i poproś o to samo. Po wbiciu VIN do ich systemu natychmiast pojawia się informacja o aktualizacjach przewidzianych dla samochodu.

Na forum nikt jeszcze nie miał takieg problemu.
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 100000km Rok prod.: 2012
 
ttmek 
ZNAWCA
ttmek


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 01 Sie 2012
Posty: 634
Skąd: Leszno
Wysłany: 2012-11-25, 21:52   winny telefon

moim zdaniem jest to wina telefonu.sądze,że ma on coś w rodzaju zabezpiecznia,które pilnuje by nikt nie łączył się z Twoim telefonem i nie szperał w nim więc automatycznie traci zasięg bo się blutut automatycznie wyłącza.Czy to się dzieje z każdym telefonem??
_________________
_____________________
wyszczerz zęby
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 25000km Rok prod.: 2012
 
T76 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Lip 2012
Posty: 336
Wysłany: 2012-11-25, 21:57   

U mnie rożne nokie (stare i nowe) działają bezproblemowo
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 3000km Rok prod.: 2015
 
Sevrill 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 21 Wrz 2012
Posty: 299
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-11-25, 22:38   Re: Blutut

cloozka napisał/a:
Mam problem z zestawem głośnomówiącym. Otóż po sparowaniu telefonu z bazą wszystko wygląda OK, telefon nawiązuje połączenie, ściągnięta zostaje książka numerów telefonów, wykonuję połączenie i rozmawiam. Po 10 minutach tracę jednak połączenie pomiędzy telefonem i radiem, ponowne połączenie tylko po wyłączeniu samochodu i ponownym jego uruchomieniu i znowu tylko na 5 - 10 minut. Wiem, że powinienem sprawdzić kompatybilność moich telefonów z Freemontem jednak nie wiem gdzie to zrobić. Z drugiej strony ciężko mi uwierzyć w to, że trzy telefony Samsung, Nokia i Motorola są niekompatybilne. Czy może ktoś z posiadaczy miał podobny problem i go rozwiązał ? Radio to wersja 8 calowa.


A czy z odtwarzaniem muzyki z tel też jest ten sam problem?
Ja połączyłem w tym aucie do testów 3 tel bo można sobie tam kilka wprowadzić) i słuchaliśmy muzyki dosyć długo i nie rozłączał.
i.
_________________
Powala na kolana!Cudo!
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2012
 
cloozka 
ROZKRĘCA SIĘ


Dołączył: 25 Lis 2012
Posty: 32
Wysłany: 2012-11-26, 10:44   

Dziękuje za porady. A tak bardzo nie chciało mi się jechać do ASO. Cóź jak się sprawy rozwiążą to dam znać.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2012
 
Mahmur 
ROZKRĘCA SIĘ
Mahmur


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Lis 2012
Posty: 19
Wysłany: 2012-11-27, 21:51   Re: Blutut

cloozka napisał/a:
Mam problem z zestawem głośnomówiącym. Otóż po sparowaniu telefonu z bazą wszystko wygląda OK, telefon nawiązuje połączenie, ściągnięta zostaje książka numerów telefonów, wykonuję połączenie i rozmawiam. Po 10 minutach tracę jednak połączenie pomiędzy telefonem i radiem, ponowne połączenie tylko po wyłączeniu samochodu i ponownym jego uruchomieniu i znowu tylko na 5 - 10 minut. Wiem, że powinienem sprawdzić kompatybilność moich telefonów z Freemontem jednak nie wiem gdzie to zrobić. Z drugiej strony ciężko mi uwierzyć w to, że trzy telefony Samsung, Nokia i Motorola są niekompatybilne. Czy może ktoś z posiadaczy miał podobny problem i go rozwiązał ? Radio to wersja 8 calowa.

