Portal
PORTALFORUMCHATSZUKAJPOMOCUŻYTKOWNICYGRUPYSTATYSTYKIALBUMDOWNLOAD
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM Strona Główna FIAT FREEMONT OPINIE FORUM
FIAT FREEMONT OPINIE FORUM

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co to może być? Samochód wyłącza się w trakcie jazdy
Autor Wiadomość
Kami 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączyła: 09 Kwi 2016
Posty: 3
Wysłany: 2016-04-09, 22:37   Co to może być? Samochód wyłącza się w trakcie jazdy

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Od miesiąca jestem właścicielką freemonta 2.0 multijet 170km.
3 razy zdarzyło się, że podczas jazdy samochód sam się wyłączył i nie mogłam już go uruchomic, tak jakby coś blokowało dopływ paliwa.Za 1 razem w serwisie fiata wymieniono kable wtrysku paliwa i samochód zadziałał. Po paru dniach znów zadziało się to samo, czyli podczas jazdy silnik wyłączył się i nie chciał odpalić. Tym razem mechanik stwierdzł, że był jakiś bład w komputerze, wykasował go i działa.
Dzisiaj taka sama sytuacja! Pomocy! Co się dzieje?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL
 
Seth 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 951
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2016-04-10, 00:50   

Może starość? :P

A tak serio to jakaś masakra...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 154000km Rok prod.: 2012
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2473
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-04-10, 00:57   

A jaki przebieg ma samochód i który rocznik? W którym serwisie szukano usterki? Nie ukrywam, że pierwszą rzeczą, którą bym uczynił, to pojechał do innego warsztatu.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90909km Rok prod.: 2014
 
BogdanT 
CZŁOWIEK FORUM


FF/DJ: FREEMONT
Dołączył: 22 Lut 2016
Posty: 158
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-04-10, 09:07   

Jest jeszcze inna możliwość: może paliwo jest felerne, albo bak jest zasyfiony i z paliwem płyną zanieczyszczenia.
_________________
Z wyrazami głębokiego szacunku
BogdanT
----------------------------------
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 21012km Rok prod.: 2015
 
Kami 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączyła: 09 Kwi 2016
Posty: 3
Wysłany: 2016-04-10, 15:07   2012 rocznik i ma 121000km orzejechane

maq napisał/a:
A jaki przebieg ma samochód i który rocznik? W którym serwisie szukano usterki? Nie ukrywam, że pierwszą rzeczą, którą bym uczynił, to pojechał do innego warsztatu.
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2473
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-04-10, 16:14   

Trudno zgadywać, jednak gdyby były zanieczyszczenia w zbiorniku, to prawdopodobnie po zapchaniu przewodów nie obeszłoby się bez czyszczenia. Dziwne natomiast, że warsztat nie znalazł przyczyny i wykonali już dwie operacje, a usterka dalej jest.
Przyszła mi na myśl pompa paliwa. Ford mojego brata kiedyś tak szwankował. Raz palił, a innym razem nie. Skończyło się lawetą i całkiem kosztowną naprawą.
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90909km Rok prod.: 2014
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 26 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2877
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-10, 16:37   Re: Co to może być? Samochód wyłącza się w trakcie jazdy

Jeśli w komputerze był zapamiętany błąd, to szedłbym tym tropem.
Pytanie czy dotyczył on problemów, które opisujesz czy też był związany z jakimś niepowiązanym ze sprawą zdarzeniem (a więc bez pardonu wykasowany). Zbyt mało znamy informacji, aby próbować odgadywać jaka jest przyczyna usterki. Podejrzewam, że problem może tkwić w jakimś czujniku przy pompie CommonRail (pompie wysokiego ciśnienia w układzie wtryskowym), który być może jest uszkodzony i przekazuje do komputera fałszywe informacje o stanie układu zasilania paliwem. To skutkuje wstrzymaniem sterowania wtryskami i "zgaśnięciem" silnika.
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 98000km Rok prod.: 2012
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 812
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-04-10, 20:37   

Podłącz FFa do komputera i powinien wyskoczyć błąd.Nawet jeśli został skasowany to wychwyci obecny problem z silnikiem.Pozdrawiam DG
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
phrenic 
ZNAWCA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 443
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2016-04-10, 21:03   

W Marei miałem kiedyś taką sytuację, że podczas jazdy kilka razy zgasł silnik, ale dało się go uruchomić. Za którymś razem zgasł definitywnie. Winnym okazał się uszkodzony przewód czujnika obrotów wału korbowego...
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 64000km Rok prod.: 2013
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2473
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-04-10, 21:17   

gorniak piłeś, bo na klawiaturze "b" nie jest koło "g", ani odwrotnie ;)

Kami, a w którym byłaś serwisie?
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90909km Rok prod.: 2014
 
Kami 
OBSERWATOR


FF/DJ: FREEMONT
Dołączyła: 09 Kwi 2016
Posty: 3
Wysłany: 2016-04-10, 21:53   

maq napisał/a:
gorniak piłeś, bo na klawiaturze "b" nie jest koło "g", ani odwrotnie ;)

Kami, a w którym byłaś serwisie?


