Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Automatyczne włączenie świateł dziennych
Autor Wiadomość
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-02-06, 11:31   

BogdanT napisał/a:
Sylwester 76 napisał/a:
Światła mijania w funkcji DLR już u mnie działają :mrgreen:
Wreszcie mam we frycie z 12 roku to, co miałem lata temu w 20 letnim Volvo...haha


Właśnie rozpoczynam walkę nad rozwiązaniem zastosowanym przez Ciebie. Czy możesz napisać całą konfigurację ustawień aby nie wymyślać od nowa koła i zaoszczędzić czasu. Kilka razy było pisane, że strefa ma być ustawiona na Kanadę, ale na forum MultiEcuScan pisali, że na konfiguracji dla Europa3 też będzie działać. Wolę jednak zapytać się tych, którzy to robili.


Mam ustawione podobnie jak Marco_Fre

- światła dzienne - włączone
- Konfiguracja - Canada
- Lampy świateł - ja wybieram high beam (długie) - tu ustawiłem Low BEAM
- Spadek napięcia - tak
- Napięcie - chyba 6V (standardowe) - tu ustawiłem najmniejszy z możliwych wyborów , ile pamiętam 5,4V


Dodatkowe ustawienia w regulacjach:
- próg WYŁ śwateł automatycznych na 0 V
- próg ZAŁ śwateł automatycznych na 0.02V
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-02-07, 09:05   

Jeszcze jedno,

Bardzo szkoda że w MESie nie można aktywować doświetlania zakrętów...
:cry:
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2596
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2018-02-07, 09:13   

Doświetlanie jest dobre, pod warunkiem jednak, że samochód ma skrętne reflektory, albo dodatkowy odbłyśnik w lampach. U mnie po włączeniu kierunkowskazu włącza się jedna żarówka w zderzaku. Szczerze mówiąc guzik to daje.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-02-07, 09:30   

maq, a jak to zrobiłeś?

Własnie zauważyłem w wielu samochodach teraz włączają sie przeciwmgłowe w zderzakach przy zakręcie.
W S-maxie mialem też doświetlanie, ale szczerze to nie wiem co tam za lampy miały te funkcje. Ksenony czy przeciwgłowe. Tam jednak to dawało dużo.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2596
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2018-02-07, 09:48   

Ja mam w zderzaku DRL z funkcją doświetlania zakrętów. Moduł jest podpięty pod kierunkowskaz. Tak jak jednak pisałem gówno to daje. Lampy w zderzaku świecą niby szerzej niż reflektory główne, ale efekt dla mnie mizerny.
W Fordzie natomiast, w reflektorach z doświetlaniem, jest dodatkowa żarówka z odbłyśnikiem, ustawionym pod sporym kątem go głównego zwierciadła. Takie rozwiązanie ma sens, bo po prostu świeci w bok, a nie do przodu. Pstrykanie halogenami moim zdaniem nie jest warte zachodu.
Na pierwszym zdjęciu lampy a S-Maxa, w wewnętrznym rogu jest właśnie punkt doświetlający, a na dolnym w tym samym masz postojówkę.



a4b273af448188e96c00ed7e2fa6.jpeg
Plik ściągnięto 1822 raz(y) 34,82 KB

db93464641dcbcbe30e5ebcde389.jpeg
Plik ściągnięto 1822 raz(y) 46,64 KB

  
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-02-07, 12:33   

Piękne wyjaśnienie :mrgreen:
Niesamowity jesteś...
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
wtoro 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 58
Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2018-02-07, 12:47   

W Transicie mam właśnie takie doświetlanie zakrętów i trzeba przyznać, że bardzo dobrze wywiązują się ze swojej roli.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 226000km Rok prod.: 2014
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-02-07, 12:51   

wtoro napisał/a:
W Transicie mam właśnie takie doświetlanie zakrętów i trzeba przyznać, że bardzo dobrze wywiązują się ze swojej roli.