Miałem ten problem i go rozwiązałem ale nie tkwi on w samochodzie tylko w telefonach. Są one ustawiane na określony czas widoczności dla innych urzadzeń. Musisz w ustawieniach bluetooth zmienić czas widoczności na widoczne cały czas i tyle.
_________________
Dziecko mi kazało bo ..... telewizor z tylu na suficie ...... i deska się zmieści.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 14000km Rok prod.: 2012
 
mwas 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



Dołączył: 14 Paź 2012
Posty: 57
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2012-11-28, 15:13   Re: Blutut

Mahmur napisał/a:
Miałem ten problem i go rozwiązałem ale nie tkwi on w samochodzie tylko w telefonach. Są one ustawiane na określony czas widoczności dla innych urzadzeń. Musisz w ustawieniach bluetooth zmienić czas widoczności na widoczne cały czas i tyle.


Obstawiam, że to nie będzie o to chodziło... być może Twój problem został rozwiązany w jakiś inny sposób, bo "widoczność" telefonu nie powinna mieć tutaj za bardzo znaczenia, to BT samochodu musi być widoczny dla telefonu ponieważ to telefon nawiązuje połączenie z zestawem zewnętrznym a nie odwrotnie :roll:
_________________
Fiat Linea Owner
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
Mahmur 
ROZKRĘCA SIĘ
Mahmur


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Lis 2012
Posty: 19
Wysłany: 2012-11-29, 11:15   Re: Blutut

mwas napisał/a:
Mahmur napisał/a:
Miałem ten problem i go rozwiązałem ale nie tkwi on w samochodzie tylko w telefonach. Są one ustawiane na określony czas widoczności dla innych urzadzeń. Musisz w ustawieniach bluetooth zmienić czas widoczności na widoczne cały czas i tyle.


Obstawiam, że to nie będzie o to chodziło... być może Twój problem został rozwiązany w jakiś inny sposób, bo "widoczność" telefonu nie powinna mieć tutaj za bardzo znaczenia, to BT samochodu musi być widoczny dla telefonu ponieważ to telefon nawiązuje połączenie z zestawem zewnętrznym a nie odwrotnie :roll:

Urządzenia widzą się w dwie strony. Jeżeli którakolwiek ma czas ograniczony łączność jest zrywana. System w samochodzie nie ma wprowadzonego takiego ograniczenia a w telefonach w ustawieniach fabrycznych jest prawie zawsze. Mój HTC miał nastawione 2 minuty i z zegarkiem w ręku kończyła się łączność po 2 minutach.
_________________
Dziecko mi kazało bo ..... telewizor z tylu na suficie ...... i deska się zmieści.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 14000km Rok prod.: 2012
 
Grzegorz 
CZŁOWIEK FORUM



Dołączył: 04 Lis 2012
Posty: 154
Wysłany: 2012-12-13, 00:02   

Połączyłem moją nokie E7 blututem. Wszytko niby ok urządzenia się widzą. Mogę wywoływać połączenia widzę, że połączenie przychodzi, ale jak odbieram połączenie bądź łącze się z innym numerem audio nie przechodzi na głośniki samochodowe. Jak sobie grało radio tak sobie gra. Nie miałem czasu się w to wgryzać. Może coś mam nie tak ustawione? Ale co i gdzie.
_________________
Freemoncik już w garażu
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT
 
subuk 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 2851
Skąd: B-B
Wysłany: 2012-12-13, 08:37   

Ja wyzbyłem się wszelakich iPhone`ów i Galaxy i nabyłem Samsunga SOLID B2710, którym mogę rzucać i ładuję go co tydzień. Działał on z UConnectem prawidłowo :-)
Teraz na e-maile odpisuje z kilkugodzinnym (góra) opóźnieniem i jakoś polska gospodarka (ku mojemu zdziwieniu) dalej się kręci ;-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100000km Rok prod.: 2013
 
adszym 
ZNAWCA


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 29 Paź 2012
Posty: 482
Wysłany: 2012-12-13, 12:33   

