Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana olejów w napędach
Autor Wiadomość
verbea 
ZNAWCA
Dodge Durango 5,7 HEMI


FF/DJ: -----
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Lis 2014
Posty: 449
Skąd: Płock
Wysłany: 2016-11-16, 19:42   

A czy Fiat daje gwarancję 200tys kilometrów do wymiany oleju w skrzyni? I jakim cudem ta sama skrzynia w chryser pacifica ma interwal 50000km a w FF ma prawie 200tys. ? O interwale oleju silnikowego a tym bardziej o rodzaju tego oleju nie wspomnę. Ja bym nigdy nie nalał tego co Fiat zaleca.
P.S i jak tu kupić salonowe serwisowane auto skoro jest one zajeżdżone przez zbyt późną wymianę oleju?
_________________
Fuck Fuel Economy
  Silnik: BRAK Skrzynia biegów: BRAK Przebieg: 175000km Rok prod.: 2009
 
Pinio 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 16 Gru 2015
Posty: 175
Skąd: Lublin
  Wysłany: 2016-11-16, 22:51   

No właśnie o to chodzi że mi też się włosy zjeżyły na głowie jak usłyszałem te brednie. Tylko się dzielę tym co mi zakomunikowano. Jasne jest że producenci żeby uatrakcyjnić ofertę piszą o tym że olej np. w silniku Renault 1.9 dCi zmienia się co 30 tyś. Ja w swoim silniku zmieniałem zawsze co 15 dzięki czemu mam przejechane 266 tyś i nigdy nie miałem z nim problemów. A jak się posłucha tych co zmieniają zgodnie z zaleceniami z serwisu to mają same problemy. Jana sprawa ... Ciekawostką jest też że moje auto sprowadziłem z Belgi i tam dla silnika Dci interwał był 15 tyś ... a przecież to identyczny silnik.

Wiadomo - zdrowy rozsądek górą, no i FO 8-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2012
 
legion12 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 16 Sie 2013
Posty: 161
Skąd: Kębłowo k/Wejherowa
Wysłany: 2016-12-07, 22:53   

Ja jak wymieniałem olej w silniku w Aso oczywiscie zapytałem o wymianę oleju w skrzyni i napędach i usłyszałem ,że nie trzeba bo są bezobsługowe.to jest conajmniej dziwne
_________________
Gloria Victis
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 100300km Rok prod.: 2013
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 845
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-12-08, 09:55   

Ja również usłyszałem w ASO,że wymiana oleju w skrzyni jest po około 200 tys km :roll: .Oczywiście jest to bzdura.Mam inne doświadczenia tylko po co karmią tą informacja :?: klientów i posiadacz aut.Pozdrawiam DG
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
Seth 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 951
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2016-12-09, 20:12   

Bo po co wymieniać olej - lepiej będzie jak się zepsuje skrzynia i ją całą trzeba będzie wymienić... o, to jest dopiero interes! Ale oczywiście tylko dla ASO...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 154000km Rok prod.: 2012
 
kaacka 
CZŁOWIEK FORUM
bzzzz


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Sie 2016
Posty: 218
Wysłany: 2017-03-01, 22:19   

olej w skrzyni wymieniłem po przebiegu + - 50 kkm - niestety nie pomogło na szarpanie. łudziłem sie tylko że coś to da...
za to jak w styczniu zaczęły szaleć alarmy awd - ustało po wymianie olei w obu napędach. przy przebiegu 67 kkm.
no więc kto odwazy sie czekac do 200 kkm ?? :mrgreen:
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2014
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2600
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-06-06, 13:30   

A pamiętasz ile Ci wlali oleju?
U mnie po tej operacji jest znaczna poprawa pracy napędu, z tym że mój mechanik twierdzi, że weszło tylko 4 litry :)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
kaacka 
CZŁOWIEK FORUM
bzzzz


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Sie 2016
Posty: 218
Wysłany: 2017-06-06, 15:35   

nie mam oleju na fakturze - mowili tylko ze zadnych niespodzianek nie bylo. poprawy niestety tez nie...
dla eksperymentu oddam przy nastepnym serwisie skrzyni do kogos innego. zobaczymy.....
a szarpanie to mam wrazenie mam ze ustepuje / albo jest mniejsze kiedy olej ma temperature ponizej 70 stC. moze wstawic tam wieksza chlodnice ??
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2014
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2600
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-06-06, 15:38   

Ja muszę to szybko sprawdzić, żeby nie mieć kłopotu ze skrzynią, jeżeli jest go za mało. W sobotę jadę z półtonową przyczepą na Mazury.
Śmieję się pod nosem, że skrzynia teraz działa doskonale może dlatego, że mam niewystarczająco smarowidła :)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
kaacka 
CZŁOWIEK FORUM
bzzzz


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Sie 2016
Posty: 218
Wysłany: 2017-06-06, 21:05   

sprawdzalem i mialem tak
- olej do skrzyni MOPAR ATF +4 /6 L
- olej do napędów przód/tył SEVERE GEAR 75W-90 Synthetic EP Lubricant
(SVGQT) /2 L

zostalo mi jedno niepelne opakowanie atf+4 wiec do skrzyni musialo wpasc ponad 5L....

p.s. jak chcesz sprawdzic poziom oleju bez wymiany - bagnetem i ew dolac - na youtubie widzialem kiedys manuala "zrob-to-sam". jeden haczyk - poziom oleju zalezy dosc mocno od temperatury....
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2014
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1978
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-06-06, 22:45   

maq napisał/a:
Ja muszę to szybko sprawdzić, żeby nie mieć kłopotu ze skrzynią, jeżeli jest go za mało. W sobotę jadę z półtonową przyczepą na Mazury.
Śmieję się pod nosem, że skrzynia teraz działa doskonale może dlatego, że mam niewystarczająco smarowidła :)