Jednak co Ford to Ford :mrgreen: miałem ich kilka i żaden nie był tak kapryśny jak Fryta..
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2596
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2018-02-07, 13:03   

Ja miałem cztery. Jedynie ostatni był bardziej kapryśny. Zaraz po przyjeździe z salonu sprzęgło rozsypało się na kawałki (426 km przebiegu było zaledwie), a niedługo potem wspomaganie kierownicy zaczęło gubić olej. Zamówili nowe i dali dwie butelki zapasu. Jeździłem i dolewałem :) Potem było dobrze. Dopiero przy 160 tys km znowu padło sprzęgło. Jak się okazało wyciek ze skrzyni. Był to wynik pierwszej awarii oczywiście i naprawy w serwisie, albo nieumiejętnej, albo z użyciem wadliwych części. Trzeba było wymieniać wszystko, razem z dwumasą. Rachunek z przeglądem 8 tys zł netto. Przypomniałem sobie, że dużo wcześniej kilka razy leciutko ślizgało się na autostradzie, przy przebiegu około 45 tys km. Teraz było już jednak po gwarancji więc "idź sobie dziadu" :)
Ostatnio przejechałem się tym autem, bo kolega nim śmiga i powiem szczerze, że z ponad 170 k na zegarze Mondeo dalej jest świetne i tyle. Chociaż z Fiata nie przesiadłbym się z powrotem z całą pewnością :)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-02-07, 13:28   

Mój Es miał przekulane ponad 320tys z czego ja zrobiłem 130 tys. Raz wymieniałem dwumase i sprzęgło, na końcu EGR, a tak to w sumie sprawował się nieźle, a był zawirusowany.
Jak bym miał wracać to pewnie własnie do ESa. Myślalem o Edge, ale nie podoba mi sie ta sylwetka. Explorer to by było coś :)
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
Piwkoś 
ROZKRĘCA SIĘ
Piwkoś


Dołączył: 10 Lut 2018
Posty: 39
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-02-19, 20:59   

Szybkie pytanie - czy jest ktoś we Wrocku kto pomógłby mi z włączeniem opcji DRL? Ewentualnie Trójmiasto bo będę tam w przyszłym tygodniu...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 103000km Rok prod.: 2012
 
niedzielek 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 01 Paź 2017
Posty: 22
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2018-02-22, 10:35   

Piwkoś napisał/a:
Szybkie pytanie - czy jest ktoś we Wrocku kto pomógłby mi z włączeniem opcji DRL? Ewentualnie Trójmiasto bo będę tam w przyszłym tygodniu...

Ja mogę pomóc ;) Program mam i u siebie włączyłem, działają ;) Jak coś to odezwij się na PW.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 135000km Rok prod.: 2014
 
wma 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Mar 2018
Posty: 58
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-08, 20:09   

Sylwester 76 napisał/a:

Mam ustawione podobnie jak Marco_Fre

- światła dzienne - włączone
- Konfiguracja - Canada
- Lampy świateł - ja wybieram high beam (długie) - tu ustawiłem Low BEAM
- Spadek napięcia - tak
- Napięcie - chyba 6V (standardowe) - tu ustawiłem najmniejszy z możliwych wyborów , ile pamiętam 5,4V


Dodatkowe ustawienia w regulacjach:
- próg WYŁ śwateł automatycznych na 0 V
- próg ZAŁ śwateł automatycznych na 0.02V

Może się mylę, ale przy takich ustawieniach nie masz świateł DRL tylko po prostu zwykłe światła mijania świecą ci się cały czas.
Cytat z mes: "Ta funkcja pozwala ustawić próg włączania i wyłączania automatycznych reflektorów. Wartość jest w woltach związanych z odczytem z czujnika światła. Można ustawić próg włączenia na wartość 0,02 V i wartość progową WYŁ na 0 V, aby automatyczne reflektory działały cały czas. Wspólne ustawienia fabryczne ON / OFF wynoszą 3,31 V / 2,55 V."
Czyli nic nie dają ci ustawienia DRL, Canada, spadek napięcia itd. ponieważ to u ciebie nigdy się nie włącza.
Chyba, że przełączysz z trybu auto na wyłączone to wtedy mijania będa ci się świecić ze zmniejszoną mocą.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2013
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-03-09, 12:42   

Tak jak piszesz. Światła mijania świecą dzień/noc w trybie AUTO. Dlatego jest ten próg V zmieniony zgodnie z sugestiami MES. Mi to wystarcza. Najważniejsze że nie musze pamiętać o włączaniu świateł za każdym razem.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
wma 
ROZKRĘCIŁ SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 08 Mar 2018
Posty: 58
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-03-09, 14:30   

To nie lepiej ustawić DRL, low beam, Canada, bez spadku napięcia. Wtedy będziesz miał to samo, ale nie będą ci się świecić światła z tyłu i co najważniejsze podświetlenie zegarów i ekranu będzie w dzień świecić bez przygaszania.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2013
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-03-09, 19:49   

wma napisał/a:
To nie lepiej ustawić DRL, low beam, Canada, bez spadku napięcia. Wtedy będziesz miał to samo, ale nie będą ci się świecić światła z tyłu i co najważniejsze podświetlenie zegarów i ekranu będzie w dzień świecić bez przygaszania.