Współpraca mojego BlackBerryego z UConnectem również układa się wzorowo. Jedyna wada (ale to chyba telefonu a nie FF) to, że gdy dzwonię wybierając numer z UConnecta mój nr telefonu pokazuje się jako zastrzeżony. Wybierając nr z telefonu wszystko działa idealnie.
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK
 
arbuzik 
ROZKRĘCA SIĘ
arbuzik


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 21 Wrz 2014
Posty: 19
Skąd: Lublin
Wysłany: 2015-01-15, 21:53   

Mam problem z modułem bluetooth a może z Uc. ( nie można uruchomić funkcji Phone/BT na panelu 4,3 ) Serwis stwierdził brak zasilania modułu BT z UConnect , i zalecił wymianę na 2,4tyś
Fajnie!!!! ( awaria 10 dni po upływie gwarancji)

Może ktoś z kolegów miał taki problem i zdradzi co ROBIĆ

Ps Skrzynia biegów teraz to trochę tego dużo jak na 2 lata i 70 tyś km
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 86000km Rok prod.: 2012
 
kampop7 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 31 Mar 2018
Posty: 15
Wysłany: 2018-06-03, 10:08   

Zrywanie połączenia telefon-uconect u nie wygląda następująco:
Po wejściu u uruchomieniu auta połączenie jest aktywne- zawsze, jest dzień że połączenie odbiorę czy wykonam bez problemów, a są chwile, że telefon dzwoni -- dzwonek w głośnikach, informacja na wyświetlaczu a nie można odebrać połączenia zarówno z kierownicy jak i z wyświetlacza, kiedy odbiorę połączenie z telefonu połączenie z autem się zrywa. Po takiej akcji postój, gaszenie silnika, otwarcie drzwi, odpalenie - i problem znika.

Są dni że nie ma żadnego problemu.

Autko posiadam od około 1,5 miesiąca - a w trakcie zmieniałem telefon - i wydaje mi się ze ten problem pojawił się po tej zmianie. Aktualny Galaxy nie ma żadnych specjalnych opcji łączenia - urządzenia połączone, właczone media, rozmowy, wiadomosci, książka.

Dodam, że wyłączenie i włączenie telefonu nic nie daje - dopiero zgaszenie auta i otwarcie drzwi w celu wyłączenia Uconnect.
_________________
kampop7
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 54400km Rok prod.: 2014
 
kampop7 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 31 Mar 2018
Posty: 15
Wysłany: 2018-06-05, 16:15   

Dzwonlem do ASO - ostatnia aktualizację uconnect mają z 2014 roku, a telefon model 2017 więc może jak to Pan powiedział być problem z łącznością - zrywaniem połączeń. FF już nie produkują i ASO nic nie wie o jakieś kolejnej aktualizacji by dopasować zestaw do nowych androidów i wersji bluetooth.

Także auto z zestawem głosnomowiącym - który nie współpracuje dobrze z nowszym telefonem. Może ktoś z was zna firmy na pomorzu co potrafia wydusić coś z Uconnecta - zaktualizować.
_________________
kampop7
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 54400km Rok prod.: 2014
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1964
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-06-06, 00:02   

Oczywiście że są aktualizacje - na stronie ucoonect-a podajesz typ VIN auta i możesz ściągnąć najnowszą wersję:

https://www.driveuconnect...are-update.html

Po moim VIN, u mnie wyskakuje jakaś aktualizacja z początku 2017r:

Update Available
Your 2013 equipped with the system qualifies for the following software updates:

Update 1:
UCONNECT_8.4_RADIO_16.21.D7_MY13_JC_JF_LD_LX

Service Bulletin ID: 08-004-17

Release Date: 2017-01-11

Ta strona jest specyficzna - nie używaj Mozilli, lecz IE.
To że ASO w Polsce nie chce już wspierać Freemonta, to nie znaczy że producent systemu z USA nas olewa. Mają zanotowany KAŻDY vin, niezależnie od tego, czy to Freemont czy Journey, czy Durango, czy Jeep.