Dzięki za Wasze sugestie.
Byłam w 2 serwisach : 1 autoryzowany fiat Toruńska na Bródnie w Wawie, tam właśnie wymienili kable elektryczne i zadziałał. Po paru dniach znów się zatrzymał, wystarczyło poprzyciskać kable te wymienione nad głowicą silnika i odpalał. Więc zostawiłam go u znajomego mechanika juz w nieautoryzowanym serwisie. Stwierdził, że nie wykasowano błędu z komputera i dlatego tak się zdarzyło. Wykasował i po dłuższym czasie znów to samo....
Na jutro mam zamówioną lawetę i odwoże FF do tego mechanika.
Czy uważacie, że autoryzowany serwis lepiej?
  Silnik: 2.0 MJ 170 KM Skrzynia biegów: MANUAL
 
bg.gorniak 
ZNAWCA


FF/DJ: -----
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 09 Lut 2014
Posty: 812
Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-04-10, 22:00   

Trudno powiedzieć.Jeśli masz zaufanie do mechanika to zostaw tam auto.Serwis dał ciała,mechanik również.Może poszukaj kogoś z mądrą głową,Mag tak powinno być(niestety brak procentów :lol: )
_________________
bg.gorniak
  Silnik: ZASTANAWIAM SIĘ Skrzynia biegów: ZASTANAWIAM SIĘ
 
maq 
LIGA SUBUKA


FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 11 razy
Dołączył: 08 Paź 2015
Posty: 2473
Skąd: Józefosław
Wysłany: 2016-04-10, 22:01   

Autoryzowany lepiej, bo można mordę wydrzeć od drzwi, że popsuli samochód, ale będzie drogo. Ze znajomym mechanikiem chodzę na piwo, ale mojego samochodu jeszcze nie miał w warsztacie ;)
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 90909km Rok prod.: 2014
 
mireks 
ADMIN



FF/DJ: FREEMONT
Pomógł: 26 razy
Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 2877
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-11, 21:18   

Ja zapytałbym w ASO czy do sterownika silnika jest wgrany najnowszy program sterujący pracą silnika. Dlaczego o tym piszę? Bo Fiat miał kilka "cichych" kampanii, które podmieniały software sterujący pracą silnika. U mnie aktualizację wykonano chyba dwa razy z inicjatywy ASO przy okazji przeglądu lub usuwania usterki. To po pierwsze. Po drugie miałem przez okres czterech lat trzy lub cztery kaszlnięcia silnika podczas równej jazdy. Ostatnia zdarzyła mi się równo rok temu gdy wracałem z Niemiec mając na tempomacie 120 km/h. Uczucie bardzo dziwne gdy nagle bez powodu silnik krztusi się po czym jedzie dalej. Ponieważ takie incydenty zdarzyły mi się kilka razy w bardzo odległych przedziałach czasu, nie specjalnie się nimi zajmowałem lecz świadomość, ze jest coś nie tak pozostała.
_________________
˙˙ǝɔuoɹpǝıq ʍ ʎɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu
  Silnik: 2.0 MJ 140 KM Skrzynia biegów: MANUAL Przebieg: 98000km Rok prod.: 2012
 
Luczmarek 
ROZKRĘCA SIĘ


Dołączył: 18 Lip 2013
Posty: 25
Skąd: Olsztyn i okolice...
Wysłany: 2017-12-14, 21:52   

Miałem takie zdarzenie ze 3 razy. Wrażenie niesamowite, jak nagle auto "twardnieje" i masz pojedyncze sekundy, aby się zatrzymać, wrzucić lewarek na "P" i odpalić silnik... Gdybym miał manual, to może tak bym sie nie przejmował, a tak, psychicznie byłem os...ny ze strachu... na komputerze oczywiście śladu nie było... Dodam jeszcze, że mam LPG...
_________________
Pozdrawiam :)
Luczmarek
  Silnik: 3.6 280 KM Skrzynia biegów: AUTOMAT Przebieg: 140000km Rok prod.: 2013
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group