hmm powiem tak. Światła z tyłu absolutnie mi nie przeszkadzają. Jestem teraz w Finlandi gdzie warunki pogodowe są... no ciekawe są.I tylne oświetlenie jak najbardziej sie przydaje . Podświetlenie zegarów to już absolutnie nie wadzi mi wcale, bo dlaczego miałoby?Ale przy ustwieniu jak piszesz Canada bez spadku napiecia. low beam nie świeciło mizadne światło.I tyle.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
wtoro 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 58
Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2018-03-09, 22:49   

A patrzyłeś jak miałeś już załączone D na skrzyni?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 226000km Rok prod.: 2014
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-03-10, 09:50   

wtoro napisał/a:
A patrzyłeś jak miałeś już załączone D na skrzyni?


? :roll: :roll: do mnie to?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
wtoro 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 58
Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2018-03-10, 18:26   

Tak, do Ciebie. Wybacz, kiepsko u mnie z precyzją. Chodziło mi o to, że DRL zapalają się dopiero po załączeniu D na skrzyni. Na P nie powinny świecić...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 226000km Rok prod.: 2014
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 844
Skąd: Lublin
Wysłany: 2018-03-10, 18:28   

Na P nie powinny się świecić.
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-03-10, 20:30   

wtoro napisał/a:
Tak, do Ciebie. Wybacz, kiepsko u mnie z precyzją. Chodziło mi o to, że DRL zapalają się dopiero po załączeniu D na skrzyni. Na P nie powinny świecić...


wtoro, słonko :mrgreen: ...ale ja mam skrzynie manualną ( jak w stopce ).... :-? :lol:
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1978
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-10, 23:47   

To też DRL działają.
Aktywowałem już chyba u dwóch-trzech kolegów, z manualną skrzynią.
W typ przypadku DRL załączają się po wrzuceniu na 1 bieg, i wyłączeniu ręcznego. Gasną (z tego co pamiętam) dopiero jak się zaciągnie ręczny lub wyłączy zapłon. Albo oczywiście automat przełączy światła ze względu na zmrok.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
Sylwester 76 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 26 Sty 2017
Posty: 243
Wysłany: 2018-03-11, 07:37   

tomek napisał/a:
To też DRL działają.
Aktywowałem już chyba u dwóch-trzech kolegów, z manualną skrzynią.
W typ przypadku DRL załączają się po wrzuceniu na 1 bieg, i wyłączeniu ręcznego. Gasną (z tego co pamiętam) dopiero jak się zaciągnie ręczny lub wyłączy zapłon. Albo oczywiście automat przełączy światła ze względu na zmrok.


Tomek, u mnie na ustawieniach kanadyjskich to wogóle nie działało. Nie wiem dlaczego. W koncu zmieniłem zakres włączania się świateł na AUTO. I tak juz zostawiam.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL Rok prod.: 2012
 
wtoro 
ROZKRĘCIŁ SIĘ



FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 58
Skąd: okolice Poznania
Wysłany: 2018-03-11, 16:11   

Sylwester 76 napisał/a:
wtoro napisał/a:
Tak, do Ciebie. Wybacz, kiepsko u mnie z precyzją. Chodziło mi o to, że DRL zapalają się dopiero po załączeniu D na skrzyni. Na P nie powinny świecić...


wtoro, słonko :mrgreen: ...ale ja mam skrzynie manualną ( jak w stopce ).... :-? :lol:

:shock: :oops: sorki, nie zwróciłem uwagi...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 226000km Rok prod.: 2014
 
markrzy 
ROZKRĘCA SIĘ


Dołączył: 01 Wrz 2017
Posty: 47
Wysłany: 2018-03-20, 13:36   

Mam pytanie. Parę dni temu w dzień na A1, zajechało mi drogę BMW i zaczęło dawać jakieś znaki. Już myślałem , że chcą mnie wysadzić z FF:). Po chwili zorientowałem się , że to chodzi o brak świateł dziennych. Zjechałem na pobocze i faktycznie ledy w halogenach nie świeciły.
Do tej pory miałem tak , że automatycznie się przełączały drogowe na ledy w zależności od pory dnia. Samochód po takich przeróbkach już kupiłem. Nie mam pojęcia gdzie szukać usterki.
Jakieś sugestie?. Same żarówki led w halogenach są sprawne da się je włączyć jako halogeny.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 73000km Rok prod.: 2015
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group