Z tego co pamiętam, już raz aktualizowałem z z 2-3 lata temu bezpośrednio od nich, i wszystko przebiegło ok. Są tam kompletne instrukcje, jak to zrobić bezpiecznie.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
kampop7 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 31 Mar 2018
Posty: 15
Wysłany: 2018-06-06, 19:35   

Sprawa trochę sie rozkręciła, tak jak pisze kolega weszedłem na stronę uconnct lecz z uwagi że odpaliłem, że opcja sprawdzenia kompatybilności po wybraniu " freemont" wyrzuca u mnie błąd niezależnie od wybranej przeglądarki. Postanowiłem zadzwonić na pomoc Fiata 0800..... wczoraj ok godz. 18.00
Po przekazaniu informacji o problemie Pani stwierdza, że mojego modelu telefonu nie ma na liście urządzeń kompatybilnych i zarejestrowała zgłoszenie.

Ku mojemu zdziwieniu z rana dnia następnego dzwoni ASO (dostali info o zgłoszeniu) - z propozycją wizyty by podłączyć auto do neta by włosi pogrzebali w uconnekct w celu usunięcia problemu.
Po około 3 godzinach, kolejny telefon - na wyświetlaczu Bielsko-Biała. FCA Poland. I pytania czy serwis już dzwonil, czy jestem umówiony na wizyte, pogadanka o problemie...

Narazie jestem w szoku - jestem od miesiąca właścicielem auta już bez gwarancji a tu taka mobilizacja - jeszcze jak próba naprawy dojdzie do skutku to będę w pełni zadowolony.

Dla mnie działający zestaw głośnomówiący to podstawa dla mojego bezpieczeństwa - zresztą bym nie bał pod uwagę FF gdyby takiego urządzenia nie było wbudowanego - przenośne urządzenia mi nie odpowiadają.

Dziś zestaw działał na 3 polączeniach wych. i jednym przychodzącym po czym kiedy tylko pomyślałem, że chyba już jest ok zerwało połączenie z telefonem :P

Czekany do 13.06 na wizytę w ASO
_________________
kampop7
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 54400km Rok prod.: 2014
 
arturg 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Gru 2017
Posty: 55
Skąd: myślenice
Wysłany: 2018-06-08, 12:35   

Wczoraj byłem w Interauto - miła obsługa nawet chceli mi upgradowac HFM ale nie mieli kabla
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 56000km Rok prod.: 2012
 
arturg 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 01 Gru 2017
Posty: 55
Skąd: myślenice
Wysłany: 2018-06-08, 16:25   

czy ktoś ma do dyspozycji kabel do aktualizacji HFM - ponoc taki jest potrzebny
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 56000km Rok prod.: 2012
 
kampop7 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 31 Mar 2018
Posty: 15
Wysłany: 2018-06-19, 16:03   

W ASO Uconect nie chciał się połączyć z telefonem serwisanta, po wykonaniu resetu (niestety przez kompa i gniazdo serwisowe - wolałbym by była to kombinacja przycisków ) bluetooth śmigał bez żadnych zastrzeżeń do dnia wczorajszego, czyli przez 5 dni.

Mam wrażenie, że problem pojawił się podczas wychodzenia z auta podczas rozmowy - wyłączyłem zestaw głośnomówiacy na telefonie - przełączając się na głośnik telefonu.

Gdzie mogę kupić kabel i program, za pomocą którego zrestartuje Uconecta? Dodam, że dotychczasowe zgaszenie auta np na światłach otwarcie drzwi i pownone odpalenie pozwalało uzyskać połączenie z telefonem - teraz już nie. Zestaw działa na drugi dzień.

Słabo to wygląda.
_________________
kampop7
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 54400km Rok prod.: 2014
 
michu300 
CZŁOWIEK FORUM



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Lis 2015
Posty: 152
Wysłany: 2018-06-20, 15:03   

To już chyba zgon tego modułu. Po kilku restartach całkiem zdechnie.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 43000km Rok prod.: 2014
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group