Poziom możesz mieć dobry, zależy ile się wylało podczas wymiany.
W każdym razie kieruj się tabelą zależności temperatura-poziom, załączoną przez Verbe-a
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2600
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-06-07, 08:23   

Diabli teraz wiedzą. Należałoby jechać do serwisu, który ma miarkę :)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2600
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-06-07, 14:08   

Wyszedłem na głupka ;)
Kolega posiada miarki i komputery. Wie doskonale, jaki ma być poziom na zimnej i ciepłej skrzyni. Mam teraz ksywkę "Google" ;)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
Pinio 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 16 Gru 2015
Posty: 175
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-06-07, 14:17   

Spoko, zawsze mogłeś mieć gorszą "ksywkę" ;-)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2012
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2600
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-07-07, 10:06   

Zadzwoniłem dzisiaj do serwisu skrzyń automatycznych SAMKO. Powiedziałem o co chodzi i mnie poinformowano, że sprawdzenie poziomu kosztuje 90 zł. Na wiadomość, że wlano do mnie nieco ponad 4 l oleju podczas wymiany, stwierdzono że jest to ilość prawidłowa. Mogą dolać, ale może wtedy wywalać odpowietrznikiem. Pierniczę zatem, nie drążę tematu. Samochód jeździ pięknie, biegi zmienia niezauważalnie, na autostradach bzykam wszystko co się rusza :)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
jagruszka 
ZNAWCA



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 15 Wrz 2013
Posty: 569
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2017-07-07, 22:33   

maq napisał/a:
Zadzwoniłem dzisiaj do serwisu skrzyń automatycznych SAMKO. Powiedziałem o co chodzi i mnie poinformowano, że sprawdzenie poziomu kosztuje 90 zł. Na wiadomość, że wlano do mnie nieco ponad 4 l oleju podczas wymiany, stwierdzono że jest to ilość prawidłowa. Mogą dolać, ale może wtedy wywalać odpowietrznikiem. Pierniczę zatem, nie drążę tematu. Samochód jeździ pięknie, biegi zmienia niezauważalnie, na autostradach bzykam wszystko co się rusza :)

To trzeba na Ciebie uważać :mrgreen:
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 108000km Rok prod.: 2013
 
kaacka 
CZŁOWIEK FORUM
bzzzz


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 27 Sie 2016
Posty: 218
Wysłany: 2017-07-07, 23:21   

to bzykanie to w trakcie jazdy :shock: :?:
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Rok prod.: 2014
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2600
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-07-08, 10:21   

No nie mów, że nie próbowałeś :shock:
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2600
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-08-17, 16:45   

A tyle oleju nasz mechanik spuszcza ze skrzyni Freemonta ;)
U mnie do tej pory pracuje doskonale.

IMG_6946.JPG
Plik ściągnięto 3295 raz(y) 56,26 KB

  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
adam.ch1991 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 29 Lip 2017
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-06, 10:37   

Hej,

wiem, że ponawiam pytanie ale chcę się upewnić co do olei. Zamawiam:

http://www.petrostar.pl/o...-5l,p1495684014 do skrzyni 6L

http://www.petrostar.pl/o...-1l,p1126614302 do napędów 2L

Mam 75kkm więc chyba najwyższa pora. Wystarczą takie ilości?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 72000km Rok prod.: 2014
 
tomek 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 39 razy
Dołączył: 03 Paź 2012
Posty: 1978
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-10-06, 10:59   

Tak.
_________________
pozdr.
Tomek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2600
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2017-10-06, 11:00   

Sam będziesz robił?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
adam.ch1991 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 29 Lip 2017
Posty: 12
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2017-10-06, 14:00   

znajomy ma warsztat i ma mi wymienić. Poprzednie samochody u niego robiłem więc jakieś zaufanie mam. Jeszcze będąc w sklepie Pan polecił mi:
http://www.perpetto.pl/ka...luid,p809831701
Czy ten też jest ok? sprawdzał ktoś? Jeżeli mopar najlepszy to zostaję przy moparze.

Może ma ktoś sprawdzone źródło do zakupu filtra?

Korzystał może ktoś z usług SAMKO na połczyńskiej 112 w Warszawie. Macie jakieś opinie? Za wymianę oleju skrzyni biegów krzykneli 400zł brutto???!!!??? Dodam, że z materiałem i robocizną :shock:

Z góry dzięki za opinie.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 72000km Rok prod.: 2014
 
Plonek48 
ROZKRĘCA SIĘ


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 23 Lut 2018
Posty: 44
Skąd: Mikołów/Bełk
Wysłany: 2018-02-23, 23:10   

Witam wszystkich jestem szczęśliwym posiadaczem freemonta od środy.chciałbym w nim wymienić właśnie olej skrzyni biegów doczytałem że Mopar ATF+4 będzie dobry ale czy może ktoś podesłać jaki filtr do skrzyni zastosować bo tego akurat nie potrafiłem znaleźć
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 223000km Rok prod.: 2012
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2600
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2018-02-23, 23:14   

Dzisiaj wymieniłem olej w tylnym moście. Zadane 75W140. Ciekawie natomiast wyglądał korek po przebiegu 85k. Zostaje mi jeszcze przód, ale z tym to dopiero kupa roboty.

C109CEBB-6E0C-48D6-8230-65881FE1C513.jpeg
Plik ściągnięto 1962 raz(y) 69,11 KB

  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 95059km Rok prod.: 2014
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group